Erdogan stämmer Wilders efter förolämpning på sociala medier och Ryssland ogillar turkiskt stöd till extremister

De senaste turerna kring den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans uppviglande mot Europa fortsatte i går när Erdogan väckte talan mot den holländska partiledaren Geert Wilders för att ha förolämpat honom på sociala medier.

Wilders postade i lördags en tecknad bild av Erdogan med rubriken ”terrorist” och i måndags postade han en bild av ett sjunkande skepp med en turkisk flagga med texten “Bye bye @RTErdogan. Kick Turkey out of NATO”.

Enligt Erdogans advokater kan inte kommentarerna ses som en del av yttrandefriheten eftersom Wilders hade attackerat Erdogans ära, värdighet, karaktär och rykte.

Samtidigt har Turkiet sin egen dispyt med Ryssland i Syrien, där Turkiet stödjer rebellerna medan Ryssland backar Assads regeringsstyrkor, respektive i Azerbajdzjan där de två länderna stödjer varsin part.

I måndags utförde Ryssland en luftattack mot ett träningsläger för rebeller i den syriska provinsen Idlib, som enligt politiska analytiker ska ses som ett varningsskott mot Turkiet. Luftangreppet var en av de dödligaste under den nio år långa konflikten i Syrien och dödade nästan 80 turkiskbackade milismän i Faylaq Al-Shams-lägret nära den syriska gränsen mot Turkiet.

Rebellerna, som ideologiskt ligger nära Muslimska Brödraskapet, har hjälpt turkiska styrkor att säkra observationspunkter i omtvistade zoner och utgör även den största beväpnade gruppen som stöds av Ankara. Enligt observatörer kommer Moskvas attack leda till att det redan spända läget mellan länderna eskaleras ytterligare. Ryssland känner en ökad oro över att Turkiet ger mer stöd till rebellgrupper som i Moskvas ögon är extremister och den senaste lufträden visar att Moskva är villiga att trycka till Turkiet för deras support av extremistgrupper.

Turkiets utrikesminister har ännu inte kommenterat den ryska attacken.

Det rör på sig lite varstans nu och det blir intressant att följa vad som händer runt Europa framöver.

https://english.alarabiya.net/en/News/world/2020/10/27/Turkish-President-Erdogan-files-criminal-complaint-against-Dutch-politician

https://www.arabnews.com/node/1755126/middle-east

21 reaktioner till “Erdogan stämmer Wilders efter förolämpning på sociala medier och Ryssland ogillar turkiskt stöd till extremister

 1. Jag kan inte hålla mig för skratt.Turkiets president banar sin egen väg istället för att som tex Jimmie Åkesson existera på andras villkor och gå vägar som Expo anvisar.Turkiets president är den typen av ledare som konservatismen och nationalismen i Sverige skulle behövt.

  Gilla

  1. Du hade nog stått i första ledet på trettitalet när en filur med liten mustasch stod och skrek. Nu talar jag inte om Chaplin.

   Gilla

 2. ”Enligt Erdogans advokater kan inte kommentarerna ses som en del av yttrandefriheten eftersom Wilders hade attackerat Erdogans ära, värdighet, karaktär och rykte.” ??? kommentarer överflödiga….

  Gillad av 1 person

  1. Europas politiker får smaka samma medicin som de varit så angelägna om att ordinera-dvs strypa yttrandefriheten.Var finns det samlade uttalandet från Europas ledande politiker eller är Merkel,Macron på psykkliniken för att fastställa sin diagnos?Åt helvete med svaga och ynkliga politiker som springer Bilderbergs ärenden.

   Gilla

   1. Rå men hjärtlig stämning? Jag leker ibland med tanken på hur det skulle sluta ifall vi alla här hade samlats för bloggfest.Lever jag till nästa midsommar skall jag ordna en fest för alla som brukar kommentera här.Ahh,det blir en fest som går till historien.Hembränningsapparaten måste få en rejäl översyn.

    Gillad av 1 person

 3. Turkiets ekonomi är i fritt fall. Turkiet är ett Nato-land men ej med i EU. I Turkiet rinner floder upp som Irak och Syrien är helt beroende av. Kurdiska byar dränks av turkiska dammar. Både Ryssland och USA men framförallt Israel har sålt och säljer vapen till Turkiet. Kurderna är i opposition mot Turkiet som har stor grupp kurder. Kurder vill bilda Kurdistan. Den kurdiske ledaren Öcalan sitter väl fortfarande fängslad i Turkiet. Så där kan man räkna upp vilka spelbrickor det finns. Sen är det religionen, klanerna, olika grupper som strider mot varandra. Ovanpå det finns historien med oförätter sedan urminnes tider, oförätter som är levande och påverkar politiken. Ovanpå det finns olika aktörer som agerar via ombud för att likt ett schackspel försöker uppnå ett mål som knappt går att förstå ens vid en djupare analys.

  Våra försök att förstå och navigera i detta är fåfänga och lönlösa.

  Det som är uppenbart är att islam tar sig rätten att skära av huvudet av folk när så passar. Vi minns de två skandinaviska kvinnorna i Marocko, Wilma i Sverige och nu senast den franske läraren. Ett teckning på ett papper eller bara för att islam tillåter män att skära huvudet av folk så görs det.

  Islam är inte förenligt med demokrati.

  Gilla

  1. Hur många länders ekonomi tror du är intakt efter andra coronavågen? Det är nu det roliga börjar.Ett halvårs nedstängning och miljoner döda.Nu börjar den långa depressionen.

   Gillad av 1 person

  2. Du hörde kanske om massgraven som ”hittades” i Östersund för en vecka sedan? Man grävde upp graven för att hitta virus från Spanska sjukan för att dels jämföra med covid men också för att se hur viruset förändrats över tiden snart hundra år.Det var alltså ingen slump att man ”upptäckte” en grav från tiden vid Spanska sjukan.Jag har vidare fått höra att viruset covid är i klass med Spanskan vad gäller uppbyggnaden.Man kan väl då förmoda att det är lika dödligt.Sjukvården har förvisso förbättrats men kapacitet måste utökas.Många döda blir det ändå.Det är jag säker på och så ock min källa.

   Gilla

 4. Ja, vi lever ju i en global värld där allt numer är sammanflätat på ett sätt som tidigare inte var fallet. En sak är sig dock lik, människor vill, rent biologiskt, tillhöra ”sin” grupp. Vidare är det samma sak som alltid, den ständiga kampen om makten. Det är rätt många år sedan religionskrigen i Västeuropa nu. Islam har på allvar blandat sig i kampen om den politiska makten, inte bara här utan globalt närmast. Man gör med med metoder som hittills varit främmande i moderna tider. Kina hanterar det effektivt och på sitt sätt, just den delen väcker respekt för hur landet försvarar sig mot inträngandet om man jämför med hur Sverige har försvarat sig. Vi har haft trojanska hästar i massor som destabiliserat vår demokrati och landet självt inifrån då.
  En sak är jag säker på, globalismen är satt under stark press, kritiken mot globalismen är global. Något nytt formar sig, vad det är vet nog ingen. De trojanska förrädarna i Sverige blöter ideligen fingret och känner av vinden, lika ofta som en orm sträcker ut tungan för att lukta. Ormen och förrädaren, vår justitieminister M Johansson har nu känt av vindkantringen och vänder sig sakta om så att det ska se ut som om han kommer från ett annat håll än från den trojanska hästen. Många, många kommer följa honom, en del som är mindre begåvade kommer inte fatta vad som hände förrän de blir bortsopade av det nya. Men, PK-eliten klarar sig, som alltid.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s