Desperationen blir alltmer tydlig

I helgen fick miljoner människor världen över sina Twitterkonton nedstängda bara för att de följde president Donald Trump och nu kommer de sociala mediernas nästa drag – Twitter stänger 70.000 konton permanent som delat innehåll från folkrörelsen QAnon, medan Facebook å sin sida tar bort allt innehåll som innehåller Donald Trumps slagord ”stop the steal”.

Denna beröringsskräck de har med Donald Trump är faktiskt löjeväckande och de framstår som alltmer desperata när de försöker censurera människor samt sopa detta bedrägeri under mattan istället för att arbeta för att det utreds samtidigt som media tillåts fortsätta få sprida lögner.

Vad blir nästa drag månntro, stänga av alla som någonsin gillat ett Facebookinlägg eller tweet från Trump? Deras fascistiska metoder, som dessutom applåderas av den lallande fårskocken som inte kan tänka själva och där även våra folkvalda ingår, medför dock bara att människor istället börjar använda andra plattformar där det fria ordet inte censureras. Att stänga Parler ledde exempelvis till att i snitt 600.000 nya användare per dag anslutit till alternativet Gab. Det är naivt att tro att man kommer lyckas stävja detta genom att lägga locket på – snarare kastar man bensin på lågorna.

#fightforfreespeech

Bildkälla: Guardian, DN

5 reaktioner till “Desperationen blir alltmer tydlig

 1. Nästa steg är att det upprättas ett register där alla som på något sätt ifrågasatt vänsterliberalernas världsdominans förs in.
  Sedan är möjligheterna oändliga.
  Reseförbud, inköpsförbud, förbud att rösta, anställningsförbud osv.
  Gulag är också en lösning.
  PK-adeln kan ju hitta inspiration i nazi-Tyskland och Sovjet.

  Gillad av 1 person

 2. De flesta vet ju hur algoritmerna i FB, Twitter osv är konstruerade och hur de fungerar. De lyfter fram kommentarer som oroar, som är arga, ilskna, uttrycker tvivel osv osv.

  Den som mest hämtar sin mesta information från tech-bolagen hamnar ofta i ett tillstånd av förtvivlan, vanmakt, upprördhet samtidigt som det är svårt att låta bli att inte läsa, skriva och delta. Så är algoritmerna konstruerade. De ”angriper” deltagaren på ett sätt som vädjar till mekanismer djupt i oss och som vi knappt är medvetna om. De erbjuder delaktighet men sätter mental tvångströja på den som fastnar för mycket i algoritmernas värld.

  Man blir ensam och övergiven av tech-bolagen. Den geniala lösningen för techbolagen är att vi likt alkoholisten oupphörligt dras till techbolagens flaska. Så är algoritmerna konstruerade. Åratal av forskning och testning finslipade algoritmerna.

  Den som inte höjer blicken och skaffar information från annat håll blir till slut ett ganska lätt byte för fake news, konspirationsteorier och allt det där.

  Den som vill förstå mer kan ta del av vad Googles samhällspolitiske chef Niclas Lundblad säger i 20 min ca. Han efterlyser en mycket bättre debatt och förståelse kring frågorna. Annat finns att läsa också. Man borde göra det, granska betet och inte likt fisken svälja det utan att kolla om det finns någon krok gömd.

  https://www.axess.se/tv/engelsbergsseminariet-2018-kunskap-och-information/del-11-av-12-nicklas-berild-lundblad/

  Gilla

 3. Här är ytterligare ett kort hörvärt inslag där en Nicholas Carr argumenterar:

  ”Det är fel att likställa kunskap med information. Det är fel att tro att sociala medier leder till ökad förståelse och skapar mellanmänskliga band i samhället”.

  Det är möjligt för var och en att förstå samtiden bättre och bli friare i sitt tänkande.

  https://www.axess.se/tv/engelsbergsseminariet-2018-kunskap-och-information/del-4-av-12-nicholas-carr/

  Gilla

 4. Algoritmer och AI finns ju här nu och vi har bara att förhålla oss till det. Att kalla det för socialism och stanna vid det leder ingen vart. Mycket tyder på att både demokrater och republikaner i USA nu går samman för att försöka begränsa tech-bolagens orimliga makt. USA:s konstitution är robustare än den svenska och staten kommer där återta makten och initiativet med bevarad demokrati.

  Kina hanterar AI och algoritmer på ett helt annat sätt. Det är den kinesiska kulturen och historien som gör detta möjligt. Folket där är övervakat och kontrollerat vilket den alltid varit. Hur ska en makt annars kunna hålla samman ett sådant jätterike? Folket är överlag nöjda och även stolta över sitt land. Snart landstiger den första kinesen på månen.
  I Afrika är det (som vanligt) mer kaotiskt. I Uganda är det val strax och där används FB och de andra för fulla muggar i kampen. Bråk, våld och elände dagarna i ända.

  Självklart kommer en funktionell anpassning att ske av tech-bolagens makt. Den är FÖR stor nu och FÖR synlig. Eliten har genom seklerna alltid haft olika sätt att utöva makt, inte sällan dold för folket. Nu är det algoritmer och AI som förändrar sättet att utöva makt och även förändrar världen. Men det är en process, saker och ting kommer inte att förbli så här. Livet kommer gå vidare, människor varken kommer att kunna eller ens vilja sitta och twittra dagarna i ända och bli upphetsade.

  Snart har vi val i Sverige. Det borde vara upphetsande.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s