Låt skolorna vara öppna så att barn kan få den utbildning de behöver

I dag togs första steget mot att inskränka folkets frihet genom att våra folkvalda representanter, inklusive majoriteten av den så kallade oppositionen, röstade igenom den nya pandemilagen som bland annat kan begränsa öppetider i köpcentrum, stänga gym och utfärda böter till de som bryter mot ett förbud. Företagen, som redan lidit en hel del under pandemin, är de som är de stora förlorarna eftersom ingen brytt sig om att tillse att de får någon ersättning.

Nästa veckorna öppnar återigen landets grundskolor och allt fler röster höjs nu för att regeringen, likt hundratals andra länder, ska fatta beslut om att stänga även grundskolorna för att hindra smittspridning. Än så läge har regeringen stått pall mot denna galenskap och jag hoppas att det så förblir eftersom våra barn har rätt att få den utbildning de behöver.

Det finns dessutom stöd för att beslutet att hålla skolorna öppna är rätt vägval, något som exempelvis Norges smittsskyddsdirektör nyligen påpekat. Det man sett i Norge var att det hade flera negativa effekter både på inlärning och den psykosociala miljön för barnen.

Nu visar även en svensk studie som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine, att risken är låg att barn blir så sjuka i Covid-19 att de kräver intensivvård. Personerna bakom studien hoppas nu att studien ska leda till att man vågar öppna framförallt grundskolorna i många länder.

I studien har svenska forskare studerat förekomsten av barn mellan 1-16 år som vårdats på intensivvårdsavdelning mellan mars-juni förra året, barn med Covid-19, eller så kallat multiinflammatoriskt syndrom, MIS-C, som kopplas till Covid-19.

Av nästan två miljoner svenska 1-16 åringar var det enbart 15 barn som vårdades för covid-19 eller MIS-C inom intensivvården under våren 2020, vilket är 1 per 130.000 barn.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet, säger att
det är glädjande att svår Covid-19 är så pass ovanlig bland barn trots att grundskolorna och förskolorna hållits öppna under pandemin.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-ovanligt-med-iva-vard-av-covidsjuka-barn-trots-oppna-skolor

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norges-folkhalsomyndighet-stang-inte-skolan-i-sverige

12 reaktioner till “Låt skolorna vara öppna så att barn kan få den utbildning de behöver

 1. DDR is coming.
  Det är sannerligen inte många glädjeämnen i livet längre.
  En tidsmaskin eller en stor spelvinst så man kunde köpa sig en egen ö ute i Atlanten.
  Tänk att slippa MSM, sozzeriet, PK-adeln, Miljöpartiet o s v.

  Gilla

  1. Det finns faktiskt många bra ställen kvar på jorden att fly till, men du behöver hitta ett som passar dig. En man jag känner flyttade till Argentina, köpte en nedkörd gård, och odlar äpplen, och stortrivs. Jag har flytta till Kina och trivs, men Kina passar inte alla. Du behöver ingen stor spelvinst, kunskap, utbildning och en do-attityd går långt.

   Gillad av 1 person

   1. Kina drog igång distansundervisning i stort övernatt. Ungarna själva satte upp det på WeChat. Man samlades i små grupper lokalt, en äldre ställe upp som coach. Inte var det lika bra som att gå i skolan, men det fungerade, men ungarna tyckte det var bättre.
    http://www.people.com.cn/mediafile/pic/BIG/20201222/66/15707052222990919054.jpg
    Alla hade ju redan mobiler. Bara att köra. Allt gör man för krångligt i Sverige och allt skall toppstyras av politiker och byråkrater.

    Gilla

   2. De har nog lite bättre disciplin i Kina. I Sverige är det dessutom många barn som är i behov av extra stöd från lärarna för att kunna hänga med i undervisningen samt en del förstår inte vad de ska göra etc.

    Gilla

   3. Det kan nog stämma, i alla fall vad jag läser om disciplinen, eller snarare avsaknaden av den, när det gäller Sverige. Jag besöker ofta skolor i Kina, och det är verkligen ordning och reda i klasserna. Mobiler skall vara avstängda och lämnas vid ingången. Så är det i hela Kina. En del elever har en ”mobil” stor som en armbandsklocka, men den fungerar bara mot en viss mobiltelefon. Annars kan man lämna meddelanden via rektorsexpeditionen. När jag själv gick i folkskolan ställde man upp sig på dubbla led efter rasterna och marscherade in på en lärares tecken, man ställde sig på dubbla led utanför klassrummet och gick in när läraren anlände. I både folkskolan och och realskolan tilltalades alla med efternamnet av läraren, och stod upp när man tilltalade läraren eller svarade på en fråga. Svunna tider. Kina är annorlunda. Barn lär sig sätta upp mobilerna redan vid tre års ålder, och enkel programmering. Det är normalt att fyraåringar klarar minst två språk hyggligt, ibland tre, vid fyra års ålder, lokalspråket, modersmålet, och mandarin och engelska, och dom har inga problem att hållas isär språken.

    Gillad av 1 person

 2. Vi har en statlig myndighet, FHM, som först i mitten av förra veckan ändrade sina anvisningar kring vilka som bör vaccineras först. Nu tillåts att t ex IVA-personal kan bli bland de som först får vaccin. Ett sådant synsätt fanns för länge sedan ute i Europa. Om IVA-personalen är sjuk i Covid är det inte möjligt att vårda någon sjuk patient på IVA. IVA runtom i landet har ju att hantera andra sjuka patienter också, t ex alla de skottskadade islamistiska terroristerna som kräver operationer och blodtransfusioner. Oftast nattetid.

  FHM ändrade sig under galgen. Det var fakta, vetenskap och alltmer påträngande röster från läkare som gjorde det omöjligt att hålla kvar vid det påbud som regeringen sände ut om hur pandemin ska skötas.

  Med den regeringsmakt vi har som blivit alltmer totalitär vågar nu myndigheter inte heller tänka själva och fatta kloka och genomtänkta beslut. Även myndigheter är nu rädda att bli brännmärkta i dagens Sverige.

  Det är för hela världen uppenbart hur illa Sveriges regering hanterat pandemin. Detta i ”världens bästa land” med erfarenhet av att vaccinera vid en tidigare pandemi, svininfluensan.

  Är det någon som tror något annat än att vi har en synnerligen dysfunktionell och små-totalitär regering vid makten?

  Gilla

 3. Även när skolorna är öppna får eleverna inte den utbildning som de som barn i Sverige behöver. Men självklart ska skolorna vara öppna tills läkarvetenskapen med konkreta bevis rekommenderar något annat. Det är ju inte enkel matematik, olika negativa konsekvenser måste avvägas mot varandra. Men hur kan en statsminister stå och ljuga om varför han julshoppar i en galleria? Det hade varit ärligare om han sagt att ”jag tar mig den rätten, jag brukar göra så”.

  Svensk kultur och svensk historia är satt på undantag. Det barnen får veta är det viktigaste är att de har rätt att bli kränkta och då kan få ersättning, att alla är lika begåvade och har rätt att vara som de är i klassrummet, att de inte behöver lära sig någonting utantill, att fakta är oviktiga och att man måst respektera islam och inte slå tillbaka.

  Gilla

 4. Frågan är . Vem ska lära barnen.
  De duktiga och bra lärarna är gamla och riskerar sina liv.
  67 åring som åker till 12 skolor på en vecka.

  För är du lärare så vet du inte om eleverna du har är sjuka.
  Hur kul är det att gå till jobbet och träffa hundratals barn .
  Utan skydd.

  Ibland är det svårt att tänka på alla och det förstår jag,
  Men i lärandet är det elever och läraren som samarbetar.
  Men när man bara säger barn blir inte allvarligt sjuka ,
  Så skyddar det inte lärarna från att smittas.

  Som små barns förälder har man alltid hört läkarna säga
  Att barnen är de stora smittbärarna och föräldrar till barn
  Blir oftare sjuka.
  Det verkar vara konstigt om detta virus skulle vara så olikt alla andra
  Och inte smitta från barn till vuxna. När det smittat från djur till människor.
  Och smittar från vuxna till barn.

  Frågan är varför så många lärare blivit sjuka.

  Det finns så många teorier. Vore det så dödligt farligt att eleverna
  Fick chansen till att läsa om ett år om de ville.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s