I det nya Sverige kan man begå brott efter brott, få villkorlig frigivning gång på gång och undgå utvisning

Att det svenska rättsväsendet är ruttet är det många som känner till och det är en källa till stor irritation bland befolkningen som vill se fler utvisningar samt hårdare straff. Våra styrande har dock inte samma ambitioner utan är nöjda med detta eviga daltande av grovt kriminella individer, varav de som saknar svenskt medborgarskap inte utvisas utan får stanna kvar i landet så att de kan begå nya brott och därmed fortsätta vara en belastning för samhället.

I dagens Expressen beskriver en polis det sjuka systemet i ett intressant debattinlägg. Jag beundrar de poliser som orkar stanna kvar och försöka göra sitt jobb trots att arbetar med ett infekterat system som är i behov av kraftigt underhåll. Det har nog aldrig varit så tydligt att nuvarande regering ryggar undan för problemen och att vi behöver en ny ledning som förstår vad som behöver göras!

#onlyinsweden


”Den svenska modellen gällande brott och straff går i grova drag går ut på att kriminella i absolut sista hand ska dömas till fängelsestraff och innefattar bland annat mängdrabatt, ungdomsrabatt och villkorlig frigivning efter två tredjedelar av fängelsetiden. För att synliggöra problematiken med denna modell vill jag berätta om en man jag valt att kalla för återfallsförbrytaren och som jag i mitt arbete som polis träffat vid ett flertal tillfällen.
Mannen kom till Sverige 2006 och dömdes redan efter några månader i landet för bland annat våld och hot mot tjänsteman, grovt rattfylleri och två fall av våldtäkt. För de tio brott han begått dömdes han till tre års fängelse och livstids utvisning.
Återfallsförbrytaren satt, helt i enlighet med den svenska modellen, två av sina tilldömda tre år i fängelse innan han blev villkorligt frigiven hösten 2008. Utvisningen verkställdes aldrig då regeringen valde att ge honom nåd. Tre dagar efter frigivningen gjorde han återigen sig skyldig till våld mot tjänsteman och fick ytterligare en månad i fängelse.

Åren gick och mannen fortsatte begå brott. Han dömdes för bland annat grov misshandel, våldsamt motstånd, penningtvätt, narkotikabrott, olaga hot, ofredande och många fall av rattfylleri och olovlig körning. Återfallsförbrytaren dömdes för 45 brott under sina första 14 år i landet, oftast med skyddstillsyn, dagsböter och ibland kortare fängelsestraff som följd. Under 2014 begick han återigen en våldtäkt. Denna gång dömdes han till två år och åtta månader i fängelse och släpptes även denna gång fri efter att två tredjedelar av straffet var avtjänat.

I Sverige har man under lång tid haft uppfattningen att långa fängelsestraff inte har någon nytta. Jag menar att denna bild i mångt och mycket har cementerats på grund av en snäv medierapportering där kriminologen Jerzy Sarnecki haft i stort sett ensamrätt när det gäller att uttala sig i frågan. Sarnecki har under många år basunerat ut att det inte finns några belägg för att strängare straff skulle minska brottsligheten. Och när Sarnecki påstått detta har de svenska politikerna uppenbarligen lyssnat och lagstiftningen blivit därefter.

Jag menar att matematiken är så enkel att det är svårt att ta Sarnecki på allvar. Om återfallsförbrytaren redan efter de första två våldtäkterna hade suttit i fortsatt förvar hade den tredje våldtäkten aldrig ägt rum, och han hade inte heller haft möjlighet att begå de andra brotten han senare dömts för.

Även om Sarnecki haft svårt att se logiken i detta finns det andra kriminologer och statsvetare som bekräftar det för mig uppenbara sambandet mellan straff och brottslighet.

Jag menar att brottsligheten i Sverige har förändrats i en takt där lagstiftningen inte har hängt med och att vi har ett ansvar att skydda medborgarna från personer som återfallsförbrytaren. Tro mig, han är inte ensam om att ha ett register likt detta. Jag menar att fokus måste skifta från vad som är bäst för gärningsmannen och i stället utgå ifrån att ge brottsutsatta upprättelse och att förhindra att ytterligare brottsoffer drabbas.

Danmark har tagit krafttag mot gängkriminaliteten och genom resoluta åtgärder under sju år lyckats minska antalet gängkriminella med en tredjedel. Detta uppmärksammades när unga gängkriminella från Sverige dömdes till långa fängelsestraff i Danmark, när man för motsvarande brott i Sverige hade fått en bråkdel av detta. Som en blixt från klar himmel har nu även Sarnecki vaknat och påstår, helt ogenerat, att längre fängelsestraff för gängkriminella skulle minska brottsligheten. ”Det råder ingen tvekan om att inlåsning av de mest våldsbenägna individerna skulle minska gängens brottslighet”.

Beskedet från statsminister Stefan Löfven är däremot tvetydigt. Visserligen uttrycker han ofta att de kriminella gängen ska knäckas, men kan i nästa stund uttrycka sin förnöjsamhet med att landets fängelser redan är fullbelagda och att detta beror på alla de åtgärder hans regering vidtagit. Att landets fängelser är fulla tolkar jag snarare som att den grova kriminaliteten ökat.
Vad Löfven och hans ansvariga minister Morgan Johansson inte verkar inse är att dessa marginella lagändringar inte gör någon avgörande skillnad. Det krävs betydligt kraftigare åtgärder för att vända utvecklingen.

Vår huvudpersons kriminella liv i Sverige fortsätter. Han är i skrivande stund misstänkt för att ha spottat en ung tjej i ansiktet innan han misshandlat henne och hotat henne till livet. Det återstår att se om Sverige denna gång ska ge brottsoffret upprättelse och förhindra att ytterligare brottsoffer drabbas, eller om mannen ska få ytterligare en chans till bättring. Jag tror mig veta svaret.

Fredrik Marklund
Polis i Stockholm”

https://www.expressen.se/debatt/en-aterfallsforbrytares-karriar-i-slappa-sverige/

7 reaktioner till “I det nya Sverige kan man begå brott efter brott, få villkorlig frigivning gång på gång och undgå utvisning

 1. Det svenska rättsväsendet är anpassat för svenskar och inte för importerat slödder. Således krävs en reformation av rättsväsendet i så måtto att den är anpassad till den rådande situationen, vilket innebär avsevärt hårdare och längre straff för importerat slödder och att utvisning blir regel. Vi behöver också två straffskalor, en för svenskar och en för importerat slödder. En annan lösning är givetvis massutvisning, vilket vore det allra bästa för Sverige och svenskarna.

  Gillad av 1 person

 2. Än så länge är det endast Macron och därmed Frankrike som förmått komma fram till hur Frankrike som nation ska hantera invasionen i landet av islam och allt vad det för med sig. Sverige och regeringen gömmer sig under sängen och säger till islamisterna ”slå mig inte, slå mig inte”!

  Självklart är det en oerhörd sak för Sverige att här relativt plötsligt finns flera miljoner människor som företräder en aggressiv religion med uttalade politiska ambitioner. Socialdemokratin, ja hela det politiska systemet, valde att backa och falla undan för allt vad islam för med sig. Sverige vill till och med ha mer av det som trasar sönder landet, införseln av muslimer pågår för fullt just i skrivande stund. Trots Corona flygs det in islamtroende människor som inte ens vet vilket land de hamnar i. De vet bara att här får man svängrum och kan gemensamt hjälpa varandra att förvandla Sverige slutgiltigt till ett land där islam kommer över allt vad en modern nation har.

  Islam har ju hittills inte lyckats forma ett välfärdsland någonstans. Hindret för det är självklart islam självt som predikar lydnad och underkastelse mot präster och allt det där i himlen som de påstår finns. Sådant skapar inet jämlikhet, kreativitet och allt annat som behövs för ett nationsbygge.

  Sverige blev lätt att erövra på så vis att här kunde islam snabbt få politisk makt. Se bara hur Malmö totalt styrs av islam även om det är via ombudet S. Se hur islam fortsätter tränga fram i politiska församlingar över hela landet. De personer som skaffar sig maktpositionen gör det som representanter för islam. Det är islam som skall och även styr över vad politiken ska fatta för beslut. Vår regering har förmodligen inte så många troende muslimer men ändå går de islams ärenden. Hela svenska samhället har vikt ner sig för islam.

  Men i Frankrike vågar de stå upp för landet, dess kultur och värderingar. Frankrike har utkämpat krig med tiotals miljoner döda fransmän, säkert är landet berett att kriga igen om så behövs. Sverige då? Ja, den lilla militära styrka vi har finns i Mali där den skyddar den muslimska befolkningen mot islamister. Förresten har Sverige återupptagit biståndet till Mali.

  Frankrike har som första land vågat prata om att det är religionen islam i sig som är problemet och faran. mot demokratin. Islam fick för nån dag sedan 15 dagar på sig att hantera frågan verbalt.

  I Sverige fortsätter regeringen att stryka islam medhårs. Bidragen till islam fortsätter, Morgan Johansson fortsätter tiga och Löfven kryper undan medan han mumlar något obegripligt. Inte en enda journalist vågar eller vill fråga regeringen vad de anser om Macrons och Frankrikes handlingslinje mot islam. Visst vore det på sin plats, trots Corona? Sverige har ju faktiskt, som alla vet, västvärldens värsta situation ifråga om mord, våldtäkter, sprängningar, plundringar av välfärdssystem och allt det där. Vi har också några miljoner muslimer som fortsätter strömma in.

  Allt detta andra som förändrar varje land där islam tränger fram, allt detta har Sverige hanterat på allra sämsta sätt. För islam har Sveriges agerande det varit den hjälp islam behövde för att bli de som nu sätter dagordningen i vårt land. Varje dag. Islam styr och bestämmer allt vad dagen handlar om.

  Några hoppfulla saker sker visserligen som kan signalera att motkrafterna blir starkare, men skadan är ju redan skedd. Islam är här nu. Vem ska bestämma hur vi ska ha det nästa år och de kommande åren? Ska islam bestämma eller är det svenskarna som ska våga ta kontroll och bestämma i Sverige? Det verkar som regeringen sympatiserar starkt med islam.

  Vår kulturminister har fortfarande inte tagit av sig sitt löshår. Men det kommer nog ske, om inte annat så efter valet 2022 kanske. Om MP får mindre än 4 % inklusive valfusket som kommer som ett brev förr kom i brevlådan. Det kommer helt enkelt inte att vara ”inne” att ha hijabliknande löshår som döljer det egna håret då förmodligen. Vi får hoppas på det.

  P.S. Sarnecki har till slut fuktat pekfingret och pratar nu om att längre fängelsestraff kan vara bra…… Han är dock för sent ute, han blir petad så fort motkrafterna blir bara aningen starkare. Den jäveln som aldrig brydde sig ett endaste dugg om offren utan bara ömkade förövarna precis som Dan Eliasson gjorde.

  Gillad av 2 personer

 3. Naturligtvis, i ett land som Sverige skall denne mans Mänskliga Rättigheter respekteras och han får inte interneras utan vandra fritt omkring att begå brott. Det är den svenska variationen av Mänskliga Rättigheter. Mänskliga Rättigheter när det gäller hans offer finns inte med i samhällsekvationen. Här i Kina interneras han eller utvisas på ett tidigt stadium för i Kina respekterar man och skydda hans kommande offers Mänskliga Rättigheter. Då går Sveriges politiker i taket och klagar på att Mänskliga Rättigheter i Kina inte respekteras.

  Gillad av 1 person

 4. När jag växte upp sa alltid min pappa första felet, förlåter man halv .
  Andra felet är medvetet för du vet vad du gjort ett och ett halvt straff.
  Tredje gången straffas du dubbelt nu är det inget fel du begått utan brott.

  När jag växte upp här trodde jag att Svenska folket och myndigheter var hedliga och ärliga.
  Nu inser jag att det var totalt fel . Myndigheter och domstolar är rädda för brottslingarna
  Och fjäskar för dem.
  Ingen normal människa tycker att svenska myndigheter och domstolar
  Är något annat en skatte slösande odugliga myndigheter som har anställa med skev
  Bild av folket vilja.
  Att straffen blir hårdare ju grövre brott och att straffen läggs på varandra , tror nog varje svensk
  Var ett normalt och rättvist .
  Istället för en våldtäkt och utvisning. Så tycker myndigheterna det blir bättre med tio våldtagna flickor
  Och 50 miljoner för alla hans straff kostnader. Plus några miljoner till förlust av jobb och sjukvård till
  Våldtäktsoffren.

  Logiken att längre straff inte påverkar gärningsmannen är totalt obegripligt. Han kan inte begå
  Fler brott när han är inlåst eller utvisad. Sen så räknar man inte in mänskligt lidande och flera offer

  Alltså skulle dommaren bli av med jobbet när han släpper ut en brottsling som begår nya brott .
  Fokus ligger helt på brottslingens bästa. Men borde vara på offrets och samhällets bästa.
  Hur länge kan offer inte jobba utan blir totalt förstörda för hela livet.
  Hur mycket förlorar de ekonomiskt och deras familjer.
  Plus hur mycket kostar deras sjukskrivningar samhället.
  Fokus i Sverige ligger på brottslingarna vilket säger mycket om vårt samhälle
  Företagarna vill ha gratis arbetskraft därför har lönerna gått ner med 30-40% för vanliga arbetare
  Eftersom besluten företagarna tar är väldigt lika brottslingarnas de lurar och skinnar
  Alla för max vinst utan att ens titta på hur många liv man förstör.
  Politikerna är medvetna om att handlingarna företagarna och brottslingarna är väldigt lika
  Vilket gör att de inte stoppar massa kriminella företag trots massiv plundring av skattebetalarna.
  Domstolar är medvetna om politikernas belöningar till kriminella.

  Se summan av den generösa invandring och paradiset till brottslingar är politiskt valt.
  Och totala motsatsen vad hedliga och arbetsamma människor vill.

  Till dessa hedliga räknas inte kyrkor och fjäskarna som mp,L, C,S KD,M,S,V,Fi för alla
  Dessa har vägrat stoppa plundringen totalt obegripligt.
  Sen att folket inte kastar gödsel framför rikstan och protesterar efter 30 år
  Av maktmissbruk.

  Gilla

  1. Någon gång på 60-talet lyssnade jag på en viss stadsvisgal, så kallades städernas polischefer på den tiden, McKay. Han var nationellt berömd då för att hålla bra ordning i staden Skövde. Han sa bland annat: ”Varje gång den där killen visar sig i folkparken blir det bråk, så det är meningslöst att vänta på bråket utan vi låser in honom så fort han visar sig”. På 70-talet studerade jag juridik, inte för att bli jurist, utan jag behövde kunna det för jobbet. Föreläsaren gav oss uppgiften att diskutera om strängare straff ger färre brott. De flesta trodde det var så, men det stämde inte sa föreläsaren. Som exempel, om folk får summariskt dödsstraff på plats för felparkering, upphör felparkering då. Den bara minskar, men är det ett samhälle vi vill leva i. Kinas system tror jag på. Man patrullerar webben, letar rätt på potentiellt farliga personer, dom personerna brukar ju alltid signalera sina avsikter, intervjuar dom och gör en bedömning, och antingen internerar dom innan dom dödar, eller sätter dom på avradikalisering (tre nivåer) och get yrkesutbildning. Ingen massövervakning som i Sverige, utan bara punktinsatser mot identifierade bedömda individer. Det fungerar. Mer här.
   https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ai-i-kampen-mot-terrorismen/
   http://mychinaway.blog.se/lagren-i-xinjiang/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s