Det är för vitt, för smalt och för ungt i reklamen

Enligt en ny undersökning från Rättvisaren med fokus på reklam, så är det framför allt smala, vita och unga personer som är med i svensk reklam samtidigt som män framställs som stereotypa även om kvinnor syns mer. Ricki Rebecka Petrini, kommunikationschef på Mediekompaniet, beklagar sig över att vi inte har kommit längre.

Jag kan dock inte alls hålla med om den bilden och undrar vad de baserar det på, för vart man än tittar så domineras reklamen av mörkhyade män och barn – oavsett om det är reklam för bilar, kläder, resor, arbeten, studier, sport, mobilabonnemang etc. Det klassiska nordeuropeiska utseendet med blont hår och blå ögon verkar numera vara bannlyst i reklambilder i Sverige, särskilt på män, där det framstår som om man måste lyfta fram en viss typ av utseende för att attrahera nya kunder.

Jag minns tidigare i år när jag såg reklam för Den Blå Planeten i Köpenhamn och reagerade på att pojken i den danska reklamen var ljushårig med blå ögon och jag tänkte att det hade inte fått passera obemärkt förbi i Sverige där företaget säkerligen hade anklagats för rasism och diskriminering på sociala medier som backats upp av MSM, vilket lett till att man i slutändan fått dra tillbaka reklamfilmen och be om ursäkt.

Den random bild jag använt mig av i inlägget är från Kolmårdens Djurpark och visar den bild av kärnfamiljen som vi matas med i reklamen idag från olika företag. Det är inget fel i det om det inte varit så ensidigt. Dessutom ser man nästan aldrig asiater i reklam numera – det är väl märkligt.

Men tydligen uppfattar vi reklamen i det här landet på helt olika sätt eftersom det nu visat sig i någon undersökning att det är ”för vitt” och tydligen för smalt också. Den svenska befolkningen blir allt mer överviktiga, så självklart måste vi spegla det i reklamen – in med fler överviktiga så att ingen behöver känna några krav på att röra på sig mer eller äta mindre onyttigt! 👌

#detnyasverige

https://www.expressen.se/nyheter/smala-vita-och-unga-sa-stereotypisk-ar-reklamen/

6 reaktioner till “Det är för vitt, för smalt och för ungt i reklamen

 1. Tar mig friheten att fråga om ni vet vad ett klientboende är?

  Det är den nya, värdegrundskorrekta benämningen på ett fängelse. På dagens EKO i P1 nyss intervjuades 3 personal varav 1 chef inom fångvården. Samtliga tre upprepade gång på gång ordet ”klient” i stället för fånge.
  Så då är väl ett fängelse ett klientboende.

  Klienterna på detta boende har alltså frivilligt vänt sig till boendet för att få hjälp med sin kriminalitet? Ungefär som en klient som vänder sig till en advokat?

  Gillad av 1 person

 2. Reklamköparna optimerar förstås reklamen för att maximera sin försäljning eller sitt inflytande.
  Det tycker jag att de skall få fortsätta med.

  Gilla

 3. I document.no kan man hitta rubriker som direkt benämner hur de tänker och vad de vill, de som har makten.
  Där står ”Elitene foretrekker fremmede”.

  Det är ju precis som här.

  Gillad av 1 person

 4. Makalöst hur de svänger ut och in på undersökningar för att få de svar de vill. Jag brukar räkna antalet färgade människor i reklamen nu för tiden och irriterar mig över den totala svängning de har gjort. Har de tånkt sig mest invandrare som kunder, undrar hur det går ihop, de jobbar ju inte och borde inte vara så intressanta för företagen när det gäller dyrare prylar. Känns som om företag och stat gemensamt utsett oss till minoritet redan, man får leta efter en blåögd lintott i reklam. Alla familjer har tydligen adopterat någon från annat land.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s