Lärare som misshandlade elev slapp undan med suspendering

I maj förra året inträffade en våldsam incident i Samskolan i Saltsjöbaden i Nacka kommun, när en lärare misshandlade en elev. Nu har domen fallit och läraren Pascal Mafall Fall, som samtidigt satt i kommunfullmäktige som politisk företrädare för Miljöpartiet samt var kandidat till EU-valet 2014, kom undan med villkorlig dom eftersom Nacka tingsrätt går på lärarens linje då han åberopat att han fått mottaga hat och hot från eleverna efter incidenten samt att han blivit provocerad vid tillfället – uppgifter som dock enbart kommer från läraren själv.

Eleven John som då gick i åttonde klass hamnade i en diskussion med sin lärare i engelska och franska om betygsättning på grund av orättvis behandling. Diskussionen urartade och läraren brusade upp. Enligt John ska läraren ha sagt ”fuck off” och bett honom lämna klassrummet, varpå John yttrade ”jag drar då, din idiot” och gick ut ur klassrummet. När John vände sig om hör han läraren skrika på honom och springa mot honom när han är på väg ut. Läraren tar tag i Johns krage och trycker upp John med knogarna tryckta mot hans hals så att han inte kan andas ordentligt. Enligt John och hans klasskamrat Lisa, som är det enda vittnet till detta skede av misshandeln, lyfter läraren upp John från marken så att hans fötter inte längre rör vid golvet, varpå John desperat försöker komma loss och eventuellt slår ett slag mot läraren, vilket gör denne ännu mer rasande.

Läraren fortsatte sedan att attackera John genom att kasta ned honom på stengolvet så att han slår huvudet i golvet. Läraren sätter sig sedan på John och försöker strypa honom och John upplever det som att han ska dö.

Två flickor kommer dit och har i förhör berättat att John låg på golvet medan läraren satt på honom samtidigt som John är helt röd i ansiktet. En av flickorna slängde ifrån sig sina böcker, sprang fram samt skrek åt läraren att sluta medan hon knuffade bort honom. Hon vittnar om att läraren hade båda sina händer tryckta mot Johns hals och att hon tror att om ingen kommit då så hade John förlorat medvetandet.

Till slut anländer en annan lärare och eskorterar Pascal Mafall Fall till ett klassrum.

Läkarundersökningen visade senare att John hade fått en betydande nässkada, flera repor i ansiktet, blåmärken runt halsen och en lätt hjärnskakning – i journalen framgår det att ”patienten har utsatts för övergrepp och har drabbats av skador som indikerar ganska allvarligt våld”.

Pascal Mafall Fall kom till Sverige från Senegal 1996 och har svenskt medborgarskap. Vid tiden för misshandeln hade Fall även ett politiskt uppdrag för Miljöpartiet i Nacka tingsrätt, men enligt partiet kommer han att uteslutas.

Efter incidenten verkar läraren ha försökt framställa sig själv som ett oskyldigt offer genom att bland annat påstå att John gått till verbal attack på Facebook samt deklarerat att han slutat på skolan eftersom man enligt skolans regler inte får reagera när man blir kallar ”idiotneger” och misshandlad av en elev.

Vittnet avvisar dock lärarens version och säger att det inte stämmer. Hon bekräftar Johns version av händelserna och att han kallade läraren ”idiot” men inte ”neger” samt att det var läraren som blev upprörd och attackerade John istället för tvärtom. Vittnen har dessutom berättat att läraren var känd för att brusa upp lätt och att det känts som om han var en tickande bomb.

Även om John hade vittnen som stödde hans version, har han inte fått något stöd från skolan som ville förhålla sig ”neutrala”. Läraren fick inte sparken, men blev suspenderad och fick tillåtelse att säga upp sig, vilket innebär att han kan få arbete på en annan skola.

Mycket märklig bedömning av tingsrätten må jag säga och jag hoppas att de överklagar domen. Det är väl dessutom en ganska naturlig reaktion att man muttrar idiot om ens lärare eller för den delen ens chef skulle be en fara åt helvete och lämna rummet. Man kan bara tänka sig vilka reaktioner en dylik händelse hade fått om det istället varit en vit lärare som attackerat en mörkhyad elev på det här sättet, då hade det tagit hus i helvete och varenda media av rang hade slagit upp svarta rubriker. Nu blir det istället en notis i alternativ media och allt slätas över.

Sweden: Green EU candidate gets suspended sentence in worst school violence case ever

9 reaktioner till “Lärare som misshandlade elev slapp undan med suspendering

 1. Denna nyhet har jag missat, kanske för att de aldrig blev en ”nyhet”. Men tänk om det hade varit en vit manlig lärare som hade slagit en mörk elev, då kan jag garantera att det hade blivit en nyhet. Men som vanligt är det skillnad på ”folk och folk” det viktiga är att man har den rätta ”värdegrunden”, inte är ifrågasättande.

  Gillad av 1 person

 2. Exakt. Normalt fälls ju lärarna för minsta lilla sak som inte faller eleverna på läppen. Men i detta fall var ju omständigheterna kring läraren ”speciella”…
  Och eftersom PK-ismen styr i Pajaslandet Absurdistan så blir ju domen därefter…

  Gillad av 1 person

 3. Intressant.
  Händelsen ger i blixtbelysning en bild av relationen lärare-elev. Skolan har totalt kört i diket sedan många år pga politikerna. Naturligtvis ska den färgade läraren dömas efter de regler som finns. Vitt skinn hade ju fällts direkt. Sen anser väl många att en lärare skulle haft mer av självklar inte bara auktoritet utan befogenhet att sätta en elev som bråkar på plats. I det här fallet verkar elevens uppförande ok men lärarens fruktansvärt klandervärt.
  Sverige är landet annorlunda i nästan alla avseenden. Elever tillåts förstöra skolor, ja rentav så eldar de upp dem. Regler finns om allt möjligt ända ner till vilken åsikt som är tillåten. Men de tillämpas olika beroende på hudfärg. Det är ju diskriminering på m något. Det är enbart vitt skinn som är rasistiskt men det är det mörka skinnet som brukar våld. Där jag ser en våldsverkare ser Morgan och Hirvonen en utsatt.
  I andra länder får ministrar sparken som ett sätt att ta ansvar. I Sverige hör vi oavbrutet att det är någon annan som har ansvaret. Inte en enda gång har vår regering sagt att de gjort fel och att de tar ansvar. Så visst bor vi i landet annorlunda.
  Inte ens munskydd fungerar i Sverige, men väl i andra länder.

  Gillad av 1 person

 4. Välkommen till det nya berikade Sverige. Vänj er, för ni har ingen rättighet att ända på eller påverka maktelitens beslut i denna ”demokrati”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s