Upprörda känslor i Sarajevo efter att migranter mördat bosnisk man – krav på att migranter ska bort

Polisen i Sarajevo har arresterat en marockansk medborgare, som en av tre misstänkta personer som varit inblandade i mordet på en 36-årig bosnisk man i förorten Illidza. Mannen greps i går och polisen söker efter två andra misstänkta.

Polisen åkte på ett larm om ett bråk i Ilidza sent i tisdags kväll och hittade kroppen av en död bosnisk man samt två skadade samtidigt som tre misstänkta migranter flydde från platsen.

Som en följd av händelsen samlades i onsdags flera hundra personer för att kräva att myndigheter flyttar bort migranter och flyktingar från gatorna till lägren samt undersöka varför de är här och vad de vill.

Bosnien-Herzegovina har upplevt ett ökat tryck av tusentals migranter och flyktingar som försöker nå Västeuropa. Sarajevos säkerhetskommission har bett de statliga institutionerna att börja deportera migranter som bryter mot landets lagar.

Enligt inrikesmininstern Aljosa Campara har den misstänkta marockanen dömts för droginnehav i Bosnien förra året, men ändå stannat kvar i landet.
-”Det är obegripligt att mannen stannade kvar i Bosnien-Herzegovian efter att han begått ett brott och dömts för detta. Han borde ha deporterats till sitt ursprungsland, i det här fallet Marocko, eller det land som han kom ifrån när han tog sig in i Bosnien-Herzegovina.”

Enligt Nermin Muzur, den nyvalda borgmästaren i Ilidza, har antalet migranter i förorten ökat från det planerade 300 till 3.000 och Muzur kräver nu att Bosniens säkerhetsminister får situationen under kontroll eftersom det är ett stort problem.

Migranter passerar ofta genom staden Sarajevo för att försöka ta sig in i grannlandet Kroatien som är medlemmar i EU och fortsätta västerut. Många tvingas återvända till Bosnien när Kroatien sätter stopp för deras intrång.

Över 6.000 migranter befinner sig för närvarande temporärt i mottagningscentren i Bosnien, men det uppskattas att den riktiga siffran är mycket högre än så eftersom många migranter tvingas sova i improviserade läger eller övergivna byggnader eftersom mottagningscentren är överfulla.

En bra påminnelse om att Medelhavsmigranterna bara är en liten del av Europas migrationsproblem, för man glömmer lätt Balkanrutten. Men EU-topparna har som bekant inte gjort något åt problemet på flera år och ämnar inte lösa det nu heller, då man är fullt upptagna med att övertala samtliga medlemsländer att gå med på högre medlemsavgifter, det exceptionellt dyra coronakrispaketet samt nya regler som inte främjar medborgarna.

Istället för att genom kraftfull symbolpolitik skicka tillbaka migranter med budskapet om att Europa är stängt och att asyl får sökas på laglig väg från hemlandet eller närområden, pratar man om generösare migrationspolitik och bättre fördelning av migranter som i slutändan bara kommer att skicka fel signaler då ännu fler kommer att lockas att söka lyckan i Europa – varav flertalet kommer att dö eller råka illa ut under vägen. Dessutom kommer majoriteten att hamna i misär då vi inte har kapacitet att hjälpa alla som flyr fattigdom samtidigt som våra länder kommer fortsätta drabbas av hög kriminalitet. Men så agerar tydligen en humanitär stormakt om vi ska tro EU och framförallt den svenska regeringen!

#returntosender

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/19/bosnia-police-arrest-moroccan-suspected-of-killing-local-man

3 reaktioner till “Upprörda känslor i Sarajevo efter att migranter mördat bosnisk man – krav på att migranter ska bort

  1. Sverige och Tyskland har en stor skuld i det här.
    Dessa två länder är enorma lockbeten för de så kallade flyktingarna och man till och med uppmuntrar vansinnet.
    Länder i Sydeuropa får ta en massa skit på grund av Svenskar och tyskar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s