Nej det är inte diskriminerande att inte få gratis modersmålsundervisning

I dagens Aftonbladet ondgör sig Tobias Hubinette tillsammans med Antirasistiska akademien, en rad professorer/docenter med utländskt påbrå och förståsigpåare över Kristdemokraternas skarpa förslag att ta bort modersmålsundervisningen (tidigare hemspråksundervisning). Man hävdar bestämt att det skulle röra sig om diskriminering, att KD vill skapa ett ”vi” och ”dem” samhälle samt betonar med all deras samlade kunskap och erfarenhet att rätten till modersmålsundervisning ger vinster både på individ och samhällsnivå. Experterna refererar även till Barnkonventionen som säger att staten ska vidtaga åtgärder för att skydda barn mot diskriminering samt att det är diskriminerande att inte få lära sig läsa på sitt språk – oavsett om det gäller kurder i Turkiet eller somalier i Sverige.

För det första så är det inget som hindrar familjerna att låta sina barn läsa hemspråk på fritiden om de betalar ur egen ficka, så hur de kan få detta till diskriminering förstår jag inte alls. De hänvisar dessutom till forskning som ska påvisa att modersmålsundervisning främjar deras ordinarie skolgång, men om det nu är så effektivt undrar jag varför det är så många unga individer med rötter i ett annat land som pratar så dålig svenska och då pratar vi även andra och tredje generationens invandrare?

Dessutom är det relevant att fråga sig varför det bara är Sverige som erbjuder gratis modersmålsundervisning? Om det nu är ett framgångsrecept så borde väl alla länder ha satsat på det här? Istället får var och en i andra länder ta sitt eget ansvar – antingen räcker det med att man pratar exempelvis svenska hemma, eller så bekostar man själv extra undervisning för att barnet ska undervisas i hemspråket. Varför skulle det vara så konstigt att vi gjorde likadant i Sverige?

Jag har ställt dessa frågor både till Liberalerna Gulan Avci och Robert Hannah efter att de kritiserat förslaget på sina Facebooksidor, men ingen av de har svarat – detsamma gällde diskussion på Omni där många tyckte att Sverige minsann har råd med en miljard om året för att hjälpa invandrarbarn till en bättre start, men när man börjar ifrågasätta så har de inga bra svar längre för det finns faktiskt inget som motiverar att vi i Sverige ska dalta med människor på det här sättet. Se på alla som invandrade till Sverige förr i tiden, tänker på min far och hans föräldrar som kom på 1950-talet från Ungern samt mina morföräldrar som kom från Tyskland till exempel, de klarade sig utmärkt och även deras barn lärde sig perfekt svenska utan modersmålsundervisning.

Vi ska satsa på att människor lär sig svenska och börja ställa krav – det borde vara prio ett så KD är helt rätt på det – återstår att se om övriga partier vågar använda sitt sunda förnuft och stå upp för en gångs skull eller om de faller till föga för antirasisternas påtryckningar – vem vill bli uthängd som rasist liksom?! 😱

#onlyinsweden

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/EpWB6K/kds-forslag-spar-pa-vi-mot-dem-i-samhallet

12 reaktioner till “Nej det är inte diskriminerande att inte få gratis modersmålsundervisning

 1. I Sverige talar vi svenska. Den som vill lära sig andra språk får väl införskaffa sig den kunskapen på de sätt som gäller för alla…

  Gillad av 5 personer

 2. Hemspråksundervisning är rimlig och bra. Kristdemokraterna ägnar sig åt rätt tafflig populism här. Tyvärr.

  Gilla

  1. Om du, Johan Karlsson, fixar fram den miljarden själv ur din egen plånbok så OK då. Att vara god med andra människors pengar är ju nåt som alla kommunister gillar. Så, du är ju visserligen med i Centern men kommunist är du likväl.

   Gillad av 4 personer

  2. Om man flyttar till ett annat land så är prio ett att lära sig språket i det nya landet. Att satsa skattepengar på att lära ungarna det forna hemlandets språk tillför inget i det nya landet. Vill föräldrarna att deras ungar ska lära sig det forna hemlandets språk så får de såklart själva stå för kostnaden. Allt annat är orimligt. Att @Johan Karlson inte begriper detta är inte särskilt underligt – han är nämligen politiker.

   Gillad av 5 personer

 3. Jag har bott i andra EU-länder i flera år.

  Inga skolbarn får skattefinansierad undervisning i sitt hemlands språk!

  Skulle man anklaga dem för detta och kalla det diskriminering skulle värdlandet anse att man inte är vid sina sinnens fulla bruk.

  Gillad av 5 personer

 4. Helt värdelös undervisning! I mediernas snyfthistorier står det alltid att de utvisade familjerna med barn får det svårt för att de inte kan sitt hemspråk?

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s