Moderaterna ger rött kort till islamisterna i Sverige – valfläsk eller äkta vara?

I kvällens DN Debatt tar sig Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lite oväntat ton mot islamisterna i Sverige genom att kraftfullt markera mot politisk islam. Kristersson menar att Sverige nu måste ställa sig bredvid Frankrike och Österrike i solidaritet genom att rakryggat stå upp mot samhällets fiender.

Detta sker genom att Moderaterna presenterar ett åtgärdspaket mot politisk och våldsbejakande islamism som innebär att man ska kunna återkalla medborgarskap, utvisa fler säkerhetshot, neka extremister inresa i Sverige, en EU-gemensam list för att motverka hatpredikanter, motverka radikalisering i skolan, förbjuda bilder med våldsbejakande islamistisk propaganda, stoppa statliga bidrag till extremister samt stoppa utländsk finansiering av extrema religiösa samfund.

Det låter så klart helt fantastiskt vid en första anblick, men är det trovärdigt? När Moderaterna satt vid makten och hade chansen att påverka, gjorde man inte mycket och jag har fortfarande inte lyckats förlika mig med tanken på att de för 14 år sedan med Beatrice Ask vid spakarna aktivt såg till att begrava frågan om att återkalla medborgarskap – något som sedan fullföljdes av Morgan Johansson som även han lyckats cementera frågan. Moderaterna har dessutom aktivt kritiserat och motarbetat SD när de lyfte dessa viktiga frågor redan för flera år sedan, på den tiden när det fortfarande gick att stoppa utvecklingen, så hur ska man kunna lita på att de den här gången menar allvar? Det kan lika gärna vara valfläsk och att man vänder kappan efter vinden nu när man ser hur vindarna blåser i Europa.

Det är väl det som är det finurliga med att vara i opposition – man kan fritt bygga luftslott där man stolt presenterar allt man vill göra som låter bra, men utan att behöva prestera något som bevisar att man faktiskt tänker göra det man säger och för väljarna återstår bara att köpa grisen i säcken.

För nu nöjer jag mig med att konstatera att det är bra att Ulf Kristersson och Moderaterna tar tag i denna viktiga fråga genom att sätta den högt på agendan, om inte annat kan de agera blåslampa på övriga partier, men sedan återstår att se om M kan leva upp till de utlovade krafttagen eller om det är ännu ett spel för gallerierna.

#canyouwalkthewalkorjusttalkthetalk


”Europa har återigen skakats av islamistiska terrordåd. För en månad sedan avrättades en lärare utanför Paris efter att han undervisat i yttrandefrihet, och de senaste tre veckorna har totalt sju människor dödats i Nice och Wien. De hänsynslösa dåden är förfärliga brott mot enskilda människor men också allvarliga hot mot vår liberala demokrati.

På flera håll i Europa ser vi hur islamismen har slagit rot. Det rör sig om extrema grupperingar som vill ha parallella samhällsstrukturer och egna informella rättsordningar, i strid med nationella lagar och regler. Politisk islam och våldsbejakande islam har i grunden samma mål och brukar beskrivas med begreppet ”islamism”. Det är metoden som skiljer inriktningarna åt. Islamismens mål är att religionen ska styra hela samhället.

Detta hot finns även i Sverige. Enligt Säpo har antalet våldsbejakande islamister på tio år tiofaldigats från några hundra till uppskattningsvis 2 000 personer. Inte minst muslimska ledare i vårt land rapporterar återkommande om radikala imamer och utländsk islamistisk påverkan.

I Sverige gäller religionsfrihet, såväl till sin egen religion som från all religion. Och här lever troende oavsett religion sida vid sida. Islamisterna hotar allas religionsfrihet och det är ofta andra muslimer i Sverige som drabbas av islamisternas framfart. Det måste stoppas.

Frankrike och Österrike har redan lagt fram kraftfulla åtgärder för att bekämpa islamismen. Reformernas exakta utformning beror på förutsättningarna i respektive land, men målet är tydligt och gemensamt: stoppa våldsbejakande och politisk islam från att verka i våra öppna demokratier.

Sverige måste nu göra samma sak. Även vi måste stå upp och ställa oss bredvid Frankrike och Österrike. För detta handlar inte om enskilda länder, inte heller om höger eller vänster, och det handlar inte om vi är kristna, judar eller muslimer. Utan det handlar om att konsekvent och rakryggat stå upp för det öppna samhället mot dess fiender.

Tiderna förändras och tron och övertygelsen har skiftat, men det grundläggande hotet mot den liberala demokratin är fortfarande detsamma. Därför måste den fria världens försvar också vara det.

Moderaterna föreslår i dag ett samlat åtgärdspaket mot politisk och vålds­bejakande islam:

* Återkalla svenskt medborgarskap. Svenska medborgare med dubbla medborgarskap som döms för terror­brott och andra allvarliga brott mot staten och demokratin ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap. Det är inte möjligt enligt svensk rätt i dag, trots att folkrätten medger det och flera statliga utredningar har förordat det. Det är dessutom gällande lag i många demokratiska rättsstater som Tyskland och Danmark och snart även i Finland. Vi behöver ändra grundlag och vanlig lag för att göra det möjligt även i Sverige.

* Utvisa fler säkerhetshot. Utländska medborgare som utgör säkerhetshot ska utvisas från Sverige. Det är redan möjligt enligt lagen om särskild utlänningskontroll och Säpo kräver också allt oftare utvisning. Moderaterna vill att fler myndigheter ska ha uppdraget att identifiera säkerhetshot. Och ska utvisningsbeslut inte bli meningslösa måste fler utvisningar också verkställas. Ett system bör prövas där utvisningar verkställs mot diplomatiska garantier från den mottagande staten. Stater som vägrar ta emot egna medborgare ska inte få bistånd eller annat stöd från Sverige.

* Neka extremister inträde till Sverige. Hatpredikanter och andra radikaliserade extremister bör nekas att komma in i Sverige. Det går redan nu, med hänvisning till allmän ordning och säkerhet. Moderaterna vill göra en översyn av de reglerna så att de kan användas oftare och effektivare.

* Spärrlista i EU mot hatpredikanter. Hatpredikanter borde inte heller tillåtas komma in i Europa för att sprida extremism. Moderaterna föreslår att EU tar fram en gemensam spärrlista på hatpredikanter som inte ska släppas in. På en sådan lista ska radikala islamister finnas med, men naturligtvis även vit makt-förespråkare och andra personer som uppmanar till terror. I Danmark har man redan upprättat en nationell lista.

* Motverka radikalisering i skolan. Radikalisering måste upptäckas på ett tidigare stadium. Skolverket behöver kartlägga icke-demokratiska värderingar som förekommer bland barn och ungdomar, och ta fram ett effektivt stödmaterial att använda i undervisningen. Dessutom måste skolan, socialtjänsten och polisen samverka i arbetet mot våldsbejakande extremism. Alla barn ska delta i skolans hela undervisning – i såväl idrott som religion och historia – och Sveriges lärare behöver entydigt stöd i den uppgiften. Moderaterna vill att hot och våld mot skolpersonal definieras som ett eget brott; hela samhället måste ta angrepp mot lärare och annan skolpersonal på större allvar.

* Förbjud bilder med terrorist­innehåll. Våldsbejakande islamistisk propaganda som inspirerar och uppmuntrar till attentat i västvärlden sprids via nätet och sociala medier. För att motverka terrorism måste svensk lag försvåra för dem som sprider terroristpropaganda och instruktioner för terrorbrott. Det bör därför bli straffbart att publicera bilder och andra budskap som ger stöd åt terrororganisationer.

* Inga skattepengar till extremister. Redan för fem år sedan beslutade riksdagen att stoppa alla offentliga medel till våldsbejakande budskap. Men trots att två utredningar sedan dess har lagt fram färdiga förslag, har regeringen inte gjort någonting på tre år. Det är en ansvarslös långsamhet. Moderaterna kräver tydligare och stramare regler för ekonomiskt stöd till olika organisationer. Tillsynen måste skärpas. Ett bra sätt att öka kontrollen och få tydligare demokrativillkor är att samla alla myndigheters utbetalningar av bidrag till olika föreningar under ett och samma paraply.

* Stoppa utländsk finansiering av extrema religiösa samfund. I Sverige och andra EU-länder får moskéer ofta pengar från utlandet. I flera fall har det handlat om finansiärer som sprider religiös propaganda som är oförenlig med den liberala demokratin. EU borde ha gemensamma regler som förbjuder sådana bidrag. Sverige måste också se till att inte fler extremistiska religiösa trossamfund tillåts etablera sig här.

Terrordåden i Frankrike och Österrike påminner oss om hur nära vi står varandra. Och hur viktigt det är att vi tillsammans med likasinnade bygger samarbeten som värnar de demokratiska värden vi delar med andra. Det är den liberala demokratin i hela Europa som hotas, men ytterst måste varje land göra det som krävs. Det gäller även Sverige.

Ulf Kristersson”

https://www.dn.se/debatt/den-politiska-islamismen-hor-inte-hemma-i-sverige/

10 reaktioner till “Moderaterna ger rött kort till islamisterna i Sverige – valfläsk eller äkta vara?

 1. Då misstron och föraktet för gammelpartierna som orsakat dagens tillstånd är enormt så tror jag det först när besluten är fattade.
  Svekfullt och hycklande beteende är standard.

  Gillad av 2 personer

 2. Ja, idéprogrammet som jag läste när det presenterades, faktiskt redan innan det blev publikt. Skrev nån rad här om det.
  Det som står bedömer jag som verkligt bra. Men, så var det detta med vad som blir kvar och hur det genomförs/blir möjligt att genomföra i praktisk politik. Det är ger dock en tydlig förhandlingsposition när/om så blir aktuellt. Ett offentligt deklarerat ställningstagande.

  Förresten, man kan väl säga att M presenterar ett blått politiskt kort. Röda politiska kort har ju S strösslat med. Bäst vore ett enda stort fucking rött kort precis som i idrottsvärlden med insatsstyrkan bakom varje av de hundratusentals röda korten som borde delas ut.

  Man skulle ju kunna dela ut sådana även till förtjänta politiker?

  Gillad av 1 person

 3. Det finns inget speciellt islamistiskt eller olika graderingar inom islam. Islam är islam och inget annat. Så länge man inte har förstått det så allt utsiktslöst.

  Gillad av 2 personer

 4. Är man muslim så förhåller man sig till det som står i koranen. Inget annat. Man kan inte välja bort vissa delar. Antingen är man muslim eller inte alls. Plus eller minus, svart eller vitt och ingen gråskala.

  Gilla

 5. Varje gång svenska folket tröttnar på migrationen och alla dess problem och
  kostnader.
  Lovar politiker massa saker sen när de kommer till makten så utreds frågan och
  Sen är det borta. I stället blir det ännu mer generösa och mindre krav.

  Pensionen var en stor sak för invandrare som aldrig jobbat på 1990
  Fick högre pension än Svenskar som jobbat hela livet.

  De lovade förändring. Ny får alla som fått asyl full pension. Men arbetskraft invandrarna
  Efter intjänad pension. Vilket gör att Afghanistanierna kommer få full pension även
  Om de aldrig kommer jobba.
  Samtidigt så får sjuka och funktionshindrade leva på existensminimum.

  Men aldrig hör vi MP eller C,S eller annat parti tänka på dem som garanteras
  Livslång fattigdom. Medan illigala livstids lyx.

  Man mår bara illa av allt prat .
  Om M hade något folk vett så hade man stoppat
  Alla problemen för länge sedan alla problemen har varit här i decennier.

  Gillad av 1 person

 6. Jag vill igen påminna att Kina redan tillämpar detta. Identiskt. Vad Sverige kallar islamister antigen utvisas eller interneras innan dom dödar, men då kallar svenskarna det för brott mot Mänskliga Rättigheter. Vanligt folk i Kina anses av Sverige alltså inte ha några Mänskliga Rättigheter. I Xinjiang har inte ett enda terrordåd utförts på fyra år nu. När bombades det senast i Den Humanitära Stormakten.

  Gilla

 7. De kan slicka min otvättade …mig lurar de inte en gång till.Djävla moderatpack.De kan trösta sig med att aldrig mer behöva ta ansvar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s