Kritik och uppmaningar om bojkott efter Nike Japans nya reklamfilm

Nike Japan har släppt en ny reklamfilm mot mobbing och rasism där unga atleter som har blandad etnicitet eller tillhör minoritetsgrupper (bland annat från Korea) medverkar. Kritiken online har dock varit skarp och många uppmanar nu till bojkott av företaget.

Reklamfilmen ”The commercial, Keep Moving: Yourself, the Future”, släpptes den 30 november och visar några tonåriga flickor som mobbas i skolan över sin ras eller andra olikheter, men som hittar sitt självförtroende genom att spela fotboll. Videon hade i går visats över 14 miljoner gånger och hade fått nästan 64.000 likes, men även många kritiska kommentarer från många som lovade att aldrig mer köpa Nikeprodukter. Man menar att den bild som Nike visar upp inte stämmer överens med verkligheten och att man felaktigt framställer japaner som rasister.

Nu är jag förvisso inte japan, men efter att ha tittat på videon tycker inte jag att Nike gjort något fel, istället är det ett bra budskap man för fram – att barn genom att idrotta dels kan få ett bra självförtroende, men även få nya kamrater och känna gruppgemenskap med andra.

Men i det här fallet handlar det nog om historiska händelser och sår som ännu inte läkt. Dessutom lever vi i en tid där allt numera verkar handla om hudfärg, ras, kön samt religion och där minsta lilla felsteg kan uppröra miljontals lättkränkta människor, så det här är väl en helt ”normal” reaktion.

https://www.aljazeera.com/news/2020/12/2/nike-japan-causes-backlash-due-to-diversity-ad-campaign-on-racism

8 reaktioner till “Kritik och uppmaningar om bojkott efter Nike Japans nya reklamfilm

  1. Du formulerar det väl och fint hur vår tid är. Precis så känner jag också, glädjen är borta.

   Detta att vara med om en så stark förändring från något normalt och hyggligt till detta kaos vi har nu. S var ok en gång i tiden och så nu, förfärligt. Vi var delaktiga medborgare med en känsla av att vi var med och vi betydde något. Nu, nu har vi något som närmast känns som om en främmande makt ockuperat regeringskansliet, ja riksdagen. Vi har ingenting att säga till om.

   Vi ser ju och vet hur verkligheten och vardagen är. Regeringen säger att det inte är sant det vi ser. Regeringen säger dessutom att vi tänker fel.

   Hemskt alltihop. Många har ofta skrivit och varit förundrade över att svenska folket röstar fram en regering som om och om igen tillfogar svensken och Sverige så stor skada. Kanske är det så att svensken blev uppfostrad under många socialdemokratiska regeringsår till funktionell dumhet. Svensken blev marinerad och slutade tänka själv. Det här bara fortsätter. Varje gång något dyker upp i samhället som behöver diskuteras och debatteras så vips släpper man fram en expert som talar om för oss hur det ligger till.

   SCB:s väljarmätning är en stor besvikelse. S sitter kvar tämligen orubbat.

   Gilla

   1. När du tänker på detta, ägna en tanke åt historien, speciellt när tyska befolkningen demokratiskt röstade fram sin regeringen 1933, varför dom gjorde det, och vad blev följderna. En personlig upplevelse som etsat sig fast i minnet. Tidigt 50-tal, jag var ung och resesugen, talade bra tyska, bara några år efter krigsslutet, och campade i Amsterdam. Bredvid mig en tysk familj. Vi kom att tala om upprinnelsen till kriget. Hur många gånger upprepade dom, ”Vi visste bara inte”. ”Vi var uppfostrade till att tänka, lyda och följa, vi förstod inte”. När jag reste genom Tyskland var landet ännu inte återuppbyggt och fullt av bombade byggnader fulla av kulhål. Förstå varför svenskarna idag ”inte vet, och är uppfostrade till att tänka, lyda och följa, och inte förstår.” och varför.

    Gilla

 1. Det är nog bra om man förstår bakgrunden till starka känslor i Japan kring mobbing och liknande. Reklamfilmen väcker känslor. Japan har än idag enligt Korea inte tillräckligt bett om ursäkt för de fruktansvärda förbrytelserna som Japan gjorde sig skyldig till i Korea. Det som oftast förs fram är hur man höll koreanska kvinnor som sexslavar. Även i Kina gjorde Japan sig skyldig till grova övergrepp, rentav massakrer längre tillbaks under 1900-talet.
  Ämnet är laddat så att säga. I det geografiska området ”Japanska sjön” är det en mycket spänd situation. Sådant ”finns med” när en japan tittar på reklamfilmen.

  Gilla

  1. Vad du talar om är vad som gått till historien som massakern i Nanjing, tidigare Nanking. I december 1935 hade japanska invasionstrupper intagit Nanjing, ”Södra huvudstaden”, då Kinas huvudstad. Japanska trupper drog genom staden efter erövringen och massmördade den civila befolkningen, våldtog och plundrade. Uppgifterna går kraftigt isär, men mellan 40,000 till 300,000 obeväpnade mördades hänsynslöst, ofta med svärd. Alla spår och arkiv förstördes sedan. En krigstribunal, lik Nürnberg rättegången i Tyskland, fastslog 1947, efter kriget, att 300,000 obeväpnade hade dödats systematiskt. Huvudstaden flyttades till Chongqing i västra China. Där träffades och samarbetade Mao Zedong och Chiang Kai-shek med varandra för att jaga ut Japanerna. Byggnaden där dom träffades och bodde finns kvar helt orörd idag och kan besökas. På det centrala torget i Chongqing, Jiefangbei, finns ett monument över ”segern över de japanska inkräktarna”. Chiang Kai-shek’s högkvarter finns kvar orört i Södra Bergen och kan besökas. Till denna dag hittar jag folk som uttrycksfullt och uttalat ”hatar japaner”, och en del bara i 30-årsåldern. Till denna dag är japaner i Kina försiktiga. Jag talar ju hygglig japanska och träffar dom. För omkring 12 år sedan anklagades en Japan för en våldtäkt i Chengdu. Polisen letade blixtsnabbt reda på honom, körde honom direkt till flygplatsen, utan bagage eller kläder eller någonting, och satte honom på ett flyg till Japan. Så känsligt är det. Intressant historiskt, japanerna i första världskriget var yrkeskrigare, samurajer, och gick till historien som gentleman soldater. Dom rörde aldrig någon försvarslös eller en kvinna. Det finns även en Nanking incident i mars 1927 南京事件 men det är en helt annan händelse.

   Gilla

 2. Jag bodde i Japan i flera omgångar på 70- och 80-talet, och jag kan språket. Japan är skrämmande rasistiskt ibland. I skolorna före kriget skolades barnen i raslära, en Japan skall ha en ren ”blodslinje”, ha en ”stamtavla”, precis som hundar. Man använde bokstavligen det uttrycket. När barn skulle gifta sig undersöktes den tilltänkta partens ”blodslinje”. Jag har personligen upplevat skyltar på affärer och restauranger ”Endast Japaner äge tillträde”. Koreaner som kom som billig arbetskraft eller krigsfångar för flera generationer sedan anses fortfarande vara utlänningar, och blockeras från ”känsliga” jobb. Dom kallas as Zainichi 在日, vilket betyder ”Japan boendes”. Utlänning heter på japanska Gaijin, 外人, vilket bokstavligen betyder ”utanför-person”, och ursprungligen avsåg utanför blodslinjen eller rasrena japaner. När jag var i Japan omkring 1979 krävde fackföreningen under strejkhot på ett svenskt företag, i Osaka tror jag det var, att alla Zainichi skulle registreras i ett särskilt register och åläggas att bära en ID bricka för att kunna identifieras (skojar inte). Den svenska ledningen tvär-vägrade, och hotade att lägga ner hela företaget övernatt och avskeda alla om fackföreningen inte backade, och det gjorde dom. Här skall påpekas att japans regering har efter kriget gjort stora ansträngningar att ändra på detta. Att göra utredningar om ”blodslinjen” är nu kriminellt, och Gaijin, 外人 har ändrats till gaikokujin 外国人 utanfär-nationen-person, men gammal kultur dör inte lätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s