Höjt rutavdrag igen trots att det genererar låg effektivitet och höga kostnader

I en tid när vårt polariserade land blöder ekonomiskt, verkar det inte så genomtänkt att öka subventionerna för den mer välbärgade delen av befolkningen, men det verkar inte bekymra regeringen som återigen höjer det så kallade rutavdraget vid årsskiftet. Bland annat får hushållen nu göra rutavdrag för att lämna in finskjortan för tvätt och betala någon annan för att sköta sommarhuset i Spanien. Vanlig kemtvätt blir dock inte avdragsgillt. De nya reglerna är en förändring från 2020 eftersom Sverige för första gången subventionerar även sådana tjänster som inte skapar några jobb i landet.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som har drivit igenom de nya avdragen tillsammans med regeringspartierna utan att ta hänsyn till att Riksrevisionen varnat för att det är osäkert om rutavdraget ger någon positiv effekt på statsfinanserna samt uppmanat regeringen att utreda frågan, en utredning som dock avvisats av partierna i riksdagens skatteutskott.

Totalt ökas subventionen för inköp av hushållsnära tjänster från 50.000 kr till 75.000 kr per person och år. Även vid årsskiftet 2019/2020 ökades rut från 25.000 kronor till 50.000 kr om året.

Underhåll av en privatpool i Spanien inkluderas exempelvis i det som subventioneras, men inte ren poolskötsel och även andra enklare underhållsåtgärder på en fastighet i Spanien får dras av i Sverige.

Enligt Skatteverkets skattejurist Pia Blank Thörnroos, betyder det att du ringer din tillsynsman och ber personen vädra och spola igenom alla rör inför att du kommer till ditt hus i Spanien, vilket alltså är helt ok att pådyvla skattebetalarna.

Enligt en rapport från Myndigheten för tillväxtanalys som kom i början av året, har rot- och rut-bidragen låg effektivitet och mycket höga kostnader när de ska skapa jobb – det vill säga dyrt och ineffektivt, vilket uppmärksammades i tidningen Arbetet tidigare i år. I rutsektorn kostar varje jobb skattebetalarna 1,5 -2 miljoner kr och i rot-sektorn får skattebetalarna punga ut med hela 7 miljoner kr per jobb.

Att anställa fler inom vården skulle till exempel ge betydligt fler anställningar till en lägre kostnad och att betala skatt för mer personal till vården är nog något som de flesta föredrager framför att se sina inbetalade skattepengar bekosta poolrengöring, en ny veranda eller städning i andras hem. Men det är inte längre fakta som styr debatten runt rut och rot – det är vinstintresset.

Det är lätt att slösa med andras pengar – något som utmärker det svenska politiska styret, men ändå gnyr man hela tiden om de växande klyftorna och det ökade utanförskapet samtidigt som man själv bidrager till att urholka välfärden!

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.friatider.se/ovre-medelklass-i-fokus-utokat-rut

Rut och rot äter skattepengar – men skapar inte jobb

6 reaktioner till “Höjt rutavdrag igen trots att det genererar låg effektivitet och höga kostnader

 1. För de som kan använda Rut-avdraget kostar det inte och det smakar dessutom väldigt bra. Tack snälla socialdemokratin!

  Jag är fortfarande upprörd och funderar över hur Dan Eliasson, generaldirektör för den utomordentligt viktiga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, hur han kan vara så omdömeslös att han åker till Kanarieöarna, precis nu, just nu! Är det bara arrogans tro? Om han tillåter sig detta och inte känner och tar det ansvar som följer med det ansvarsfulla jobbet, hur sköter han då sitt jobb? Egentligen? Har han samma arroganta inställning till Sveriges krisberedskap och civila försvar? Troligen!

  Så då gör jag mig till självutnämnd talesman för denna blogg och önskar herr generaldirektören mycken personlig olycka under 2021. Jag avser då sådan olycka som gör att han självmant säger upp sig från posten som chef för MSB och inte besvärar svenska folket med att ta ett nytt jobb. Lämpligen kan han stanna kvar på Gran Canaria fortsättningsvis och som volontär ta emot afrikanerna, kanske rentav följa med båten tillbaka till Afrika? All vistelse och allt han gör där bör ske med egna pengar och inte skattemedel från svenska folket.

  Gilla

 2. En sista kommentar innan middagen på årets sista dag.

  Sedan 2013 har Löfven lovat att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Han har nu inte många timmar på sig att fixa ca 300 000 jobb om Sverige ska kvala in i bottenskiktet ens.

  Idag stängs sorgligt nog Ringhals 1 och många hundra förlorar nu sina arbeten. Miljöpartiet vann igen över förnuftet och S lade sig platt för att få behålla makten. Fähunden Lorentz Tovatt i MP har återigen osmaken att jubla över att el som kunde produceras utan CO2-utsläpp nu kommer produceras med massor av CO2-utsläpp, antingen utomlands eller här i Sverige.

  Miljöpartiet är Sverige-fientligt. Min nyårsönskning för det partiet och dess anhängare blir att de utplånas som politiskt parti.

  Gillad av 1 person

 3. Rot och Rut..timpenning 150 sek, total kostnad 300 sek 150 betalar kund och 150 betalar staten dvs vi bara för att….. bara och titta på årsredovisningarna för bolag som har tjänster där detta tillämpas…. bra biz.. aga 10% well….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s