Vad gör riksdagspartierna åt det faktum att klankriminella företräder partier både på kommun- och riksnivå?

I januari i år togs den hemliga rapporten ”Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige” fram av Nationella operativa avdelningen (Noa), en särskild underrättelseenhet inom polismyndigheten. Samma rapport som biträdande rikspolischef Mats Löfving använde sig av som källa när han tidigare denna månad avslöjade att det finns ett 40-tal kriminella klaner i Sverige som strävar efter att bygga upp ett parallellt samhälle med ett parallellt rättssystem där lojaliteten och makten ligger hos familjen istället för hos staten.

Samtliga klaner som nämns i polisrapporten utgörs av släktnätverk med ursprung i Mellanöstern, men polisen konstaterar även att det finns fler kriminella klaner i Sverige som härstammar från andra länder, exempelvis somaliska klaner som bland annat stöder den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab, men det har dock inte varit möjligt att titta närmare på det i denna rapport.

I rapporten pekas ett 20-tal städer och orter i Sverige ut där de klankriminella är verksamma. Dessutom namnges 121 klankriminella invandrare med fullständigt namn och personnummer. De 121 namngivna är endast ett urval av de klankriminella i Sverige, men de har tagits med i rapporten då de antingen bedöms ha en ”äldste”-roll i klanerna alternativt är ”tongivande” eller ”särskilt brottsaktiva” aktörer.

Enligt polisen har de kriminella klanerna två mål: ekonomisk vinning och inflytande över lokalsamhället, men vissa av klanerna har även medlemmar som engagerar sig politiskt både på kommunnivå och på riksplanet.

Vissa med kopplingar till kriminella klaner har till och med lyckats ta sig in i riksdagen – Yilmaz Kerimo, som officiellt representerade Socialdemokraterna i Sveriges lagstiftande församling 1998-2017, var den första enligt polisen. Inofficiellt var han emellertid en representant för det så kallade Södertäljenätverket – en kriminell klan med bas i Södertälje som utgörs av syrianer som främst invandrat från Turkiet.

2010 fick Kerimo sällskap av ytterligare tre representanter från den kriminella klanen – två av dem var Massut ”Metin” Ataseven och Edip Noyan, som båda var riksdagsledamöter för Moderaterna 2010-2014. Den tredje var Robert Halef som sedan 2010 är riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Enligt polisens rapport har Södertäljenätverket ojämförligt störst inflytande på det politiska livet på såväl kommunal som på nationell nivå, de har möjliggörare och infiltratörer inom kommunal och statlig förvaltning samt har enligt polisens bedömning en god förmåga att knyta strategiskt viktiga kontakter för den kriminella verksamheten på tjänstemannanivå inom både Södertälje kommun och inom myndigheter.

Södertäljenätverket har inte bara representanter i riksdagen, utan även i Södertäljes kommunfullmäktige där de har infiltrerat kommunen med tjänstemän som hjälper klanen med exempelvis bygglov. Klanmedlemmar jobbar dessutom på såväl Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen för att se till att klanen kommer över bidragspengar.

Även om syrianerna pekas ut som en av de mer problematiska invandrargrupperna när det gäller klankriminalitet, så är de långt ifrån de enda som organiserar sig i sådana klaner – även så kallade mardelliaraber, som ibland även kallas för mhallami, mardinli eller mhalmiter, räknas dit.

Mardelliaraber är en arabisk-muslimsk folkgrupp som ursprungligen kommer från Turkiet. Under turkiska frihetskriget för hundra år sedan flydde många mardelliaraber till Libanon och under inbördeskriget i Libanon på 1980-talet kom många av dem till Europa. Av det 40-tal kriminella klaner som polisrapporten identifierar utgörs hälften av muslimska mardelliaraber. Familjen Ali Khan, en klan som främst är verksam i Göteborgsområdet, utgörs av mardelliaraber.

Polisen konstaterar dock att till skillnad från syrianerna i Södertäljenätverket så har araberna i Ali Khan-klanen betydligt svårare för att infiltrera kommunen eller myndigheterna eftersom medlemmarna saknar högre utbildning, så istället förlitar sig klanen på våld, hot och trakasserier – ofta mot myndigheter och tjänstemän – för att få sin vilja igenom. Vid behov kallar de in klanmedlemmar från Tyskland och Nederländerna.

En fjärdedel av klanerna, tio stycken, kan kopplas till invandare från Palestina och polisen konstaterar också i sin rapport att det även finns kriminella klaner i Sverige som bildats av invandrare från Libanon, Irak och Afghanistan.

En bra början hade varit om riksdagspartierna började rensa ut i leden, men när ingen riktigt vill erkänna problemet så blir debatten därefter och i Sverige handlar det inte om hur vi ska stoppa det som pågår och regeringen skjuter inte till pengar till rättsväsendet för att möjliggöra att vi faktiskt börjar bearbeta dessa nätverk, istället ägnar sig politiker åt att påpeka att vi inte får använda orden ”kriminella klaner” för att undvika att kränka vissa grupper.

Detta är troligen bara toppen av ett isberg, men vad är det nu ministrarna Damberg/Johansson brukar orera om – vi ska knäcka gängen – ja lycka till med den saken, ni är verkligen på god väg!

#onlyinsweden

https://www.friatider.se/fria-tider-avslojar-har-ar-de-klankriminella-riksdagspolitiker-som-pekas-ut-av-polisen

13 reaktioner till “Vad gör riksdagspartierna åt det faktum att klankriminella företräder partier både på kommun- och riksnivå?

 1. Det ingår väl i grundplanen.
  Sverige är kört.
  Hade det funnits en vilja bland folk att återupprätta Sverige kunde man engagerat sig.
  Den viljan saknas.
  Således återstår att fundera på var framtiden finns och i vilken form.
  Tragiskt.

  Gillad av 2 personer

 2. Valet 2022 i Sverige: Frågan i varenda valstuga från folket skall vara: Hur vet jag att ni inte har en klanmedlem på valbar plats på er lista? Det parti som saknar klaninflytande borde vinna, om demokratin fungerar då.

  Gillad av 1 person

 3. När korruptionen är svensk och smygande och utförd av svenska klaner så tiger den svenska tigern, ja t.o.m. röstar för dessa klaner, men när den är utländsk så vrålar den och det liksom rycker i högerarmen som vill upp i 45-graders vinkel. 🙂

  Gilla

 4. Jag har jättesvårt för denna diskussionen och är dessa inte straffade så skall de inte pekas ut.Ingen skulle väl komma på tanken att kalla familjen Bonnier för klan trots att det enligt Lexbase finns Bonniers med där.Jag tror att hela denna diskussion grundar sig i att nuvarande maktelit känner konkurrens.Nä,detta köper inte jag.Man lagför och straffar enligt lag men pöbelrättegångar betackar jag mig för.Ifall jag byter namn till Khan,blir jag automatiskt en del i en kriminell klan? Guilt by assosiation har jag själv blivit utsatt för så nej tack.Jag har mailat utpekade och å svenskars vägnar bett om ursäkt.Enbart en som har fått betala ett oändligt högt pris för klanen Expos härjningar kan känna den smärta som dessa nu utpekade känner.

  Gilla

   1. Jag tycker att alltihop verkar luddigt.Vi lever i ett rättsamhälle? och pöbelrättegångar skall ffa inte föras av proffs som polisen.Det är ovärdigt en rättsstat.Ut med de kriminella asen och släpa dem till rättegång men inte dra alla över en kant.Det är polisens jobb i huvudsak och inte skriva hemliga rapporter för att få igång drev och spekulationer.👎

    Gilla

 5. Ingvar Carlsson gav foten ett ansikte sade man då hans ansikte ser ut som en skosula. De kriminella och oftast muslimska araberna i riksdagen visar politikernas rätta ansikte.

  Gilla

 6. Mehmet Kaplans nuna borde finnas med. Fridolin har enligt pappersmedia fortfarande tät kontakt med den f d svenska ministern.
  Kaplan var Fridolins älsklingsprojekt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s