I klimathycklarnas Sverige stänger vi ned kärnkraften och förlitar oss istället på oljekraft

Den senaste veckans kyliga väder har gjort att oljekraftverket i Karlshamn har satts i beredskap för att förhindra elbrist i Sverige och i morse slog landets elförbrukning den här vinterns rekord med 25.000 Megawatt samtidigt som elpriset i landet rusar till femdubbla nivåer. Dessutom har man prognosticerat att elförbrukningen på fredag kommer att bli ännu större när det förväntas bli ännu kallare och el behövs för att värma upp husen.

Jag försöker förstå logiken med att klimataktivisterna fått sin vilja igenom att vi stängt ned kärnkraften för att det inte är ”klimatväntligt” nog, men det är tydligen bättre att använda oljekraftverk?!

Varför har inte Greta ”Klimatjesus” Thunberg lagt upp stora protester på sociala medier och varför har inte Extinction Rebellions organiserat demonstrationer utanför Rosenbad? Varför ser vi inte stora invändningar mot denna miljöförstörande strategi från Miljöpartiets sida? Man kan också fråga sig om de tror att det här är en engångsföreteelse och att vi inte kommer att få flera kalla vintrar eftersom de förlitar sig på att vindkraften ska bära upp landets elförbrukning åtminstone officiellt, medan vi importerar ful-el? Är det här månne Märta Stenevis nya strategi för att få Miljöpartiet att växa och ta plats som samhällsbärande parti som hon uttalat som mål?

#hycklare

#followthemoney

Källa: SR

15 reaktioner till “I klimathycklarnas Sverige stänger vi ned kärnkraften och förlitar oss istället på oljekraft

 1. Jag är rätt så säker på att man drog igång Karlshamnsverket igår eftersom mängden Värmekraft i elnätet hoppade upp från runt 1000 MW till 1 800 MW igår. Om nån bor i närheten så kan ni väl kolla. Det borde ryka friskt.

  Gillad av 1 person

 2. Sverige är indelat i 4 elområden, Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö. Det produceras mest el i norra Sverige medan mest el används i södra Sverige. Överföringskapaciteten mellan områdena är begränsad.

  All överskottsel från norr kan inte användas i söder.

  Handeln med el sker på en elbörs, Nordpol. Där säljer elproducenter el till elhandelsföretag utifrån tillgång och efterfrågan i varje område.

  Sverige har nått taket för hur många vindkraftverk som kan användas med hänsyn till bl a elnäten och överföringskapacitet mm. Elnäten börjar ”svaja” vid för stora variationer i elproduktionen. Vi får då el-avbrott vilket ökat kraftigt i antal. Allmänheten märker inte av detta ännu då det hela så länge man kan kompensera och balansera med importerad el.

  El är ett ”transportmedium”. El är resultatet av omvandling av annat energislag. För att få el måste det eldas och förbrännas. Energiförlusterna från vi vindkraftverk är stora, dvs det ”förloras” energi vid överföringen till nätet. Detta kompenseras med bidrag, annars skulle vindkraftverk vara olönsamma.

  Gilla

 3. Näringslivet och utländska intressen har sedan länge både sett och förstått att använda elöverskottet i norr. Där uppe har vi nu datahallar, järn- och stålframställning, Northvolts enorma anläggning för tillverkning av batterier till elbilar, LKAB:s satsning på att framställa fossilfritt stål – hybrit (de har kommit längst i världen med detta) mm. Alltsammans kräver stora mängder energi – dvs el.

  Miljarder har investerats och ännu mer kommer att investeras i norr. Redan har många tusen anställts. Norra Sverige kommer bli ett ”Klondyke” när man snabbat upp processerna för godkännande av nya gruvor. Sverige har rika fyndigheter av olika metaller som behövs vid övergången till elbilar, ännu fler datorer, telefoner osv. Både industri, Försvarsmakten och civilsamhället kommer bli dramatiskt mer datoriserat.

  Omställningen hos sjöfarten har jag ännu dålig kläm på. Containerfartygen spyr ännu ut ofattbara mängder CO2.

  Gillad av 1 person

 4. Hej, hej ni i elområde Malmö! 👋

  Visst hade det varit fint med ett fungerande kärnkraftverk i närheten?
  Ni kan räkna med fortsatt höga elpriser framöver. Ni kommer använda el som ofta framställts i kol- och oljeeldade kraftverk i Danmark, Polen och andra länder.

  Danmark kan inte bara låsa in svenska mördare på 20 år. De kan också vinna handbolls-VM förutom att förse Sverige med el när det kniper här. Kanske kan de hjälpa oss med en Corona-strategi också? 🇩🇰

  Gillad av 1 person

  1. Det vore bättre att kasta ut utlänningarna som tex Uniper.Det är rena skojeriet som de håller på med.Du säger att vi är indelade i 4 elområden men ifall man räknar med exporten till kontinenten så blir det fem.Militären i USA håller öga på Uniper ang rysk gas som Uniper är högst inblandad i.Man vill bygga ut svenskt elnät enbart för att kunna exportera till Tyskland.Självklart exporterar man billig el från Sverige och importerar dyrbar el från Polen.Uniper är inte enbart eldistributörer utan också affärsmän som säljer elen där den betalas bäst.Uniper är ett exempel på när företag blir så mäktiga inom sitt område att de kan utpressa hela länder.Svenskar som arbetar för Uniper bör betraktas som landsförrädare.

   Gilla

   1. Landsförrädare? Inte mig emot! Kan vi enas om att hela miljöpartiet och stora delar av S också är Sverigefientliga? Det finns ju inte något av det som utspelar sig som pekar på något annat?

    Sällan har ett så litet parti orsakat så många människor så mycket elände som MP.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s