Saudiarabien börjar sälja julsaker för första gången

Dagen före dagen före dopparedagen är svart som natten i sydöstra Skåne och bjuder på storm samt ösregn, så det är väldigt svårt att upprinna någon julstämning överhuvudtaget.

Julkänsla har man däremot i Saudiarabien, som för första gången börjat sälja juldekorationer. Julgranar, tomtedräkter och glittrande dekorationer har tidigare varit en omöjlig syn i landet, men de senaste åren har kronprins Mohammed bin Salmans arbete mot ett öppnare samt mer moderat islam gett resultat.

Fram till för cirka tre år sedan var det i princip omöjligt att sälja julgarnityr öppet i Saudiarabien. En medborgare i Riyadh som är ute och julshoppar är positivt överraskad.
-”Jag trodde aldrig jag skulle få se det här, jag är överraskad. Det var väldigt svårt att hitta julsaker i kungadömet tidigare. Många av mina vänner brukar köpa julgranar från Libanon och Syrien.”

Saker förändrades i kungariket efter att ett saudiskt kabinett 2016 utfärdade ett beslut som begränsade den saudiska kommittén för främjande av dygd och förebyggande av laster (av västerländska medier kallad ”religiös polis”) att förfölja samt arrestera överträdare.

I februari sålde affärer röda rosor och teddybjörnar när man firade Alla Hjärtans Dag, medan restauranger tillät gäster att fira genom att erbjuda speciella tema-menyer, något som för bara två år sedan var förbjudet eftersom det ansågs ”icke islamiskt”.

Positivt för kungadömet och hoppas att de kan fortsätta på denna inslagna väg som ger medborgarna mer frihet.

https://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2020/12/21/Christmas-decorations-go-on-sale-in-Saudi-Arabia-for-first-time

4 reaktioner till “Saudiarabien börjar sälja julsaker för första gången

 1. Jag tror att Saudiarabien har begripit några saker som att oljeinkomster är inte eviga, kvinnor behövs i arbetskraften och att bokstavstolkad islam inte för landet framåt utan måste omtolkas i det nödvändiga reformarbetet.
  Det är också kul att reta Iran?

  Gilla

 2. Jag har hört från en talesman från Turkiet att de även säljer ett fingerat arsle som sticker upp ur en stadig julgransfot. Konstverket levereras tydligen i en resväska som det står saudiska ambassaden på och kallas visst för Khashoggi. Den gör tydligen att julgranen står stadigt även vid grov sandstorm. …men nu tror jag inte så mycket på varken medier eller deras talesmän längre. 🙂

  Gilla

 3. Saudiarabien börjar bli som Turkiet och Iran var på 1970-talet, med Turkiet och Iran går direkt i motsatt riktning, särskilt Turkiet som smyg eller öppet islamiserar allt i landet.

  Turkiet är nya Saudiarabien.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s