Ännu ett slag i luften från EU som säger sig vilja stoppa illegal migration genom samarbete med Libyen

Trycket att migrera är fortsatt stort och ​​Medelhavslandet Libyen är en av de viktigaste transitstaterna för miljoner migranter från Afrika. I dag träffas EU:s utrikesministrar och ett ämne som är särskilt viktigt för dem att diskutera är Libyen, eftersom Bryssel definitivt vill förhindra en andra okontrollerad massinvandringsvåg av migranter via Libyen när coronapandemin avtagit och man ser gärna att det bilas en flyktingpakt likt den EU sedan tidigare har med Turkiet.

I flera månader har EU:s utrikesministrar regelbundet diskuterat Libyen under sina möten. Det finns flera skäl till att Libyen är av högsta prioritet för EU. Det viktigaste är att EU absolut vill förhindra att regionala aktörer som Ryssland, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Egypten slutligen delar upp ett oljerikt land med tillgång till havet som ligger precis utanför Europas tröskel, eftersom det skulle skada Europas säkerhetsintressen. Dessutom skulle ledarna för dessa auktoritära stater sedan kunna fortsätta att kontrollera migrationsströmmarna från Libyen till Italien och Malta.

Förberedelserna för att säkra långsiktig fred i Libyen är i full gång och sedan slutet av oktober har ett permanent eldupphör hittills i stort sett har hållits tack vare FN:s medling. Ett val ska dessutom hållas den 24 december 2021, så ur EU:s synvinkel är Libyen på rätt väg även om det fortfarande är en bit kvar till en politiskt gångbar lösning. Tunga vapen fortsätter dock strömma in i landet via land, luft och hav.

Enligt uppgift söker Bryssel ett migrationsavtal med Libyen baserat på modellen för EU:s flyktingavtal med Turkiet från mars 2016, vilket skulle täppa igen ytterligare ett hål för illegal migration till Europa. EU:s mål är således att Libyen ska säkra sina egna gränser på lämpligt sätt i utbyte mot ekonomiskt stöd värt miljarder eller till och med för att underlätta visum och att vara redo att ta tillbaka illegala flyktingar från EU. I gengäld skulle EU också i första hand ta över sjuka, gamla eller minderåriga personer som har rätt till asyl direkt från Libyen. Men om allt går enligt plan så kommer detta inte att ske förrän tidigast 2022.

Intressant strategi från EU:s sida, men med facit i hand kan EU:s samarbete med Turkiet i syfte att stoppa den illegala migrationen till Europa klassificeras som ett rejält misslyckande och varför man tror att man ska lyckas bättre genom att alliera sig med Libyen vete fåglarna. Att man dessutom inbillar sig att man ”täpper till” ett hål för migration genom ett dylikt samarbete tyder på att man inte lärt sig sin läxa efter sammanstötningarna med den koleriske Erdogan som hotat med att öppna gränsen mot Grekland om man inte fått mer pengar eller det faktum att Turkiet aktivt bistått människosmugglarna så att illegala migranter kunnat fortsätta anlända till de Egeiska öarna i strid ström.

Men nu ska vi således återigen punga ut med miljardbelopp och denna gång till Libyen som ska låtsas upprätthålla någon sorts gränsskydd för Europas räkning, medan vi ska ta emot sjuka och migranter som påstår sig vara minderåriga – ungefär som i dag med andra ord.

Tyvärr ser jag detta enbart som ännu ett slag i luften från EU:s sida. Hade man menat allvar med att man med alla medel vill stoppa illegal migration och en gång för alla strypa människosmugglarnas levebröd, så hade man stängt Europas hamnar helt, inrättat en egen gränsstyrka samt förbjudit NGO:er att med sina räddningsfartyg segla i Medelhavet för att plocka upp migranter. Ganska snabbt hade då budskapet gått fram – det är stängt och ingen kommer att räddas om ni hamnar i sjönöd, sök asyl på legal väg från era hemländer eller i närområdet, alternativt stanna kvar och bygg upp era egna länder!

Denna simpla strategi genererar dock inte att stora mängder pengar byter fickor, vilket har förgreningar långt upp i makthierarkin så därför kommer det heller aldrig att förverkligas. Istället fortsätter detta spel för gallerierna och det är vi som i slutändan betalar!

#swexit

#returntosender

#vibetalar

https://www.welt.de/politik/ausland/article221917902/Libyen-Europas-neuer-Fluechtlingsdeal.html

14 reaktioner till “Ännu ett slag i luften från EU som säger sig vilja stoppa illegal migration genom samarbete med Libyen

 1. Svärje bidrog väl med flyg(jordfräs, attack & spaning), när det begav sig, & hjälpte alltså till att avsätta Khadaffi, mig veterligen…
  Hur smart var det??snacka om att gräva sin egen grav, sen blev det fritt fram att tömma MENA på våldsverkare & tillika lycksökare…

  Lycka till Europa med vår biologiska krigföring & tack för sistens!!
  Annie kan nog få hit 60 000 000 utan problem-var ska de bo?de $kiter Annie föj hon fick som hon vije-pijutta dej!
  Nu ska ju $teffe & c:o bryta mot grundlagen-IGEN-för att maxa importen av”pensionsräddare”enligt SVT 1-håller någon emot?
  Nope!?

  Mvh Per

  Gilla

  1. Sverige tog väl möjligheten att testa våra flygsystem live. Så gör ju alla andra nationer om de kan.
   Flyget gjorde lysande ifrån sig minns jag att man skrev. Amerikanarna var överväldigade över hur svenskarna kunde leverera bilder så snabb och med så detaljerad info som gjorde det lättare att se djävulskapen som pågick på backen.

   Gilla

   1. @Realist
    Prislappen blev ganska styv, va??
    Vi hjälpte de sk vinnarna, vill jag minnas??
    Vilken björntjänst!
    Är det avslutet på WW II, månne??
    Joo, jaa, Tyskland har varit ockuperat i 75 år likt Italien, rent krasst..
    Kollar man sen World Economic Forums ide’er så blir inte jag mindre övertygad iaf, att det smäller i Europa….igen.
    Någon ide’?
    4:e industriella revolutionen-straight ahead-kanske??

    Urschäkta om jag brukar ditt forum…mmm självsvåldigt, Jenny.

    Mvh Per

    Gilla

 2. Sänk skatten. Avveckla bidragen.
  Påtvingad assimilering för de som ändå lyckas ta sig hit och får stanna.
  Det borde skrämma bort majoriteten.

  Gillad av 1 person

 3. Jennys artikel visar ju precis hur svåröverskådligt och för oss svårt att förstå allt som sker med migranter, Libyen och hela klabbet är. Storpolitik, olja, makt, strategi osv. IS är tydligen starkt etablerade i Libyen nu. De har god beväpning, inte minst från Ghadaffis vapenlager. Den riktiga historien om G och vad som hände i landet finns förresten att läsa om. Det som presenterats i ”vanliga” medier, böcker, filmer är för det mesta värre än fake news.

  En reflexion kring detta med migranterna kan väl vara att det kanske inte rör sig om ”migranter” som söker ett bättre liv i Europa. Det tycks snarare röra sig om en sorts trafficking med människor som används på olika sätt och med olika syften av många aktörer. Folkomflyttningar, kanske ibland för att tömma regioner på folk så olika fyndigheter kan exploateras utan störande byar med människor i vägen.
  De som håller på med detta måste ha ett gemensamt intresse av att denna ström av människor fortsätter. Det är därför jag med sådan envishet kallar det hela import av människor, människohandel. Det är precis det som det är. Sprängkraften och skadeverkningarna av dessa miljoner (muslimer mest) som förs till Europa är nog minst lika stor och förödande som verkliga bomber. En bomb från ett plan utplånar inte en kultur, men det kan miljoner människor som kommer med en annan och konkurrerande kultur göra.

  Gillad av 1 person

 4. Hört :Riot???
  Like Edfie…
  VAN halen

  Om du visste vad packa…
  The best of The best…

  Jenny???
  Hate me…

  Ska vi dra Yngve??
  Idag??
  2 h..
  I do Edfie….et moos..

  Gilla

 5. Jag måste släppa ner en case maskin, som Du inte förstår…
  Intro på Mean Street…
  Sanning är….

  Sweet
  Edfie är är grym..

  Gilla

 6. Migrationsverket statistik visar tydliga siffror även under Corona
  Tider har Sverige släppt 82 000 människor tills november.
  Var är de strikta asyl reglerna.
  Inte i Sverige inte .

  Det ända som kan rädda Sverige verkar vara en ny folkomröstning
  Eller ny val.
  Men känner att EU politikerna försöker tvinga fram mer generös flyktingmottagning
  Trots folkets motstånd.

  Det politikerna gör
  . Går att jämföra med
  att vi har en fest
  Massa vidriga och stökiga oinbjudna
  gäster tvingar sig in.
  Normala människor
  Hade ringt polisen för att kasta ut dem.
  Men här kommer istället politikerna
  Och kastar ut oss.

  Gilla

  1. Tror knappast att ett nyval kommer rädda Sverige då samtliga riksdagspartier är mer eller mindre globalister. Det lär heller inte ske eftersom ingen majoritet finns för att fälla regeringen. Det ser mörkt ut för Sverige är jag rädd.

   Gilla

  2. Problemet är Sveriges samhällssystem och politiska system, i praktiken går det bara att rösta på de partier makteliten gör tillgängliga, man kan inte rösta på sakfrågorna, som att stoppa massinvandringen, man får bara rösta på ett ”paket” som partieliterna tillåter. Det går inte att med folkmakt avlägsna odugliga ledare med folkomröstningar eller på annat sätt. Hela det svenska systemet är konstruerat så att det inte tillåter folkstyre, eller som det kallas ”demokrati”. Det är i praktiken en diktatur av sovjetmodell.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s