Måste man inte ha mäklat fred för att bli aktuell för ett fredspris?

I dag ska vinnaren av Nobels fredspris offentliggöras och media skriver om de många favoriterna till att få priset, men de gör ingen hemlighet av vem de helst vill se som vinnare genom att lyfta fram Greta Thunberg. Av någon anledning nämns inte USA:s president Donald Trump överhuvudtaget trots att han definitivt kan ses som en huvudkandidat, men han är så klart allt annat än medias kelgris.

Trump har faktiskt medverkat till att ett fredsavtal mellan Förenade arabemiraten och Israel förhandlats fram samt undertecknats av båda länderna – ett avtal som bidrar till ökad avspänning, stabilitet och en chans till varaktig fred i regionen. Dessutom har Trump gjort insatser för att bevara freden mellan Indien och Pakistan, där gränstvister uppstått i områden kring Kashmir samt medlat mellan Nordkorea och Sydkorea. Dessutom har han inte startat något krig.

Klimataktivisten Greta Thunberg har gjort vadå? Inget på egen hand, men med hjälp av starka krafter som backat upp henne har hon medverkat till att klimatfrågan engagerat fler unga, bidragit till att fler barn får ångest samt sett till att klimatet dominerat världspolitiken det senaste året på både gott och ont – mest ont eftersom det blivit en mycket ensidig debatt där man medvetet utestänger de som ifrågasätter samtidigt som det kostar skattebetalarna multum att finansiera något som ingen egentligen vet om det ens kommer att ha någon effekt. Men vad har Thunberg egentligen åstadkommit för något som skapat fred? Inget, så jag skulle bli mycket förvånad om Thunberg eller hennes Fridays for future-kompisar får priset. Men vem vet, i dagens snedvridna värld kan allt hända, jag hoppas dock att det sunda förnuftet segrar även denna gång.

Förra året gjorde media samma sak, lyfte fram Thunberg och blev besvikna när priset gick till en fredsmäklare i Afrika. Återstår att se hur det slutar den här gången.

Bildkälla: SvD, Hufvudstadsbladet

9 reaktioner till “Måste man inte ha mäklat fred för att bli aktuell för ett fredspris?

 1. Det är väl Bildberggruppen och George Soros som i praktiken utser pristagaren. Och förmodligen tillsätter kommande president i USA…

  Gillad av 1 person

 2. Fredspriset till Nobels minne är starkt politiserat. Historien visar hur kommittén med valet av pristagare försökt påverka världen ideologiskt.

  Vad gäller det lätt förvirrade och omogna barnet Greta är det bara att för hennes skull hoppas att kommittén lämnar henne ifred. Hon behöver komma hem och försöka hitta sin plats i familjen och samhället. Kanske kan vänliga och förstående människor hjälpa henne att åter komma in i ett mer normalt liv.
  Hoppas norska Nobelkommittén inte fortsätter med denna barnmisshandel. Det är förskräckligt att så många utnyttjat denna omogna och som det verkar labila person.

  Pristagare har inte sällan visat sig vara krigshetsare.

  Gillad av 1 person

  1. Ja f.d. president Obama är ett strålande exempel på att just krigshetsare fått fredspriset. Uppochner är världen.
   Starta ett eller flera krig och få fredspriset. Det säger väl det mesta om de som utser pristagaren utan att vara övertydlig.

   Gillad av 1 person

 3. Greta fick förstås inte priset. Priset gick för att minska svälten i världen.
  Då kan väl Greta lämpligen börja hungerstrejka samtidigt.
  Så kanske vi får ett slut på dessa antidemokratiska tilltag.

  Gillad av 1 person

  1. Då borde ju fredspriset ha gått till ett varmare klimat. Ett varmare klimat som lett till att skördarna ökat med 30 % vilket medfört att allt fler munnar kunnat mättas och att svälten i världen drastiskt minskat.

   Gilla

 4. ”Måste man inte ha mäklat fred för att bli aktuell för ett fredspris”? Det räcker med att man tycker som vänstern, delar man sen samma åsikt och värderingar då är chansen goda att man får priset. Blir man sen i sin tur upplyft som en världshjälte då är det inte mycket som kan gå fel och även om det gör de så spelar det ingen roll, för har man kommit så långt så har man sitt på de ”torra”. Vilket innebär att du blir som en gud inom vänstern, kan allt som ingen annan kan, blir aldrig avbruten och behöver bara svarar på frågor som passar dig och ingen journalist tycker detta är konstigt.

  Gillad av 1 person

 5. Ja, det är Stortinget som utser Nobelkommittén, fem personer. De är politiskt tillsatta. Det måste bli lagom okontroversiellt. Den självklare kandidaten i år är ju precis involverad i en valkampanj så det hade inte gått. Men kanske ett senare år, vem vet? Den senaste fredsmäklaren som fick pris är väl Martti Ahtisaari 2008. Men han var å andra sidan också socialdemokrat.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s