Nu börjar det – har du inte skaffat en alternativ plattform så gör det

Efter att miljontals twitteranvändare fått sina konton nedstängda för att de följde USA:s president Donald Trump, fortsätter nu yttrandefriheten att naggas i kanten ytterligare när Google beslutat att blockera det sociala nätverket Parler. Nu följer både Apple och Amazon efter och den officiella anledningen är att plattformen inte uppges moderera inlägg som bland annat uppmanar till våld i tillräcklig grad.

IT-jättarnas attack på det fria ordet har resulterat i att många användare strömmat till plattformen Gab, däribland jag själv, för att kunna fortsätta att följa personer som Donald Trump och Sidney Powell.

Det här leder till ytterligare polarisering i vårt redan splittrade samhälle och att det sitter svenska politiker på sociala medier som genom uppviglande inlägg mot oliktänkande utnyttjar detta för att ytterligare spä på hatet är direkt osmakligt.

Det är ingen vild gissning att detta kommer leda till ytterligare fascism och det finns risk att människor som skriver regimkritiskt kommer bannas även från Facebook för gott. Har man inte redan skaffat sig en alternativ plattform är det på tiden att börja tänka i dessa banor. Jag har min blogg på WordPress och där kan de aldrig tysta mig samt kompletterar nu med Gab, men det finns även andra plattformar. Vi måste fortsätta kämpa för det fria ordet!

Källa: Hufvudstadsbladet

#onlythedeadfishfollowthestream

29 reaktioner till “Nu börjar det – har du inte skaffat en alternativ plattform så gör det

 1. Högaktuellt idag:

  First they came for the socialists and I did not speak out – Because I was not a socialist.

  Then they came for the trade unionists and I did not speak out – Because I was not a trade unionist.

  Then they came for the Jews and I did not speak out – Because I was not a Jew.

  Then they came for me – and there was no one left to speak for me.
  Pastor Martin Niemöller, 1892–1984

  Frågan är varför så få lärt av historien …?

  Gillad av 2 personer

 2. Det går alldeles utmärkt att spärra både GAB och WordPress.Länder eller regioner kan välja att censurera vad medborgarna skall ha tillgång till.Då får man förstås upp på politikernivå och få politiker är väl än så länge beredda på att framstå som diktatorer.En frist att gå till GAB men upplever nuvarande politiker att sanning kan komma fram på alternativa plattformar kommer hela internet att censureras.

  Gillad av 1 person

   1. Så enkelt är det inte. Jag har ett system jag byggt själv. Det hämtar regelbundet proxies, och jag kan styra kommunikationen vilken väg jag vill. Kommer det inte fram en väg försöker systemet en annan. Alla dessa system som Twitter använder en server för lagring av meddelandena och informationen. Den kan någon antingen stänga av, eller hacka sig in i och radera på. NSA har permanent tillgång till alla USA associerades länders IT system för massövervakning. Det är vad Facebook, Twitter, Instagram, Gab, eller Praler gör. Spelar ingen roll vilket system ni väljer, vad ni skriver kan kontrolleras och stoppas. Ett system som inte tillåter censurering är WeChat. Där finns helt enkelt ingen server som lagrar vad ni skriver, meddelanden går direkt från sändare till mottagare och endast lagras på mottagarens mobil. Finns det 10,000 mottagare finns meddelandet på 10,000 mobiler, och en som vill radera måste då hacka 10,000 mobiler. Det går inte. Därför är USA skräckslagen för WeChat, den tillåter inte övervakning och censurering.

    Gilla

   2. OK Förstår, men det finns många alternativ. Tre saker behövs, mjukvara, som kallas ”Content Management System” vilket är vad du använder för att publicera artiklarna, du behöver en dator som det kan köras på, en ”Server”, och du behöver anslutning till Internet. Du kan alltså ladda ner WordPress ”Content Management System”, mjukvaran, precis som du kan ladda ner Libre Office, köpa en egen Server, en kraftfull PC kan räcka, installera en anslutning till internet och så har du ett helt eget system i ditt hem och alternativ till att använda WordPress. https://wordpress.org/download/ Det finns även andra system som Drupal. https://www.drupal.org/ Du kan hyra utrymme på en server, ”Hosting”, för att köra mjukvaran, det finns även en del som är gratis upp till en viss storlek. Hyr du utrymme på en server i Ryssland eller Kina blir det väldigt svårt för svenskarna eller USA att stänga ner dig. Andra kör WordPress systemet, mjukvaran, men är skilda från WordPress som företag, en är blog.se med 1GB fri lagring. WordPress ger 3 GB fri lagring. Gab har egna servers, vilket betyder att Amazon och Google inte kunde stänga av dom, medan Praler stängdes ner genom att dom hyrt utrymme på bland annat Amazon. Amazon är känd som en postorder företag, men deras stora affärer kommer från att hyra ut lagringsutrymme, men då har dom även makten över dig och kan stänga ner dig, som dom gjorde med Parler. Om du inte är datakunnig kan du behöva hjälp att sätta upp systemet. Exempel.
    https://colorlib.com/wp/blogs-using-wordpress/
    https://www.elegantthemes.com/blog/resources/25-cool-websites-made-with-wordpress
    https://wordpress.org/download/#download-install
    https://wordpress.org/download/#hosting

    Gilla

   3. Man kan inte göra någonting alls så länge man saknar makt.Vill man på allvar förändra något så sätter man sig i maktposition.Du kan inte ha rätt utan makt som Moberg sade.Vi sprattlar i ett nät som fiskar.

    Gillad av 1 person

 3. Det viktigaste efter att ha skaffat sig möjlighet att framföra sina tankar och resonera med andra (plattformar) är att man för sig själv kan sätta ord på, beskriva verkligheten på rätt sätt. Dvs att tänka igenom vad det är som sker.

  Det är ingen enkel sak att förstå processen.

  Det är demokratins spelregler som utmanats och tänjts på av t ex den nuvarande regeringen i Sverige.

  Varför gör den det? Vad kommer det leda till? Vad kan vi göra åt saken?

  Dags att påminna sig att Sverige var först i världen med en tryckfrihetslag som förbjöd censur. Aftonbladets historia är historien om kampen mot censur till en början. Därefter har Aftonbladet gjort samma ideologiska resa som S-rörelsen, från kampen för tanke- och yttrandefrihet till förespråkare för censur av det fria tänkandet och yttrandet.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRzKkl/aftonbladets-grundare-kampade-for-tryckfrihet

  Gillad av 1 person

  1. Kranske inte någon enkel sak att förstå processen, men vi som hållit på länge med IT vet, men som regel sablas vi ner så snart vi försöker förklara vad som händer. Vad det kommer leda till vet vi av erfarenhet. Det var just precis så som nazisterna gjorde, massiv propaganda för att vilseleda och selektiv censur och att mörka. Propagandan utnyttjade just yttrandefriheten. Det var så dom etablerade förtroendet för sin ideologi.

   Gilla

  1. Ingen går säker. Regeringar bara hotar med ny lagstiftning och dryga böter. Svenska regeringen har egen direktlinje till alla dessa USA företag. Dom bara ringer och säger ”Radera – annars….”. Det är i alla för mig uppenbart att svenska staten ligger bakom censuren. En FOI kartläggning av kinesiska intressen i Sverige ligger kvar, en kartläggning av judiska intressen raderades under hot. De enda ni kan göra är att flytta till en teknologi som inte tillåter censur, eller i alla fall gör den nästan omöjlig att utföra. Sådan teknologi finns endast i Kina.

   Gilla

 4. Det som driver alla politiska rörelser är en ideologi, idéer, tankar om hur samhället ska vara.

  Både S och V har sin ideologiska bas i arvegodset från Marx och kommunismen. Kommunismen tog till sig dessa tankar och omformade dem på sitt vis. Kortfattat innebär tankarna att alla människor är lika, alla kan lyckas, alla har rätt till lika mycket. För att komma dit måste en elit som vet bättre ta makten och därefter ge den till den stora massan som inte förstår lika mycket som eliten.

  Alltid blir det så att eliten aldrig någonsin överlämnar makten till folket. Framväxten av demokratin som företeelse är sättet man i Västerlandet löste detta kniviga problem.

  S gjorde gott men stelnade och ville därefter inte släppa makten till något pris. Vi ser diktatorer runtom i världen som behåller makten ända in i dödsögonblicket, vi mins t ex Mugabe.

  Nu är verkligheten otroligt rörig och svårgripbar. Vad är vad och vad ska man tro?

  Gillad av 2 personer

 5. Universitetens och högskolornas förfall i Sverige har att göra med socialdemokraternas ideologi. Någon riktigt elit får inte finnas och finns inte eftersom alla är skapade lika och alla kan lyckas. Lyckas man inte beror det på att samhället eller en ond arbetsgivare stoppar den personen.

  Så Sverige har otaliga undermåliga universitet och högskolor som producerar undermålig forskning. Säg till om ni vill ha fakta kring detta.

  Samtidigt delar Nobelstiftelsen varje år ut utmärkelser och massor med pengar till världseliten. Märkligt, elit finns ju inte. Eller får inte finnas enligt rådande ideologi. Du ska tom kunna vara både kvinna och man samtidigt om du har lust. Gud nåde den som påstår att du inte kan vara både sakerna samtidigt, den stenas. Alla barn ska samlas i en skolklass, begåvade ända ner till närmast analfabeter. Funkar det inte så hittar S på irrationella lösningar som fördjupar problemen.

  På samma sätt vis är det med det mesta i samhället som går snett. Det beror inte sällan på just den ideologi som statsmakten pumpar ut och styr landet med. När andra röster försöker göra sig hörda tystas de. Ni som skriver här är också offer för denna ideologi.

  Gillad av 1 person

  1. Någon riktigt elit får inte finnas, med undantag av (S). ”alla är skapade lika” men vissa är skapade mer lika än andra. ”alla kan lyckas”, men vilken idiot skulle vilja lyckas när dom omedelbart plundras på det.

   Gilla

 6. Idag träder pandemilagen i kraft. Regeringen får nu möjligheter att begränsa svenskens fri- och rättigheter på ett sätt som inte förekommit sedan andra världskriget.

  Regeringen har haft samma möjligheter att stifta lagar mot de terrorister som så extremt mycket påverkar hela det svenska samhället så negativt. Om regeringen gjort det skulle de skyldiga kunnat gripas, straffas och dömas till adekvata straff och utvisning.

  I stället för att göra detta stiftade regeringen en juridiskt undermålig lag som låter 10 000 massimporterade unga och främmande män från främmande länder stanna kvar i Sverige.

  Vad sägs om den jämförelsen?

  Gillad av 3 personer

 7. Demokrater och republikaner i USA har gått samman för att begränsa tech-bolagens makt. Mer sådant kommer vi få se under 2021.

  USA:s konstitution är robustare vad gäller presidenter som försöker skaffa sig makt bortom spelreglerna än vad Sveriges grundlagar är. Här i Sverige ser vi nu hur S-regeringen har så mycket makt att de kan tysta nästan vad de vill. S-regeringen styr informationen till befolkningen på ett närmast totalitärt sätt sedan många år. Dessvärre sviker oppositionspartierna sitt demokratiska uppdrag (gäller ej SD) och spelar med regeringen under täcket.

  C är det parti som destabiliserar demokratin genom att svika sitt uppdrag som riktigt oppositionsparti. Man styr i bakgrunden och står fria att kunna kritisera vad som helst.

  Gilla

 8. Jag föreslår att alla vänner av yttrandefrihet skaffar ett twitterkonto och döper det till Donald Trump.Det blir ett riktigt hästjobb för twitter att redera alla fejkkonton.Kul också att med ett sådant konto kommentera hos valfri samhällsfiende-Lööf,Bildt osv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s