Regeringen skyggar för frågan om att trygga landets elförsörjning

Det kalla vintervädret i Sverige fortsätter och även vi i södra Skåne har nu tvåsiffrigt på termometern. Samtidigt fortsätter landets svajiga elförsörjning att vara på tapeten.

I dag går Vattenfall ut och varnar för att det håller på att bli fullt i lagret där Sveriges kärnbränsleavfall mellanlagras, vilket kan hota kärnkraftsdriften redan 2024. Vattenfall betonar att man haft otaliga möten i åratal med både energiministern och miljöministern samt representanter för regeringen där man redogjort för att läget börjar bli kritiskt, utan att regeringen fått ändan ur vagnen.

Enligt Torbjörn Wahlborg vid Vattenfall kan det inte hålla på att utredas i oändlighet och det krävs ett politiskt beslut senast i sommar annars kommer mellanlagret att bli fullt 2023 och då kan man roligen inte köra våra kärnkraftsreaktorer 2024 eftersom det inte finns någon plats för det utbrända kärnbränslet. Det politiska beslutet måste omfatta klartecken både till att börja bygga slutförvaret i Forsmark i norra Uppland och öka inlagringskapaciteten vid mellanlagret i Oskarshamn från dagens 8.000 ton till 11.000 ton. För även efter ett godkännande kan det ta cirka tio år innan ett slutförvar står klart för deponering.

Produktionschefen vid Vattenfall slår fast att om vi inte har kärnkraft och får en sådan här vinter igen så blir det svart i svenska hushåll och för industrin.

Grattis Sverige! Vad kan gå fel med extremisterna i Miljöpartiet vid rodret som hellre satsar allt på dyrbar och ineffektiv vindkraft?! 🥴 Socialdemokraterna har dessutom redan bevisat flera gånger om att de inte vågar sätta sig upp mot de gröna aktivisterna som håller regeringen i ett järngrepp, vilket inte minst visat sig tydligt vad gäller den oansvariga migrationspolitiken, så det är väl bara att ställa in sig på kalla och mörka vargavintrar framöver när kärnkraften troligen går i graven.

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.dn.se/ekonomi/vattenfalls-larm-nastan-fullt-i-karnavfallslagret/

27 reaktioner till “Regeringen skyggar för frågan om att trygga landets elförsörjning

 1. Miljöpartiet och deras 3 % av väljarkåren bestämmer i detta ”land” och kommer att förstöra Sverige.
  Ansvaret vilar hos den oinsatta och ointresserade väljarskaran.

  Gillad av 1 person

 2. MP tillåts bestämma av S därför att med MP:s stöd kan S behålla makten. S verkar inte bry sig ett dyft om hur det går för Sverige. För S betyder makten ALLT!
  Schysst att du uppmärksammade detta Jenny!

  Gillad av 1 person

 3. Som ingenjör vill jag påtala att man faktiskt kan ha ekologiskt hållbar energiproduktion, särskilt i vår nation, men det går inte att vara för globalism, EU och massmigration av barnavlande sekterister samtidigt, om man vill ha det. Då går det inte ihop på sikt.

  Det är därför Miljöpartiets politik faller platt, men för att vara rättvis så är de inte ensamma. Alla tillväxt-partiers politik är en slags fyllenoja som faller fullkomligt platt på fyllenäsan, enligt vetenskapliga evidens och matematiska bevis om exponentialfunktion, inte enbart Miljöpartiets politik.

  Tyvärr är exponentialfunktion svårt att förstå för de allra flesta. Därför behöver man ständigt repetera och exemplifiera. Annars går det med all sannolikhet åt fanders, precis så som har skett enligt arkeologiska utgrävningar på Påskön, enligt Jared Diamond.

  Miljöpartister behöver inte lyssna på mig som är gammal medlem i MP, men kan ex. lyssna på Birger Schlaug om tillväxt också. https://schlaug.blogspot.com/2009/11/tillvaxt-ar-det-popularaste-ordet-for.html …samt även på Greta Thunberg om absurd tillväxt: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2019/09/24/greta-thunberg-i-briljant-tal-till-fn-kanslomassigt-korrekt-med-kritik-mot-evig-tillvaxt/

  Som ingenjör tror jag inte att kärnkraft är en bra lösning, men en mycket dyr och dum lösning. Den betalar inte sina försäkringskostnader och innebär risker även för kommande generationer.

  Gilla

  1. Det byggs nya reaktorer generation 4 lite varstans. I USA har man kommit långt med hur avfallet kan upparbetas gång på gång innan en mycket mindre del lagras till slut. Tom lilla Sverige är och sniffar på Nigerias urantillgångar. Det sker via den militära insatsen i Mali. Det svenska transportplanet är för övrigt stationerat i Nigeria.

   Men den stora grejen är ju att inte ta av sig vinterkläderna förrän det är är varmare och våren nalkas. Om liknelsen ursäktas. Stänga kärnreaktorer utan att ha fungerande alternativ…..

   MP är ett dogmatiskt troende parti med en tro som närmar sig det religiösa. Varför ägnar de sig åt att föra in utlänningar som merendels skadar Sverige i stället för att med vett och sans ta itu med de verkliga miljöproblemen?

   Gilla

   1. Stänga kraftverk samtidigt som man ökar på populationen och skapar energibrist är inte godhet, men ondska. I detta håller jag med dig.

    MP är tyvärr ett parti som blev infiltrerat av giriga makthungriga människor, vilka idag INTE är ekologiskt hållbara och t.o.m. går emot CO2-målen genom införsel av massavlande individer, inte heller ger folket en ny EU-omröstning så att alla onödiga transporter kan minska, samt pressar regeringen till införsel av några av de mest reaktionära sekter som någonsin har existerat på jordens yta, vilket givetvis kan leda till totalt kaos på fåtalet generationer, precis som i Kosovo, Irak, Libyen och Syrien.

    Alla medlemmar i MP har inte ensamt kommit på den här briljanta ”godheten”. Nej. Fulmedia och deras ägare (följ ägarförhållandena) har hjälpt till att lura i dem nyttan med krigsförbrytelser (På orwellskt nyspråk: missioner/insatser), misären, sketerismen och hatet detta har skapat, den grymma signalpolitiken och drunkningarna i massmigrationen och ”flykting”-vurmen för s.k. ”barn”, vilket skapade asylbaronsindustrin och ett väldans byggande.

    Ett accelererat byggande kan naturligtvis aldrig betraktas som ekologiskt hållbart. Det förstår en 7-åring, men inte MP.

    Migranterna 97% var nästan aldrig ”flyktingar” eller ”barn, vilket givetvis är en annan sak, men nu vill MP att icke-barnen och icke-flyktingarna ka få stanna ändå, bara för att MP är så goda och känslosamma, men det är naturligtvis inte godhet eller känsla alls, eftersom detta tar kraft och pengar från effektivare bistånd, beredskap och välfärd, vilket istället kan rädda liv äkta barn och äkta flyktingar, vilket i min värld är äkta godhet.

    De som fick asyl har oftast inte något asylskäl och ska naturligtvis vara så goda, tacka för hjälpen, ja t.o.m. tacka för utbildning, och snarast bege sig tillbaka! I vart fall om de har någon hyfs mot oss svenskar och mot andra som behöver hjälp på riktigt.

    Däremot tror jag inte ens att generation 4 är någon lösning … än … så jag föreslår att Sverige väntar på generation 5 eller 6, d.v.s. då problemet är löst både tekniskt och ekonomiskt.

    Förmodligen kommer vatten- och vindkraft tillsammans med detta vara framtiden: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2020/06/09/forskning-teknikrevolution-solceller-av-perovskit/

    … tror jag, men som sagt får vi inte bli för många individer. ”Make it simple, Stupid!” som man säger i USA.

    Gilla

 4. Kärnbränsleavfall? Ca. 5% nyttjas av energin och sedan ska det grävas ner. Det är lika dumt som att köpa ett nytt hus och riva det efter några veckor, bara för man tröttnat på det. Gen.4/thorium-verk nyttjar nära på all energi i bränslet, så ‘förvaring’ blir ointressant. Detta vet Vattenfall.

  Gillad av 1 person

  1. Äntligen! Tack! Ideologi fördummar eftersom det sätter ramarna för hur man måste tänka.
   En annan sak, jag hastar vidare, om studenterna vid olika högskolor och universitet i Stockholm och Göteborg måste bo hos mamma och
   pappa, hur 17 ska de kunna bli yrkesmänniskor som kan arbeta och dra in stålar till Sveriges välfärd?
   Inte bara vår dysfunktionella regering utan även oppositionspartierna sviker ju! Det mesta har gått i stå därför att ingen säger sig vilja samarbeta med SD. Det handlar förstås om att de är livrädda för att förlora politisk makt. De bryr sig alla mer om makten än om Sveriges välfärd. Därför ligger Sverige efter, energiförsörjning, bostäder, skola, you name it!
   Kom igen SasjaL, ta ännu större plats!

   Gillad av 1 person

 5. Som alla förstått är det lätt att genomskåda MP. Plastpåseskatten t ex. Den är idiotisk. Andra länder bör skaffa sig ett fungerande återvinningssystem för plastartiklar. I Sverige hanterar vi plastpåsar lysande. MP försöker hela tiden plocka godhetspoäng men är i själva verket svekfulla mot det riktiga miljöarbetet. Herregud, utan plast – ingen fungerande sjukvård.
  Detta och mycken annan dårskap låter S och oppositionspartier ske, C främst. Alla är de rädda för att SD ska visa att kejsaren är naken. SD är inte frälsaren, men de är en röst som ifrågasätter den offentliga lögnen. Lögnen finns inom snart sagt alla områden. Se där hur viktigt det är med en fri debatt och olika åsikter som får brytas mot varandra. Just nu backar Sverige.

  Gillad av 2 personer

   1. Jovisst, men plast görs ju än så länge av olja (snart av andra ämnen också). MP vill ju inte att olja släpps in över Sveriges gränser överhuvudtaget. Däremot är det ok enligt dem att släppa in vad som helst i övrigt.

    Gilla

 6. Det känns mer än tröttsamt med en regering som tillsammans med statens myndigheter oavbrutet läxar upp oss och talar om hur vi ska leva våra liv.

  Gilla

 7. Nu blir det oxens år i Kina med nyårsfirande och raketer och ingen smittspridning alls trots massresandet.
  Vilket fucking år är det i Sverige 2020? Inte svenskens i alla fall.

  Gilla

  1. I går och idag har inga nya fall rapporterats i Kina. 93% har sagt att dom kommer att resa digitalt, alltså besöka och äta middag med WeChat. Det vanliga massiva resandet har uteblivit. Om det blir någon ökning får vi veta om sådär tio och några dagar. Regeringen har uppmanat till att inte resa, men envar får besluta själv, och ta ansvaret för sitt beslut. Sedan finns en helt annan kultur, man arbetar preventivt med TCM, vitamin C och D, och folk reser men munskyddet på. Kina har en helt annan kultur än Sverige. I Sverige bestämmer regeringen, och alla skall följa, man kontrollerar och övervakar och bestraffar, och folk protesterar. I Kina bildar man ett samförstånd mellan regering och folk med en målsättning, sedan samarbetar regering och folk för att nå dit. Sedan alla fått vara med och påverka och säga sitt är det ganska meningslöst att protestera. Raketer och fyrverkeri ser man inte så mycket av numera, det blev så populärt att det orsakade luftföroreningar så det blev ett samförstånd över att sluta. När det gäller vissa områden, Peking till exempel, måste resande sitta i karantän mellan 10 till 21 dagar.

   Gilla

 8. Regeringen skyggar inte bara för att mellanlagret är fullt snart. Den skyggar för allt som luktar verklighet. Kraften ägnas åt manipulerande med lagstiftning så att det ska bli möjligt för de som redan fått fristad här att få in övrig familj, släkt och vänner. S vet att dessa människor kommer att vara S tacksamma och troget rösta på S ett bra tag.

  Idag får vi återigen ett av dessa tomma och idiotiska löften från S. Ett av deras favorituttryck börjar med ”ingen ska…”. Ingen ska fara illa i Sverige, ingen ska vara utsatt, ingen ska känna att hon, han eller hen mår dåligt osv osv. Nu meddelar arbetsmarknadsminister E Nordmark att ”Ingen ska behöva dö på grund av jobbet”. Fint, bra, då var den saken avklarad. S garanterar nu detta. Det blev precis en mänsklig rättighet att inte behöva dö på jobbet. Då kan S nu vända sig ut mot världen och driva igenom samma sak där. Ingen ska behöva….ett uttryck som känslomässigt vädjar till envar av oss, ”jag skulle inte behöva ha det så här i livet”. Livet är sådant, det är som det är. S kommer ideligen med skickliga politiska utspel att livet skulle kunna vara på ett annat sätt.

  Om S nu vill gott, varför har de då inte tagit itu med elförsörjningen, lagringen av kärnkraft och alla andra saker som behöver hanteras i samhället? De luras oavbrutet. Det är inte för inte som Morgon är justitieminister i denna regering. Han ljuger lätt, ledigt, obehindrat och med en självklar avväpnande framtoning. Han sköter det snyggare än Lukasjenko och alla de andra diktatorerna i Afrika och lite varstans. Men han ljuger. Oavbrutet.

  Gilla

 9. Jenny, apropå SD och finrummet. Ni måste förstå hur det går till i politiken. I riksdagens utskott där olika partier är representerade och där besluten i praktiken tas om allt som riksdagen sedan formellt klubbar igenom. I utskotten finns SD nu. Ibland får de igenom sina önskemål, ibland måste de kompromissa. Det är så det fungerar. Det går inte som väljare att bli besviken över att SD stormar in och genomför alla önskningar. Så fungerar inte politiken. Se bara hur många som knöt totalt orealistiska förhoppningar till Trump.

  Man måste förstå vad som är möjligt och inte möjligt i politiken, i riksdagen. SD:s uppförsbacke har varit enorm när alla andra partier gemensamt gick till attack mot SD. SD pekade som sagt på vad som var galet. SD blev en viktig röst och övriga partier försökte tysta dem. Men nu sitter de i riksdagen och utför ett viktigt arbete i alla utskotten. Åkesson får numer tom dricka kaffe med flera av partiledarna.

  Om jag kunde lite kort beskriva vad som sker i ”finrummet”….. Det bästa är att de som har så stora förhoppningar själva lär sig mer om politikens villkor.

  Hur tror ni det hade varit om SD inte funnits? Inte sagt stopp och belägg kring införseln av utlänningar???? Det var ju inte någon annan som gjorde det! Inte ens idag finns det någon tydlig kraft likt SD. C sitter där och lurar och byter ståndpunkt när det passar dem så att de kan fortsätta bestämma. För det är ju det de gör. S genomför i praktiken C:s politik. Nåja, titta på vad CUF förslog för några år sedan, absurt och avskyvärt. Den där jordbruksministern som dreglande pratade i riksdagen om tidelag och stack sina händer upp under kvinnornas kjolar…. Annie Lööf värnar i första hand inte om landet utan om sig själv. Hennes heta önskan är förstås att bli statsminister.

  Så upp med humöret och hakan. Om 5 år är det ett annat parti som behöver vår hjälp kanske för att ta itu med nån skit som sker då.

  Tänk om Löfven idag kallade till presskonferens och sade ”I mitt Sverige kan alla kvinnor känna sig trygga. Här ska ingen kvinna våldtas, misshandlas, knivhuggas eller kastas från någon balkong”.

  Gilla

  1. Jag förstår att du är trogen ditt parti, men de har suttit i riksdagen i över tio år och är inga nykomlingar längre. Det går inte att blunda för deras brister – de har varit ovanligt tysta det senaste året, ser alltmer ut att gå i Kristerssons ledband, svikit flera vallöften och framförallt sparkat ut många partiföreträdare för skitsaker. Detta går inte obemärkt förbi och de börjar bli många nu som petats och inte vill hålla tyst längre om hur illa det är ställt i partiledningen. Nina Drakfors har t.ex. blottat en del oegentligheter den senaste tiden på sin Facebooksida.

   I slutändan är det dock väljarstödet som räknas och som synes har partiet tappat stort jämfört med tidigare – det torde vara en varningsklocka om något. Vi får se hur väljarna i slutändan agerar när det är dags att rösta, men för närvarande går det inte käpprätt uppåt som det borde i dessa usla tider då de borde äga många av frågorna istället för att hålla låg profil.

   Gilla

 10. Det finns ju snö tom här i rikets huvudstad. Vi har förmånen att ha feministisk snöröjning har de styrande bestämt. Jag har inte sett en enda kvinna från Afrika eller Mellanöstern som skottar snö här.

  Gilla

 11. MP kommer kunna tacka Putin när Sverige snart kan importera el från Tyskland framställd med rysk gas. Tyskland har stängt 6 kärnkraftverk, de resterande 6 ska stängas nästa år. Under de senaste åren har CO2-utsläppen i Europa ökat med 5 % till följd av Tysklands stängda reaktorer. Hur mycket har och kommer Sveriges utsläpp att öka MP?

  Välkommen till MP:s fantasivärld som S och andra hjälper dem att genomföra.

  Gilla

 12. Tänk att patriotism blev ett så fult ord 2015! Det kallades flyktingkris 2015 det som utspelades. Det skulle benämnts för vad det var, en oerhörd katastrof och kris för landet Sverige. I ett katastrofläge för ett land behövs medborgarnas patriotism.
  Förmodligen skulle det haft en bromsande inverkan på inflödet. Därför fulstämplades det att vara stolt över att vara svensk och att Sverige var ett bra land.

  Nu håller det på att bli godkänt av regimen att känna patriotism igen. Det är helt enkelt på G. Är det dags att städa upp?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s