Ta av er offerkoftan – den chokladbruna hjälten Dora fanns redan för 20 år sedan

I dagens Al Jazeera kan man läsa om den indiska animeraren Rajiv Chilaka, som spenderade år på att försöka sälja in sitt koncept med en färgglad tecknad serie om ett indiskt barn som superhjälte. Hårt arbete lönar sig dock och i dag är ”Mighty Little Bheem” en global hit på Netflix och ses regelbundet av över 27 miljoner hushåll.

Kul för Chilaka att ha lyckats – mindre kul att ta del av Al Jazeeras vinkling av artikeln där man vill få det till att det traditionellt bara finns ”vita” som har huvudrollen som superhjältar i barnprogram och att den här produktionen är en banbrytare eftersom den enkelt introducerar barnen till en mer multikulturell värld.

Här måste jag inflika att det inte är smakfullt att hänga på trenden med att peka ut ”vita” som orättvist överlägsna medan övriga är offer, särskilt inte när det i det här fallet inte stämmer. Redan år 2000 hade Nickelodeons framgångsrika barnserie ”Dora the Explorer” (Dora utforskaren) premiär och följdes några år senare av ”Go Diego! Go”. Barnen, som bor i djungeln och är chokladbruna samt spansktalande, är hjältarna samtidigt som tittarna lär sig både engelska ord och att räkna med mera. En mycket pedagogisk och uppskattad serie som även mina barn tyckte om när de var yngre.

Så tröttsamt med detta fokus på vita/svarta som dominerat debatten hela året. Hoppas vi kan vända bland 2021.

https://www.aljazeera.com/features/2020/10/8/netflixs-indian-hero-alternative-to-white-dominated-storylines

9 reaktioner till “Ta av er offerkoftan – den chokladbruna hjälten Dora fanns redan för 20 år sedan

 1. När man inte lyckas i verkligheten får man ta till fantasi och drömmar.
  Skiftnyckeln och separatorn uppfanns av svenskar som så väldigt mycket annat.
  Vi hävdade oss i verkligheten, real life.

  Gillad av 2 personer

 2. Passar på att hälsa en vit dansk välkommen som ny svensk medborgare.
  Välkommen Rasmus Paludan. Om du vill kan du strax bli betrakta som utsatt och förnedrad pga din hudfärg…. fast hjälp, här blev det tokigt…..du är ju vit……

  Gilla

  1. Ja välkommen Rasmus Paludan.
   Svensk polis och svenska politiker med Morgan i spetsen kan inte ens svensk lag. Bedrövligt.

   Gilla

 3. Aron Flam friad av patent- och marknadsdomstolen, han har inte begått brott mot upphovsrätten. Jösses, den domstolen verkar regimen ha glömt att tillsätta regimtrogna i……om nån månad byts säkert delar av domstolen ut.

  Gillad av 1 person

  1. Flam tillhör ”De sk utvalda”, kanske förklarar en del..
   Alltså ingen simpel svensk $katte/skuldslav..
   Bra/dåligt? du/ni bestämmer.

   Mvh Per

   Gillad av 1 person

 4. Om någon vill läsa en härlig verbal avrättning av vår justitieminister så finns här länken till Dagens Industri. Det är inte vem som helst som sågar landets justitieminister jäms med fotknölarna, det är P M Nilsson som ju är en rejäl tungviktare. Den sågningen svider garanterat både för Morgan och regeringen. Möjligen får den konsekvenser, skulle nästan tro det….https://www.di.se/ledare/dags-for-misstroende-mot-justitieministern/

  Gillad av 1 person

 5. Jag har i många år tänkt och tyckt att vår justitieminister är landets farligaste person. Han skulle ju värna och skydda oss i kraft av sitt ämbete som justitieminister. I stället har han gjort precis tvärtom. Det är nästan som om han var köpt av de kriminella, speciellt de kriminella muslimerna, men även alla andra. Han har ju så tydligt underlättat för kriminella att utföra sina dåd, han har tom sett till att allt fler kriminella förts in i landet.

  En sådan farlig person kan man ju inte ha gåendes fri på gator och torg. Nu har han visserligen barrikaderat sig i Rosenbad, men nog borde insatsstyrkan kunna spränga sig in och oskadliggöra honom? Om det sedan stryker med några miljöpartistiska ministrar och annat folk så får vi ta den förlusten med fattning. Collateral damage är väl uttrycket som används när jänkarna likviderar terrorister.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror nog att insats styrkan hellre spränger sig in hos dig/mig än Rosen-bad…

   Jo, avveckling av hemspråksundervisningen innebär nog, att svenskan försvinner.
   Cynisk??& historien säger…?

   Mvh Per

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s