Nedstängningarna har ingen effekt på coronasmittan

I Grekland konstaterar hälsomyndigheterna att nedstängningen av landet inte haft någon effekt på coronasmittan. I går rapporterades 866 nya fall, jämfört med 444 i måndags.

Detta är dock inget unikt för Grekland, utan den samlade bilden globalt är att så kallade lockdowns inte biter på smittan och de som lyckats utrota viruset tillfälligt, exempelvis Kina och Sydkorea, har fått tillbaka smittan igen. Således har man kraschat världsekonomin helt i onödan.

I Sverige har våra styrande precis röstat igenom en ny pandemilag som har börjat gälla, som påverkar såväl allmänheten som företag. Förutom att företag går i konkurs, människor förlorar sina jobb, skolundervisningen påverkas negativt och den fysiska och psykiska hälsan för såväl unga som gamla påverkas, slår det även hårt mot vår ekonomi. Att vården drabbats extra hårt beror inte på viruset i sig, utan snarare på att våra politiker ägnat sig åt att nedmontera vårdsektorn i decennier med förödande konsekvenser.

Ändå tillåts denna galenskap som medför mer negativa än positiva effekter på samhället och folkhälsan, trots att coronaviruset är här för att stanna likt så många andra virus vi fått genom åren.

Att åter öppna upp länderna samt ta bort restriktioner och låta människor hantera viruset med sitt immunförsvar hade varit det bästa samtidigt som man givetvis fortsätter hålla avstånd och ha god handhygien. Men sådant får man inte säga i dagens polariserade samhälle, utan vi ska istället agera försökskaniner för ett oprövat vaccin som kostar multimedia och som ingen vet om det hjälper samtidigt som vår frihet inskränks. Bedrövligt!

#followthemoney

Källa: Ekathimerini News

5 reaktioner till “Nedstängningarna har ingen effekt på coronasmittan

 1. I ekonomimedia stå att läsa att Sverige klarar sig bättre ekonomiskt än andra länder i pandemin, åtminstone i det korta perspektivet. Det sägs bero på att Sverige inte stängde ner i tidigt skede som andra länder gjorde. Det anses dock inte kunna förklara att just Sverige har så många avlidna i Covid jfr t ex våra grannländer.

  Det vaccin Sverige och svenskarna får kommer från EU som skickar ut det. EU tar emot och fördelar inom unionen. Som denna värld är beskaffad plockas det självklart undan vaccindoser av de som får leveranserna från läkemedelsföretagen. Är det någon som tror att vår regering bråkar om vi svenskar får uppenbart för få doser i förhållande till andra länder?

  Astra-Zeneca är ett av världens främsta läkemedelsföretag, startat i Sverige och med många svenska medarbetare. Deras vaccin är nu på väg att bli godkänt. Visst borde Sverige ha så goda kontakter med företaget att det sedan länge fanns en option om att svenskarna skulle få detta vaccin vid behov – utöver det som EU fördelar?

  Israel är inte bundet till någon motpart politiskt och köpte snabbt in stora mängder vaccin från Pfizer. Idag är närmare 20 % av befolkningen vaccinerad. Israel har ett mycket intressant organiserat och välfungerande sjukvårdssystem av högsta internationella klass som snabbt förmått påbörja och vidhålla vaccination. Ett inte så känt skäl till att Israel fick så snabba leveranser från Pfizer är att Israel i avtal med Pfizer i gengäld mot snabba leveranser lovade att ge företaget detaljerade uppgifter om ålder, kön och sjukdomshistoria på alla vaccinerade patienter. Sådan information är guld värt för ett läkemedelsföretag när det gäller att utvärdera effekt av vaccin och även för utveckling av nästa vaccin. Nästa pandemi kommer förmodligen med ett liknande om än muterat virus.

  I Sverige är det helheten som inte fungerar. Vare sig i ledning, samordning och styrning av verksamheter. Detta gäller i stort sett alla verksamheter utom försvaret och några till. Det som bl a påskyndat denna utveckling är passiviteten i hur regeringen fattar nödvändiga beslut. Det gäller både i brådskande sakfrågor och att hantera förslag som utredningar lagt fram. Det mesta har så att säga ”gått i stå”.

  Gilla

 2. Jag skriver här om något annat än vad rubriken anger att jag borde. Det rör pandemin, det rör praktiskt taget allt som utspelar sig i samhället idag. Det rör Löfven, det rör Trump, det rör ett politiskt fenomen i vår tid.

  Det är farligt när makten förtiger och förnekar de problem som finns i ett samhälle. När människor inte känner igen sig i verkligheten, hur deras egna liv är, i nyhetsrapporteringen vad händer då? Då växer känslan av att inte räknas, inte synas, inte bli tagen på allvar.

  Det är den känslan hos olika grupper som Trump förstod och gjorde sig till talesman för. Det är detta som ledde fram till det för demokratin oacceptabla med en ”storming” av Capitolium.

  Vi har en liknande situation i Sverige idag även om det inte gått lika långt som i USA.

  Förhoppningsvis kan hanteringen av pandemin (strategi, julshopping, Eliasson på Kanarieöarna osv) bli det som gör att tillräckligt många regeringstrogna i Sverige får upp ögonen för att verkligheten är en annan den den regeringen påstår att den är.

  Förhoppningsvis är det en tidsfråga innan journalister börjar benämna verkligheten som den är.

  Förhoppningsvis är det en tidsfråga innan den politiska oppositionen tar sitt ansvar och beskriver verkligheten som den är.

  Gilla

 3. I Kina har den ökat, beroende på årstiden och väderleken. I kyligt väder med hög luftfuktighet sprids alla virus lättare. I västra Kina, där jag är, har man faktiskt utrotat viruset. Livet går som vanligt. Vaksamheten finns, men få bär munskydd, och IR termometrar används sällan eller registrering. Sedan hade Kina aldrig något lockdown som i t.ex. Sverige. Bara råd och uppmaningar, vilka folk följde, så inget mer behövdes. Ingen övervakning, inga poliser på gatorna, inga böter, men en ständig tjat-kampanj. Vad som verkligen tycks fungera är hur individen tar ansvar och uppträder under varenda minut av dagen. Framgången var alltså inte hur de styrande beordrade, utan hur varenda individ agerade med ansvar. Skolundervisningen fortsatte digitalt, affärer, umgänge likaså. Inga problem med fysisk och psykisk hälsa, och man använde Traditional Chinese Medicine (TCM) och vitaminer flitigt liksom munskydd. Kina har ett fungerade digitalsamhälle, WeChat. och folk är vana att fungera så. Det saknas i Sverige. Jag tror inte heller på dessa från toppen diktatoriska lockdowns. Jag tror vad vi ser är två helt olika samhällssystem och samhällskulturer. Västs ”demokratier” är i verkligheten autokratiska diktaturer där en maktelit förväntas ta alla beslut, men inget ansvar, och där innevånarna tvingas till efterföljelse med arresteringar, höga böter eller fängelse och där polisen verkställer maktens order, styr och ger order, alltså toppen ner. Motsatsen är där ansvar, lösningar och agerande går från botten upp, ledningen styrs av allmänheten som känner ansvar. I svenska grundlagen sägs det stå att ”regeringen skall styra” [folket], men det står ingenstans att folket skall styra regeringen. Det står vidare ”att alla makt utgår från folket”, men det är politikerna och byråkraterna som autokratisk och utan ansvarar eller överinseende ensidigt utövar den.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s