Kvinnors rättigheter dras in i Jemen – påminner om Islamiska Statens kvinnoförtryckande regler

Jag har tidigare skrivit mycket om det bortglömda kriget i Jemen där de shiamuslimska houthirebellerna som backas upp av Iran strider mot regeringssidan, vilka har stöd av Saudiarabien. Men trots svältande barn, massdöd, barnvåldtäkter och stora sjukdomsutbrott, har omvärlden vänt ryggen åt konflikthärden i sex år.

De skoningslösa houthierna vinner alltmer mark, vilket har blivit ytterst märkbart för kvinnorna i landet som drabbats hårt den senaste tiden. Förutom bestialiska attacker, har houthirebellerna nu börjat tillämpa IS-liknande regler i områden som de kontrollerar.

Det senaste påbudet handlar om arbetsförbud för kvinnor, vilket inkluderar förbud för kvinnor att arbeta i restauranger och caféer, trots att kvinnor redan arbetade i familjedelarna av restaurangen som är avskild från de manliga gästerna. Dessutom måste kvinnor nu ha sin mans tillstånd för att köpa preventivmedel, där mannen måste vara närvarande och visa ett vigselbevis samt ge skriftligt samtycke innan köpet kan genomföras. Man har till och med satt upp cementväggar för att åtskilja kvinnliga respektive manliga elever i klassrummen på universiteten.

Förra veckan stormade gruppens säkerhetsstyrkor restauranger som hade kvinnliga anställda i huvudstaden Sana och hotade att stänga deras verksamheter om inte kvinnorna slutade arbeta där.

Houthierna menar att kvinnors närvaro på allmänna platser inte är kompatibelt med gruppens religiösa uppfattning. Gruppen attackerade även klädaffärer för kvinnokläder och förstörde samt konfiskerade skyltdockor eftersom de var för stötande.

Agerandet har mött stark kritik på sociala medier och bland kvinnorättsaktivister i landet som fördömt milisgruppens restriktioner eftersom det inkräktar på kvinnors frihet.

I maj förra året rapporterade FN att två miljoner kvinnor och flickor i fertil ålder riskerade sitt liv i och med att vården kollapsat i de houthikontrollerade områdena. Att nu försvåra åtkomst till preventivmedel kommer bara öka sifforna.

Bedrövlig utveckling i det redan sargade landet där så många oskyldiga offer fått sätta livet till. Men jag är övertygad om att omvärlden kommer fortsätta blunda, precis som man gjort hittills – däremot går det bra att sälja vapen så att kriget kan fortsätta skörda nya offer och sätta fotboja på kvinnorna. Man kan fråga sig vad som hindrar världens första feministiska regering med utrikesminister Ann Linde i spetsen att fördöma det som sker och kräva att något görs?!

#iwantmyrights

#yemen

https://english.alarabiya.net/features/2021/02/03/-ISIS-like-behavior-Iran-backed-Houthis-implement-extreme-measures-against-women

7 reaktioner till “Kvinnors rättigheter dras in i Jemen – påminner om Islamiska Statens kvinnoförtryckande regler

 1. Inte att förglömma att det bortglömda kriget i Jemen är ett amerikanskt proxykrig, Saudiarabien, det är USA stödda legosoldater som attackerar, och Iran stöder försvaret som backas upp av Iran. USAs verkliga mål är Iran. Detta är intet annat än ett nytt Vietnamkrig, Koreakrig, eller ockupation av länder som Japan och Filippinerna eller andra länders territorium som Taiwan. Modellen som införs är Saudiarabiens modell. Den är värd att kritiseras, men vi skall samtidigt inte glömma roten till problemen och den stora bilden. USAs eftertraktade globala militärdiktatur.

  Gilla

   1. Just precis och orsaken är att stödja USAs arbete mot Iran. USA är ju helt öppna med det. USA har idag meddelat att man avslutat sitt stöd till Saudiarabien, och därmed proxykriget i Jemen. Nu skall det bli intressant att se vad ersättningen kommer att bli.

    Gilla

  1. Taiwan tillhör det taiwanesisk folket.Kina är en illegitim konstellation sedan 1949.Men allt det där vet ju du Karl W.

   Gilla

   1. I princip rätt, men det finns otaliga folkgrupper på Taiwan, alla med nationalspråket mandarin och kinesisk kultur. Dom invandrade först från Fujian provinsen för omkring 25,000 år sedan då det fanns en landförbindelse mellan fastlandet och ön, och för 5,000 år sedan kom ytterligare en massinvandring från Kina. Kinesisk kultur och språk följde med. Taiwan tillhör dessa folk och Taiwan är sedan 25,000 år en del av Kina, inte en del av USA som ockuperar ön nu genom att stödja en liten klick av extremister som bildar regering. Taiwan ockuperades i februari 1950 av USA stödda Nationalister från fastlandet, vilka hade anlänt in november 1949, i en otroligt blodig invasion som gått till historien som ”Vita terrorn”. Man deklarerade militärt undantagstillstånd och terrorn pågick ända till 1987. Jag var själv där på 80-talet nät den pågick.
    https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)
    https://www.fpri.org/article/2017/02/taiwans-white-terror-remembering-228-incident/
    Terrorn pågår även idag, bara skyld med en amerikansk potemkinkuliss av ”demokrati” men likt en gång i sovjet tillåter USA endast USA-lojala partier. Enligt lokala undersökningar vill en snabbt ökande andel av befolkningen, 64% till 72%, avsluta USA ockupationen och närma Taiwan till Kina. Lite mer läsning.
    https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/31/nu-driver-svt-amerikansk-politik-och-erkanner-taiwan-som-stat-och-land/
    https://mychinaway.blog.se/kinapodden-p1-och-taiwan/
    Nazisterna välutvecklade propaganda fungera bra idag, och tragiskt är du ett tydligt offer.

    Gilla

 2. De får väl ha det som de förtjänar där nere. De kan väl ta ett resonemang med imamerna. Kanske ber de inte tillräckligt uppriktigt till Allah? Inte vår sak. Inte Sveriges sak. Sveriges sak är att få stopp på de som förstör Sverige, både politiker, kriminella, islamister och andra gangsters.

  Gilla

 3. Krig är förfärligt och stackars oskyldiga barn som lemlästas medelst svenska drönare, men båda sidornas extrema kultur av extrem baravel kräver ständiga krig som även tar kål på kvinnor och barn, för annars skulle de alla sannolikt svälta ihjäl.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s