Det behövs ett lagförtydligande om fler kriminella ska kunna utvisas

För att utvisa en grov brottsling som haft permanent uppehållstillstånd i Sverige längre än fyra år krävs det ”synnerliga skäl” och Högsta domstolens avgörande från förra året rörande om våldtäktsmän och andra grova brottslingar ska slippa utvisning har fått stor betydelse.

HD-domen handlade om en man från Linköping, som tidigare dömts för brott, som våldtog en kvinna när hon sov. Han saknade familj i Sverige och med tanke på hans bakgrund och svaga anknytning till Sverige hade såväl tingsrätt som hovrätt dömt honom till utvisning. Men det ändrade HD på i april förra året, då man konstaterade att en helhetsbedömning av brottet och den dömdas anknytning till Sverige måste göras i varje fall och våldtäktsmannen fick stanna eftersom HD konstaterade att han ”talar svenska förhållandevis väl och förefaller vara inriktad på en framtid i Sverige”.

I Expressens krönika tar man upp flera fall där kriminella individer utan medborgarskap undgått utvisning på grund av att rätten lutat sig mot HD:s tidigare avgörande och identifierat småsaker som gör att det går att finna en liten koppling till Sverige så att personer som borde sparkats ut ut landet ögonaböj ändå får stanna. Kunskaper i svenska språket är återkommande och domstolarna gör inga djupgående språktester, så i flera fall har det räckt med att den dömda klarat sig utan tolk under rättegången.

• En våldtäktsman i Uppsala som varit lika länge i Sverige som Linköpingsmannen och som åklagaren ville ha utvisad efter att han också våldtagit en sovande kvinna, fick stanna med samma motivering: ”Han saknar familjeanknytning i Sverige, men han behärskar av allt att döma svenska väl och förefaller vara inriktad på en framtid i Sverige”.

• En man som dömdes för en utomhusvåldtäkt i Kista slapp utvisning eftersom han enligt tingsrättsdomen: ”Har en flickvän i Sverige, han talar svenska och förefaller vara inriktad på en framtid här i landet. Hans anknytning till landet framstår därmed inte som särskilt svag.” Han hade varit i Sverige i fem år vid våldtäkten.

• En barnvåldtäktsman i Göteborg, som haft permanent uppehållstillstånd sedan 2013 och har sin familj här, fick stanna eftersom hans anknytning till Sverige därmed ansågs vara tillräckligt stark.

• I Falun slapp en man som dömts till drygt två års fängelse för våldtäkt och en rad andra våldsbrott mot en kvinna utvisning. Det som avgjorde var hans anknytning till Sverige som enligt domstolen var ”tre barn i Sverige som han visserligen inte under de senare åren haft kontakt med”.

Det mest uppseendeväckande fallet är en man som dömts för hundratals våldtäkter mot sin styvdotter men som inte utvisas eftersom han levt i Sverige i flera decennier och inte har någon ”särskilt stark anknytning” till hemlandet. Ironiskt nog greps mannen bara några veckor efter att han släppts från fängelset vid årsskiftet. Han var då påverkad av ecstasy och hade en påse med ett gram narkotika, varför han nu dömts till böter för ringa narkotikabrott. Det är således en person som kommer att fortsätta begå brott och kosta samhället pengar, men han har ju viss ”anknytning” så klart stackaren ska få stanna. 🙄

Men det handlar inte bara om våldtäktsmän som fått stanna i Sverige på grund av domen, utan det är likadant med narkotikalangare, grova våldsbrottslingar och serietjuvar.

Vi har den senaste tiden hört bland annat Moderaterna orera om krav på att fler kriminella individer utan medborgarskap ska utvisas ur landet, men som synes räcker det inte med tomma ord utan här krävs handling för att det ska hända något! Ett nytt lagförtydligande kunde vara en bra början, där det tydligt framgår att det inte behövs synnerliga skäl för att kunna utvisa personer med PUT samt att man inte ska göra några undantag.

#onlyinsweden

#lesstalkmoreaction

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/hd-domen-som-forklarar-att-valdtaktsman-far-stanna/

6 reaktioner till “Det behövs ett lagförtydligande om fler kriminella ska kunna utvisas

 1. Det man frågar sig vad har advokater och domstolar har för kvinnosyn.

  Det räcker med att Kina lite svenska för att ha anknytning till Sverige.
  Då räcker det med att gå en kurs i svenska som vissa polacker gör och
  Så får du stanna. Oavsett vilket brott du än begått.
  För det har ju varit så att domstolen dömt lindrigt vi gruppvåldtäkter för
  Enligt dommaren sagt att svenska kvinnor drömmer om flera karlar samtidigt.

  Jag tror inte det är fel på lagen utan på personer som dömmer.
  De kanske redan är infiltrerade av klanerna .
  För ingen normal människor skulle vilja ha personerna här
  utan utvisa dem så offret aldrig behöver se dem mer.

  Svenska politikernas fokus är bara på kriminella, illigala asylsökande och kriminella företagare.
  Sverige har över 400 000 kriminella företagare och de får garanterat massa gratis arbetskraft.
  Ägare och anställda är inte svenskar , betalar ingen skatt men lindrar välfärden.
  Rika skyddar dem för rot och Rut, plus billig arbetskraft invandring.

  Alltså vi svenska betalar massa skatt för att fria kriminella, kränka offren till max
  Så vi kan göda advokater och dommaren som garanterat bjuds på en öl av den kriminelle som
  Tack.

  Gilla

 2. Visst är det märkligt att när det kommer till lagändringar som har att göra med kriminalitet, polis, straff, överklagan och fängelseplatser tar flera år i bästa fall ( borträknat det senaste mångpunkts ändringarna )
  Medan plastpåseskatten och andra tandlösa skatter och avgifter går väldigt snabbt att genomföra.
  Prioriteringar verkar vara något okänt för våra makthavare, eller finns det en okänd agenda att förhala vissa frågor.
  Rebloggar detta på micaelsblogspot

  Gillad av 2 personer

 3. Testa att införa medborgarskap på 10-15 års försök, sköter man inte sig så åker man ut med hela familjen. Kan nästan lova att vi hade haft en annan riktning när det gäller brott och våldtäkter.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s