Odågan Turkiet trilskas vidare – konflikt med Grekland, inblandad i Armenien/Azerbajdzjan-konflikten och avfyrar missiler

Den väpnade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan som pågått i snart tre veckor fortsätter och i går kväll dödades minst tolv personer och 40 sårades i ett armeniskt raketangrepp mot ett bostadsområde i byn Ganja i Azerbajdzjan.

Inte helt oväntat har Turkiet lagt sig i konflikten och bistår Azerbajdzjan med vapen.

Ankara är dessutom i konflikt med EU efter sina provokationer mot Grekland de senaste månaderna, som för övrigt återigen intensifierats den senaste veckan. Greklands utrikesminister Nikos Dendias besökte i dagarna Armeniens huvudstad Yerevan för att visa sitt stöd till Armenien och uttryckte då att de båda länderna hade ett gemensamt problem – Turkiet. Dendias anklagade dessutom Ankara för att ignorera EU:s uppmaningar om att respektera internationell lag.

EU har gett Ankara tid till början av december att återupptaga diskussionerna med Grekland, men om Turkiets aggressiva agerande fortsätter kommer EU att tvingas agera.

I går sköt Turkiet dessutom upp en missil vid Svarta Havets kust, där militären testade sitt rysktillverkade försvarssystem S-400, vilket fångades på video. Detta har fått USA att reagera eftersom försvarssystemet inte ska aktiveras och om det bekräftas att det skett kommer USA att kraftigt fördöma agerandet.

Turkiets försvarsminister har sagt att de varken vill förneka eller bekräfta missiltesterna.

Det är väl märkligt att Turkiet med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen får hållas trots sitt aggressiva beteende som drabbar flera parter. Landets styre påminner om ett olydigt barn som vägrar följa reglerna och agerar fritt efter egen förmåga oavsett vilka reaktioner man får eller vilka konsekvenserna blir. Det blir intressant att se utvecklingen de närmaste månaderna, det är uppenbart att Erdogan inte bryr sig ett dyft om EU. Troligtvis är Putin och Trump de enda personer han lyssnar på.

https://www.arabnews.com/node/1750086/world

https://www.aftenposten.no/verden/i/GaGmvV/flere-sivile-drept-i-rakettangrep-i-aserbajdsjan

https://www.ekathimerini.com/258178/article/ekathimerini/news/video-shows-missile-fired-where-turkey-cleared-way-for-s-400-test-prompting-us-warning

3 reaktioner till “Odågan Turkiet trilskas vidare – konflikt med Grekland, inblandad i Armenien/Azerbajdzjan-konflikten och avfyrar missiler

 1. Men nu har ju vår fina utrikesminister varit i Ankara och sagt vad hon har att säga, så nu blir det nog lugnt i regionen. De verkar helt frånkopplade från verkligheten i regeringen, inom socialdemokratin.

  Hur tänker man då och hur hanterar man inom socialdemokratin verkligheten? Jo, såhär ungefär:

  – man avvisar all information som är obehaglig eller som motsäger förutfattade meningar

  – man gör allt för att inte fatta vettiga beslut och undviker rollen som beslutsfattare (för det mesta)

  – man håller tvångsmässigt fast vid uppgiften att låt hela världen komma hit trots att allt i samhället idag säger att man borde överge den uppgiften

  – all obehaglig information från samhället tystar man ner eller förvränger

  – motståndare tystas med hänvisning till moral (rasist, genus, BLM, homosexuella osv), om det inte biter tar man till ”rikets säkerhet”

  Nu ska alla svenskar bli världsmedborgare, även de små barnen. Elva socialdemokrater har i motion föreslagit att förskolan ska bli obligatorisk från 2 års ålder. De små barnen tillhör staten och ska i förskolan bli små socialdemokrater och ut ska komma barn som alla är lika långa, lika begåvade och som har samma syn på stat, rätt och fel, demokrati och allt det där. Redan nu går 94 % av alla svenska barn i förskolan, det räcker tydligen inte.

  Obligatorisk förskola för utlänningarnas barn någon? Nån som vill arbeta på den förskolan?

  Gillad av 1 person

 2. Det framstår alltmer obegripligt hur ryssarna kunde sälja denna luftvärnsrobot vars like inte finns någonstans (inte ens usa har nåt liknande). Ville erdogan visa sitt oberoende gentemot usa och Nato när han köpte in systemet? Och trodde putin att försäljningen av systemet skulle underlätta deras samarbete i Syrien? Storpolitik är förvisso svår att förstå men jag hade inte vågat sälja nåt dylikt till en så instabil person som erdogan. Det känns som att ge bensin till en pyroman.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s