Det är politikerna som är problemet i Sverige – inte de stökiga barnen

I dagens Expressen skriver läraren Alexander Skytte ett läsvärt debattinlägg där han sätter fingret på skolans riktiga problem, som inte är de stökiga barnen utan våra politiker som genom att ständigt spara på skolan för att få råd att genomföra sin oansvariga migrations- och integrationspolitik som suger ut samhället, ser till att den onda cirkeln kan fortsätta. Naturligtvis blir det mer konflikter och stökiga barn ju större klasserna blir samt ju färre personal som finns att tillgå, där lärare får lägga en stor del av sin tid på att släcka bränder istället för att fokusera på undervisningen samt inte har möjlighet att ge alla elever lika stor uppmärksamhet.

Skytte tänker även steget längre och konstaterar att de individer som vi nu förstör kommer att kosta samhället miljarder när de blir vuxna, vilket jag definitivt håller med om eftersom vi redan nu har allvarliga problem med en stor grupp unga människor som förutom att vara på glid även lider av psykisk ohälsa där köerna är oerhört långa för att få vård.

Men i slutändan kvittar det vad vi tycker eftersom politikerna har sin agenda klar och där ingår inte att se till medborgarnas bästa i första hand. Det är märkligt att inte fler människor vaknar då man som förälder borde ha ett intresse av att ens barn ska må bra och få en god utbildning samt tillika barnomsorg och sjukvård, men av någon anledning är det varken stora protester eller uppror samtidigt som samma politiker röstas fram vart fjärde år.

#detnyasverige

#vadfanfårviförpengarna


”Det säger egentligen sig självt att när tillsynen minskar i korridorerna, när barnen blir fler i klassen och när stödpedagoger försvinner så ökar konfliktytorna.

När konflikterna ökar runtomkring mig och blir fler, särskilt när de samvarierar och korrelerar med varandra och gör orsak och verkan diffust, då blir jag som lärare apatisk.

Apatisk för att jag inte vet var jag ska börja. Det är så många som behöver min uppmärksamhet och när jag väl försöker nysta ut en tråd så uppenbarar sig fler knutar. Samtidigt har jag ett tungt ansvar för de andra barnen i klassen. De som inte är delaktiga i bråket. De som lyssnar, de som blir påverkade och även de som inte blir det. De måste få chansen att hinna med vår progression. De ska få nå så långt som bara är möjligt enligt läroplan och skollag. Det är deras förbannade rättighet.

Jag orkar inte lösa konflikterna. För varje gång jag försöker så uppstår ett merjobb för mig. Det tar lektionstid. Det tar planeringstid att ringa föräldrar, informera. Skriva incidentrapporter och agera ordningsvakt i största allmänhet. Till slut hinner jag inte ens förebygga problem, utan hamnar i ett läge där jag hela tiden hamnar på efterkälken, springandes runt för att släcka bränder.

Det är inte som att jag inte bryr mig om barnen. Det gör jag om något. Det är inte som att jag låter bli att ringa hem eller skriva dessa rapporter. Det gör jag. Även fast huvudet bultar och klockan sedan länge passerat fem. Och det är därför jag också blir nedstämd över att inte räcka till.

Nedstämd över att sakna resurserna för att hjälpa barnen.
Nedstämd över att vara en sådan himla dålig lärare som inte har tid för alla mina elever. Så vad gör jag då?
Jo. Jag går till nedärvda, dåliga metoder som beskyller barnet.
”Sluta bråka!”
”Kan ni inte bara hålla tyst?”
”Varför måste ni prata när jag har genomgång?”

Detta går emot allt jag tror på som lärare. Allt jag vet om vad barn behöver och hur deras behov bör tillgodoses. För att inte tala om att visa respekt för barnet som individ. Men det är det enda jag kan göra. För att orka. För att själv överleva.

Och det blir alltid barnet som får ta skiten i längden. Det är barnet som blir ansvarigt för konflikten. Barnet får äga den dåliga miljön. Barnet blir skyldigt till att förtjäna det vidriga bemötandet jag ger.
Samtidigt skriker rikspolitiker sig hesa om att de ska lösa ”stöket i skolan”. Hot och våld ska prioriteras. Det här stöket som vissa enskilda individer står för ska motverkas till varje pris. De här barnen stämplas som problembarn.

Vet ni vilka som egentligen är problembarnen? Jo, det är våra politiker som år efter år beslutar om att skära ned på skolan. Som med gott samvete säger att de prioriterar skolan för att sedan budgetera effektiviseringar. Och alla lösningar de har ser likadana ut:
Ordningsbetyg!
Fler rättigheter till lärare!
Stäng av stökiga elever!

Men vet ni vad? Barnet är inte problemet. Ni är. Sluta dra undan mattan för dem. Sluta ta pengar från deras utbildning. Jag är ledsen att behöva säga det, men det kostar att bedriva en god skola. Det kostar ännu mer ifall alla skolor ska bedriva god undervisning. Och för er som gillar besparingar så mycket kan jag säga så här; hela vuxna är billigare än trasiga. Vi pratar om miljardsiffror som samhället skulle spara – i längden.

Så om ni vill veta hur vi löser stöket i skolan och våra största samhällsfrågor; fråga oss lärare i stället. Ni kanske inte kommer gilla svaret på grund av er ideologiska övertygelse. Men ni bör lyssna – för våra barns skull.

Av Alexander Skytte
Leg. lärare”

https://www.expressen.se/debatt/politikerna-ar-skolans-verkliga-problembarn/

7 reaktioner till “Det är politikerna som är problemet i Sverige – inte de stökiga barnen

 1. 2020 publicerades den statliga utredningen ”Gemensamt ansvar” (SOU 2020:33 och Svenskt Näringslivs ”Resultatanalys för yrkesutbildningen”.

  I den senare konstateras att 7 av 10 företag har svårt att hitta den kompetens de behöver. Det konstateras också att ”utbudet av utbildningsplatser i gymnasieskolan inte motsvarar behovet av arbetskraft”.

  Andelen elever som gör klart sin yrkesutbildning har sjunkit från 75 % år 2011 till 65 % idag.

  Mer än 20 % av Sveriges elever lämnar skolan utan grundskolekompetens.

  Kommunerna erbjuder alltför få typer av de yrkesutbildningar som näringslivet behöver. Det som prioriteras inom kommunernas utbildning är vård och omsorg där kommunerna själva är arbetsgivare. De utbildningarna är kostnadsmässigt billiga.

  Undersökningar har konstaterat att många elever drabbas av en chock första terminen på gymnasieskolan. Chocken beror på bristande förkunskaper och därmed följande oförmåga att klara ens dessa studier.

  Gillad av 1 person

 2. Det är också barnens förbannade skyldighet att vara uppmärksamma och ta del av undervisningen. Det är inte skolans uppgift att fostra barnen. Det är faktiskt föräldrarnas förbannade skyldighet att uppfostra sina egna barn till goda och dugliga samhällsdugliga medborgare. Skolans uppgift är att lära ut kunskaper. Skolan är inte någon slags dagisverksamhet, utan ett lärosäte. Denna oerhört slappa uppfostran, som blivit ett axiom, är fullständigt förödande både för skolverksamheten och samhället. Sedan blir situationen i skolan inte bättre av att politikerna med tvång vill införa mångkultur i landets skolor. Skolan är en spegel av samhället, vilket inte bådar gott för skolan framledes eftersom samhället befinner sig i en nedåtgående spiral där kaoset breder ut sig allt mer.

  Gillad av 1 person

 3. Har skrivet det förr, skolan ska vara statlig utan politiskt styre. Skolan ska byggas på vetenskap och väl beprövade metoder. Skolan ska fostra eleverna till bra samhällsmedborgare, uppfostran får föräldrarna stå för. Vi måste börja förstå att denna flumskola vi har haft under 50 år snart har inte medfört något positivt alls, varken för eleverna eller för samhället. Inga politiska styrning/ värderingar i skolan, politikerna måste släppa sitt grepp om skolan gäller även lärarkåren. Vi måste förstå att barnen är den framtid vi gör dem till, de är dem som ska bygga vidare på det samhället vi lämnar över.

  Gillad av 1 person

 4. Politikerna utgår med att Svenska barn ska offra sina
  Liv för att illigalt flyktingar ska få bättre liv än dem.

  Redan nu så ser politikerna till att illigalt flyktingbarn
  För massa förmåner , de får förtur till skolor, bra lägenheter, bra jobb

  Men det värsta att de får stanna pga barnkonventionen utan asyl skäl
  Och vidrigaste är att barnkonventionen inte ser till Svenska barns bästa

  Massa kriminellare, outbildade barn med massa psykiska problem är ett stort
  Hot mot Svenska barn liv och framtid.

  Gilla

 5. Hmmm!?!

  Som jag förstått det tycker politikerna att det är vi, folket som är problemet. De skulle gärna vilja byta ut oss helt och hållet om de kunde. Nu jobbar de så gott de kan med den saken. De gör det genom att så att säga spä ut oss med sina kära migranter. Det är därför det är nödvändigt med så många migranter, annars blir det inte någon tillräcklig utspädning av oss problemsvenskar.

  Sen är det en annan femma att de flesta av oss, medborgarna, anser att det är POLITIKERNA som är det stora problemet. När det eldas kol blir det utsläpp av koldioxid. När politikerna ställer och styr i regeringskansliet blir det en oherrans massa utsläpp. Röd-gröna, ytterst illaluktande och ytterst giftiga utsläpp!

  Koldioxiden märker vi ju inte, men de ytterst giftiga utsläppen från regimens högkvarter ödelägger ju stora landområden i Sverige.

  Hur fasen får vi stopp på detta?

  Gilla

  1. Dom behöver inge byta ut oss, folket är redan eliminerat från allt politisk inflytande i Sverige. Som i Rom, ”bröd och skådespel” sa makteliten, och lägg er inte i det vi vet bäst. Skådespel finns det gott om i Sverige, cirkus mera bestämt, men brödet börjar det bli knappt om. Pensionärerna och hemlösa går hungriga, Ökande 18.8 % fattigdom, men det illegala och valboskapen lever gott. Hur får vi stopp på det. Förr eller senare kommer en brytpunkt, stormningen av Kapitolium var ett symptom och en varning. Så varför röstar folk på samma politiska mobb hela tiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s