Smart att attackera när man är beroende av någon?

EU har beslutat att införa sanktioner mot Ryssland efter förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, trots att det inte ens är bevisat att Putin ligger bakom attacken och nu ställer sig även Sverige bakom initiativet efter att riksdagens EU-nämnd i går gav utrikesminister Ann Linde fullt stöd att driva på i frågan. Från Rysslands håll har man sagt att det är en anti-rysk komplott för att kunna införa sanktioner i syfte att hindra landets utveckling.

För mig som åskådare är min spontana reaktion att ifrågasätta hur smart det är av EU att attackera Ryssland som förser Europa med gas, där speciellt Tyskland är beroende av energi från Ryssland? Ryssarna har strypt all gastillförsel förr och kan göra det igen. När en reporter från Sveriges Radio förra året besökte det ryska gasfältet där gasen till Nordstream 2 tas upp och pratade med personalen i kontrollrummet som kan stänga av och på gaskranen, fick de reda på att gasfältet kan stängas på en timme samt att man kan välja att leverera gas till Kina och Indien istället.

EU och Sverige importerar dock även andra viktiga råvaror från Ryssland och för Sveriges del är det också ett rätt stort exportland.

För två veckor sedan kritiserade Stefan Löfvén Ryssland i ett FN-tal och så nu detta markerande mot landet från Sveriges sida tillsammans med EU. Är det klokt? Vi har dessutom kylt ned relationerna med den andra supermakten USA genom att i flera sammanhang ta avstånd från Trump. Vinner Trump valet, vilket jag tror om det inte blir valfusk, ligger nog Sverige illa till. Sveriges relation med Kina är också ansträngd numera och egentligen har det lilla kungariket i norr inte längre några allierade stormakter ute i världen samtidigt som Sveriges anseende blir alltmer stött i kanten.

Det var länge sedan Sverige var en stark kraft att räkna med internationellt – vi har dessutom sålt ut alla flaggskepp som vi tidigare kunde luta oss tillbaka mot – men ändå agerar vi som om allt fortfarande vore intakt, medan vi gör oss ovän med nationer som vi i grund och botten behöver en bra relation till. Mycket beklagligt!

Men vi har åtminstone Iran och Palestina som vi alltid gett vårt stöd till, de borde väl backa oss när det väl gäller samt icke att förglömma att vi är den humanitära stormakten – det borde väl ge lite pluspoäng? 🙃

Bildkälla: SVT Nyheter

15 reaktioner till “Smart att attackera när man är beroende av någon?

  1. Håller med dig, man undrar verkligen om det var nervgiftet novitjok han fick i sig. Enligt vad engelsmännen säger så räcker det med en tesked att döda 20000 människor, jag har svårt att tro att den ryska säkerhetstjänsten skulle slarva och missa sitt mål. Frågorna man bör ställa sig är vem som vinner på det? Vad står på spel? Vad vinner EU på det? Hur mycket kan Putin förlora på det? Dessa frågor lär vi få svar på om ett tag när bilden klarnar och vi kan börja lägga pussel med det bitar vi får. Men fram till dess blir det bara spekulationer och grova gissningar som vi inte kan svara på.

   Gillad av 1 person

 1. Ryssland kan stänga av gasen till Tyskland. Visst, men då sinar pengarna. Samt problemet med Merkels nerstängning av kärnkraften för att istället köpa rysk gas blir uppenbart för alla. Så det kommer inte att hända. Att det är Putin som är ansvarig för att förgifta Navalnyj står ju utom allt tvivel. Nu vill Navalnyj återvända till Ryssland. Vilket gör att ”okända mördare” istället kommer att skjuta ihjäl honom. Putin är en diktator. Han vill aldrig lämna ifrån sig makten. Han tar till de åtgärder som behövs.

  Gilla

  1. Tyskland gör numera ansträngningar för att frigöra sig från gasimport.Ett led i det frigörandet är att Sverige skall bli en stor leverantör av el.Det är därför som det tyska företaget Uniper pressar Sverige att bygga ut överföringskapacitet från Norrland till Skåne.Den sk Hansa Bridge som är en planerad kabel från Skåne över Östersjön och till tyska fastlandet är den länk som skall förse kontinenten med svenskproducerad el.Pratet om elbrist är Unipers sätt att piska upp en opinion för att svenska skattebetalare skall stå för kalaset.Det brådskar för Tyskland och Unipers attacker kommer att bli än värre.Man har redan kopplat förbi Skåne ett flertal gånger för att exportera till sitt moderland.Tyskarna kan dra åt helvete och eldistributionen bör förstatligas.

   Gillad av 1 person

   1. Förstatliga, javisst! Men visste borde väl en schysst svensk regering kunna få till ett vettigt kontrakt med tyskarna?+ Det borde väl finnas stabila pengar att tjäna på sådan elexport??
    Vi kan ju i kontraktet skriva in att Deutschland måste ta emot 10 000 varje år från Sverige, människor som fått utvisningsbeslut och som gömmer sig. Kontraktet kan ju skrivas så att tyskarna måste komma hit och jag fram dem också.
    Sånt kontrakt tycker jag låter trevligt.

    Gilla

   2. Absolut,vad jag vänder mig mot är att ett utländskt företag skall diktera villkoren och ta vinsterna på bekostnad av svenska skattemedel.Frågan är också varför vi skall behålla smutsig kärnkraft för elexport? Men annars håller jag med.

    Gilla

  2. Om de säjer till Indien eller Kina istället sinar inte pengarna. Står det utom allt rimligt tvivel att Putin är ansvarig? Nej, det håller jag inte med om. DJS däremot, dessutom ryktas det att Navalnyj är osams med sina oligarkiska vänner och sponsorer.

   Gilla

 2. Vi har ju inte ens ett försvar värt namnet.
  Bara stöddiga, arroganta och storkäftade personer som far runt och läxar upp världen. Mest socialdemokrater.
  Om man inte kan backa upp sin stöddighet med vapen kanske man ska ligga lite lågt i denna världen. Nån kan ju bli riktigt förbannad och ge igen.

  Gillad av 2 personer

 3. Vår utrikesminister har inte förstånd att inse att hon inte kan bete sig lika översittaraktigt utomlands som här i Sverige.
  Svenska folket är tystat och stukat.
  Tänk om Trump ville ge henne en rejäl känga. Trycka till henne ordentligt. Denna skenheliga självgoda PK- utrikesminister.

  Gillad av 1 person

 4. Jag kan inte förklara svenskt ledarskap, ej heller varför idioter väljer in detta ledarskap. Jag misstänker något väldigt sjukt bakom det hela, typ någon extrem sekt som har förberett 100 års bunkrar och vill skapa atomvinter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s