Merparten av svensk energiproduktion får negativ stämpel av EU-kommissionen

Återigen ett bevis på att EU inte tillför något bra för Sverige är att EU-kommissionen nu beslutat att vattenkraft och bioenergi från till exempel skogsindustrin inte längre ska klassas som en hållbar energikälla, vilket framgår av det förslag till lista på hållbara gröna investeringar som man tagit fram.

Svenska energiföretag är så klart kritiska mot beslutet eftersom det då kommer att bli svårare att locka riskvilligt kapital.

EU:s lista över miljömässigt hållbara investeringar som syftar till att locka privat kapital att göra gröna investeringar, har döpts till ”taxonomin” och är en viktig del i EU:s ”Green deal”. Listan som kom för en vecka sedan är nu ute på remiss och inför framtagandet av listan har Sverige varit pådrivande. Tjänstemännen i EU-kommissionen äger nu frågan och ska i vår ta beslut, under tiden säger biträdande finansminister Per Bolund att han och regeringen nu kommer att försöka påverka tjänstemännen i EU-kommissionen att ändra sig.

Återigen har regeringen misslyckats med att försvara svenska intressen och jag ställer mig frågan, om inte energikällor som har sitt ursprung från solen anses vara en hållbar energikälla – vad är det då som kvalar in?

#swexit

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7611343

9 reaktioner till “Merparten av svensk energiproduktion får negativ stämpel av EU-kommissionen

 1. ”Återigen ett bevis på att EU inte tillför något bra för Sverige är att EU-kommissionen nu beslutat att vattenkraft och bioenergi från till exempel skogsindustrin inte längre ska klassas som en hållbar energikälla, vilket framgår av det förslag till lista på hållbara gröna investeringar som man tagit fram.”
  Äntligen för vattenkraft verkligen förstör och så roligt då man börjar återställa allt som utbyggnaden av vattenkraft förstört.

  Gilla

  1. I det fallet är naturligtvis sol och vind även förstörande eftersom naturen på installationsorterna för vindkraftverk och solpaneler utsätts för omfattande ingrepp och därför är dessa installationer inte hållbara, precis på samma sätt som för alla andra energiproducerande anläggningar.

   Gillad av 1 person

 2. Det är komplicerat allt det där. EU ska förstås ge tusan i hur Sverige ordnar sin energiförsörjning. Men de i regeringen har ju för avsikt att än mer inte bara vara ett föredöme utan faktiskt även att vara det land som levererar energi till andra stackars utsatta EU-länder. Tyskland är illa ute efter nedstängningen av kärnkraftverk, de eldar med kol och olja allt vad pannorna klarar. Gasen från Ryssland är efterlängtad. Sverige släpper iväg el åt alla möjliga håll.
  Som sagt, det är enormt komplicerat. En utbyggd älv torrlägger nedströms vilket gör att fisken inte kan leka och olika arter dör ut, t ex flodpärlmusslan. Osv, alla vet. Lika komplicerat är det med skogen. Allt grönt och gott ska hämtas från skogen som nu är ”intecknad” över öronen av alla som vill ha sin del. Sådant klarar inte skogen som är på väg att bli industriskog med allt vad det för med sig.

  Vindkraftverk är ett djävulskap anser jag. De är enormt fula, de låter, de förfular och gör att hela tillvaron blir annorlunda när man ser och hör dem. Tänk så lätt att sätta en sprängladdning där och så poff….. Lika djävligt är att regeringen låter utländska bolag bygga och bygga och ta hem vinster.

  För att man ska kunna ha rätt mix av energiproduktion måste kostnader och subventioner balanseras, det är delikat det där.

  Som det nu är finns det massor med palmolja i bensinen och dieseln här i Sverige. Det kan vi tacka MP för som självklart inte vill prata om vare sig det eller Federleys pedofil till f d sambo. Inte heller detta hade han en aning om. Nåja, ursäkta utvikningen, men den föll väl på plats när man pratar om MP.

  Vi ska ha AI. De flest vet vilka enorma mängder el som krävs för detta. Hur ekologiskt är det?

  Återigen, det som skulle fungera bäst för Sveriges basbehov är den mix som en stor utredning kommit fram till, 1/3 vattenkraft, 1/3 kärnkraft och 1/3 vindkraft.

  Varje artikel eller nyhet kring energi osv är en planterad nyhet där något vill påverka inte bara folk i allmänhet utan förstås beslutsfattare.

  Det är verklige komplicerat allt detta kring energi. Bara att hoppas att några kloka orkar driva på i rätt riktning.

  Vi får väl glädjas åt alla de människor som förs in i Sverige att de tänker så ekologiskt naturvänligt. Se så fina skogar de har i sina länder! Se så välskötta städerna är! Se så fint sophanteringen är ordnad. Se så bra kollektivtrafiken är utbyggd. Alla källsorterar och alla dessa människor har mycket att lära svensken som ju bara är en rasistiskt miljöbov.

  Gillad av 1 person

 3. För över 15 år sedan så kunde man läsa på Mälarenergis hemsida att de levererade grön miljövänlig el från vattenkraft. Detta fick mig att sända dem ett mejl om att detta inte stämde eftersom vattenkraft varken är miljövänlig eller kan betraktas som grön elenergi. Det gick en vecka och jag fick ingen som helst respons från dem. Skam den som ger sig. Sände ytterligare ett mejl till Mälarenergi, denna gång lite skarpare. Efter några dagar så fick jag ett mejl från Mälarenergis VD. De hade tagit till sig mina påpekanden och beslutat ändra hemsidans text till att de levererade blå el från vattenkraft. Borta var texten om grön och miljövänlig el från vattenkraft. Känns bra när man som enskild människa kan påverka och att Mälarenergi inser sitt misstag.

  Gilla

 4. Nu ska alla elmätare bytas ut till s.k. smarta elmätare. F.o.m. den 1 januari 2025 gäller följande:
  Användarna ska kunna styra sin elanvändning. (Vad är det som hindrar detta idag? Svar: inget).
  Användarna ska kunna ta del av sina mätvärdesuppgifter. (Möjligheten finns redan idag, bara att logga in på din elnätsägarens hemsida).
  Förbrukningen skall mätas per timme. (Den möjligheten finns redan idag).
  Elmätaren kommer att kunna fjärrmanövreras så att elen kan kopplas till och från på distans.
  Den möjligheten finns inte idag, därav byte av elmätare.
  Ja just det så att de kan stänga av elen när det blir effektbrist i elnäten, vilket kommer att bli en realitet med avstängd kärnkraft och massiv utbyggnad av vindkraft. Så nu vet ni varför ni påtvingas ”smarta” elmätare som elnätsbolagen dessutom skryter med är gratis för respektive elkonsument. Vilket de förstås inte är. Höjda elnätsavgifter är att vänta, så vi får vackert betala för icke önskvärda elmätare i slutändan.

  Gilla

  1. Det är väl så att byråkratin ständigt måste komma med nya åtgärder för att motivera sina löner, flotta kontor eller tjänstebilar. Du betalar.

   Gillad av 1 person

 5. Alltså, politikerna har börjat pilla sönder det robusta elsystem tidigare generationer byggt upp, ett system som har get oss tillgång till säker och miljövänlig energi. Ut åkte oljepannorn och in kom fjärrvärme och värmepumpar, redan där minskade co2-avtrycket betydligt!
  Dessutom har tidigare generationers tänk gjort det möjligt för 20% av sveriges beolkning att komma hit och ta del av vårat överskott!
  Dessutom skickas en ca 50 MILJARDER iväg hippsvipps till olika mystiska projekt runt om i världen, mystisk därför att öppenheten döljs för oss genom ekonomiska krumbukter, bl. a stiftelser och annat. Ledarsidora. se har beskrivit förfarandet..Nåväl, Tala om för miljöpartisten att om sverige anammar deras politik kan dom rita sig i rumpan att ta emot fler stackare dom kan tycka synd om, och känna sig GODA! ( på alla andras bekostnad)
  Om man inte inser att tillgång till billig och säker energi är en förutsättning för ett samhälles utveckling ska man hålla käften och inte syssla med politik.
  När ett passagerarplan ska lyfta finns en punkt som heter ”rotate”. Det är punkten när en take-of kan avbrytas, efter den punkten blir det haveri med oviss utgång. Just nu har Sverige passerat den punkten med råge, därför är det bara att vänta på kraschen.
  Kom ihåg att Klaus Swaube, vår nya Hitler seglat upp som en ny Fyrer..

  Gilla

 6. ”har Sverige varit pådrivande” i vilken riktning då, och på vilka förutsättningar. Man får ju vara tacksam om medlemmarna i makteliten är läs- och skrivkunniga. Om inte vattenkraften är ”hållbar”, vad är då ”hållbart”? Det är ju solen som ”pumpar upp” vattnet och vi bara tappar av lite lägesenergi på vägen tillbaka till havet. Liknande med vind och solkraftverk. Ett vattenkraftverk förstör ju inget, bara stuvar om naturen lite. Vore det inte bättre att titta på förbrukningen, men det regleras inte i mätaren. Själv bytte jag i förra vecka ut en 27 år gammal värmepump, som fortfarande fungerade. Sverige använder ju vattenburen värme och den står på dygnet runt på fullt, oavsett om någon behöver den. Min nya värmepump, det finns en i varje rum, kan jag fjärrstyra och programmera från mobilen, varsomhelst i hela världen. Jag värmer bara upp det rummet jag vistas i, vilket tar 10 minuter, resten av bostaden får bli kall, och drar ingen energi. På natten och när jag inte är hemma är det avstängt. Ingen energiförbrukning. På vägen hem slår jag på det så det är varmt när jag kommer. På sommaren kyler systemet. Det betyder en energiförbrukning på kanske 20% jämfört med vattenburen värme. Kanske något att tänka på i Sverige. En pump för ett mindre rum kostar omkring 4,000 kronor (3.5 KW) och för ett större rum omkring 7,000 kronor (6.5 KW), inklusive installation. All teknologi finns, det är bara politiker och byråkrater som står i vägen för utvecklingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s