Med mindre än två år till valet saknar M+KD en gemensam valplattform

Smålandsposten skriver i dag en ledare där man sätter fingret på att Moderaterna och Kristdemokraterna med mindre än två år kvar till nästa val ännu inte utformat en gemensam valplattform.

När Alliansen fortfarande levde hade man sett till att i god tid inför valet kompromissa om alla politiska konfliktfrågor och tillsatt arbetsgrupper för olika politiska områden, vilket ingav förtroende hos väljarna.

Numera är alliansen stendöd – åtminstone för väljarna – även om det till och från framstår som att Ulf Kristersson (M), Nyamko Sabuni (L) och Annie ”jag ligger med vem som helst som ger mig makt” Lööf (C) fortfarande hyser en viss tilltro att den ska återuppstå. Detta vore förstås ett politiskt självmord, men det har inte hindrat Moderaterna förr och vid det senaste valet gjorde de misstaget att låta dörren stå lite på glänt istället för att hårdnackat meddela att den dörren numera är helt stängd.

Således är frågan om man inte lärt sig av sina misstag utan tänker fortsätta nära en dröm om en borgerlig pakt, där man särskilt suktar efter att Liberalerna ska komma krypande tillbaka, trots alla svek från regeringens knähundspartier?

Frågan är befogad eftersom man ännu inte formerat sig som ett valalternativ bestående av M+KD med SD som nödvändig parlamentarisk samarbetspartner. Vad är det som hindrar M och KD att officiellt annonsera att man påbörjat processen att utforma en gemensam regeringspolitik?

För många väljare som inte känner sig hemma i något parti, fortsätter spelplanen inför valet 2022 att vara stökig. Återstår att se vilka slutliga alternativ som kommer att utformas inför valåret, såväl bland riksdagspartierna som utanför lekstugan där sporrade alternativ gör sig redo för kamp.

https://www.smp.se/ledare/var-ar-valplattformen-319d9cc2/

12 reaktioner till “Med mindre än två år till valet saknar M+KD en gemensam valplattform

 1. ”Oppositionen” är kanske bekväm i sin roll. Arvodena utbetalas ju…
  ”Borgfred” för all framtid…?
  Sozzeriet vid makten för all framtid…

  Gillad av 1 person

  1. Den politiska situationen i Sverige kommer obönhörligen att fortsätta förändras över tid. Så är den obönhörliga processen.

   På hundra år har Sverige gått från ett förhållande, passerat det demokratiska Sveriges födelse och nu gått in i situationen med en demokrati i förfall. Det är risken med demokratin, att om folket inte är aktivt och engagerat riskeras att den valda makten gör som den vill. Ungefär samma process har ägt rum och äger rum i USA, om än med häftigare konvulsioner.

   Folket i Sverige lät sig mutas med pengar och andra förmåner och somnade framför tv:n. S gick från att ha genomfört demokrati och annat gott till att bli ett totalitärt parti som inte respekterar demokratins spelregler. Misstaget att föra in så många främmande människor med en främmande religion utan att samtal med folket kommer obönhörligen att straffa S i decennier.

   Inte ens egna regler kring Covid respekterar vår statsminister. Sådant förakt kommer obönhörligen leda till att socialdemokraterna blir av med makten. Lika obönhörligt kommer socialdemokratin att behöva en intern debatt om vad de vill med makten för att kunna bli ett parti som gör Sverige gott. Om den processen inte genomförs blir S allteftersom ett mindre parti som tvingas att rida på populismens vågor för sin överlevnad.

   Gillad av 1 person

   1. Pandemilagen blir förhoppningsvis det verktyg som S behöver för att vrida samhällsutvecklingen ur händerna på högern.Staten måste på viktiga områden få större makt.

    Gilla

   2. Personligen är jag ytterst obekväm med att sozzeriet rycker pengar ur min plånbok och spenderar dem på företeelser som inte har Sveriges och svenskarnas bästa för ögonen.
    Sänk skatten, minimera staten till försvar, rättsskipning, utbildning, omsorg och infrastruktur.
    Stryp utgiftsområde 7, 8 och 13.
    Till att börja med.

    Gillad av 1 person

   3. Vad som är än mer intressant är att demokratisystemet var upplagt så det tillät (S) att muta befolkningen med bidrag och förmåner i årtionden och likt en drog kunde göra koppla innevånarna i ett beroendeförhållande. Så länge ledarl-eliten kan öka betalningen till röstboskapen kommer dom inte att förlora makten. Problemet är att källan till finanserna börjar sina, det är när andras pengar tar slut, då kraschar systemet, och vi är nog nära den brytpunkten nu.

    Gilla

 2. Kanske kan tiden fram till valet bli sådan att mörkläggningen av hur samhället på riktigt ser ut minskar.
  Förhoppningsvis blir det så att tanke- och yttrandeförbudet släpper något så att det blir tillåtet att föra ett bättre offentligt samtal om tillståndet i Sverige och vad som behöver göras åt det svenska tillståndet.

  Om detta sista inte blir tillåtet och accepteras av alla politiska partier – då får vi en pseudodebatt, ett tillstånd inför valet som påminner om situationen i Belarus eller i vilken Afrikansk diktatur som helst. Låtsad demokrati där makten fortsätter bestämma och agera efter valet, precis hur de vill, precis som idag. Då har vi en opposition som krokar arm med S, MP och V och bara låtsas demokrati. Då är det inte demokrati, då ska det kallas och benämnas med annat ord.

  Gilla

  1. Du glömmer det numera tredje blocket-Islam.Jag vet inte ifall det är en slump men de är väldigt osynliga i den offentliga debatten vilket är klokt.Deras budskap går från mun till mun och från imam till imam.Vill man förändra samhället så är inte twitter och facebock de rätta verktygen.Det vet Trump nu.Islam kommer att dyka upp som gubben ur lådan vid nästa val och kamma hem 20 procent och ingen,absolut ingen,såg det komma mer än jag då.Budkavle går som Moberg skrev i Rid i Natt.

   Gilla

   1. Grattis till din klarsyn Rolf!

    Dela gärna dina tankar kring vad du tror om tiden fram till valet och hur det kommer gestalta sig. Du har en egen åsikt vilket jag uppriktigt uppskattar!

    Synd dock bara att du inte tog ett snack med socialdemokratin för 25 år sedan INNAN de skrev avtal med imamerna.

    Det är varken mer eller mindre än ett förräderi mot svenska folket som alla partier utom SD gjort sig skyldiga till i invandringsfrågan. Vi minns regeringen Rheinfelds uppgörelse med MP 2011. ”En historisk bra uppgörelse” påstod Rehinfeldt och sade vidare att några större mängder människor skulle det inte handla om. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-och-mp-overens-om-migrationspolitiken

    Vi minns fähunden Bildt som öppnade dörren för världen att komma hit genom att föra Sverige in i EU. Vi minns fähunden Rheinfeldt som från ett fönster i Rosenbad spanade norrut och sade att ”DÄR norröver finns det ju plats för många utsatta och hjälpbehövande människor”.

    Sen bad han svenskarna öppna sina hjärtan alltmedan sonen öppnade nästa knarkpaket. Svenskarnas plånböcker hade regeringen redan stulit och öppnat.

    Gilla

 3. Hoppas fler minns hur M, som tur var, stoppade S försök före jul att skaffa sig extraordinära maktbefogenheter på ett odemokratisk vis genom att skylla på att den behövdes pga pandemin. Läs det förslaget och hur det stoppades. Jämför innehållet i det förslaget med innehållet nya ”pandemilagen”.

  Diktaturer har i alla tider motiverat behov extraordinär politisk makt med att den behövdes för katastrofer, tillståndet i landet osv osv. Aldrig någonsin lämnar en sådan makt tillbaka den extraordinära maktbefogenheten.

  Vem trodde det om Hitler, en totalt okänd och helt misslyckad figur. Den dålig akvarellmålare som gick från att delta i sorgemarschen vid en judes begravning (arkivfilm finns som dokumentation) till att bli det vi alla känner till.

  Vem trodde det om en försagd svetsare från Hägersten.

  Gilla

 4. När migrations-kaos och arbetslöshet fortsätter elda på kriminalitet och mordfrekvens så kommer även SD öka i storlek, eftersom korkade människor då kommer famla efter nytt ledarskap, särskilt det alternativ som de andra spottar mest på, d.v.s. SD, men det hela är en medveten illusion från fulmedias girigbuksbankirer, tror jag.

  SD tänker enbart lösa migrationskaoset, inte hela ekvationen, eftersom Sd redan för länge sedan har sålt sig till girigbuksbankirerna, vilket syns i både Nato-frågan och i Israel-frågan. Följaktligen kommer SD sannolikt förlora makten efter endast en mandatperiod, tror jag, helt oavsett vem de har som partner, eller om de har 51%.

  Det positiva är väl att när SD har 51% så kommer kanske folk i S, MP och V börja vakna och bli motiverade att marknadsföra en helt ny politik, utan EU:s frihandel & arbetslöshet, samt utan migrations-kaos?

  Gilla

 5. Intressanta tankar!

  Sverige liksom västvärlden har representativ demokrati. Det systemet ersätts inte av annat system så lätt. Det avgörande är HUR den styrelseformen fungerar, i Sverige, i EU, i USA osv.

  I Sverige fungerar den dåligt när hela befolkningen påverkas extremt mycket och negativt av en politik som majoriteten inte har något inflytande över. Jag avser införseln av utlänningar och vad som skett och sker i samhället till följd av den. Införseln bara fortsätter och fortsätter och folkviljan ignoreras, tom tystas.

  Folkviljan väljer i demokratiska val SD. Det är då ytterst allvarligt när övriga politiska partier inte respekterar demokratin. Det är DET som är faran, inte att SD finns eller om SD skulle ingå i en regering.

  Det som händer i USA skulle kunna komma hända här om flera valresultat i rad inte respekteras av alla partier. Vad som kan ske i en befolkning när tillståndet i ett land upplevs som alltför orättvist ser vi nu i USA, vi såg det i Tyskland, vi ser det i många andra länder också nu. Kaos och förstörelse av fundamentala världen.

  Det hemska är att det är de som valts av svenska folket som representanter för dem som är de som inte respekterar Sveriges grundlagar och övriga lagar. Det är politikerna som inte respekterar demokratin när folket vill ha demokrati.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s