Flickor borttagna på omslaget till matteboken i grundskolan i Iran

När skolorna i Iran åter öppnade efter flera månaders stängning på grund av coronapandemin, noterade Iranska föräldrar att omslaget på den senaste upplagan av en av skolböckerna såg annorlunda ut. Man hade helt enkelt tagit bort flickorna från bilden på matematikboken i årskurs tre, vilket har fått känslorna att svalla på sociala medier i landet.

Tidigare år har bilden föreställt tre pojkar och två flickor som leker under ett träd, men det här året var det bara pojkarna kvar på bilden.

Illustratören Nasim Bahari är förundrad.
-”Jag tror jag ritade bilden 1992 till matematikboken för årskurs tre. Det är obegripligt för mig att de på ett så simpelt sätt skulle ta någons teckning och ta bort flickorna! Den ursprungliga bilden ändrades eftersom en av flickorna hade ritats sittande i ett träd, men då uppfattades det som att hon sträckte sig ut för att krama en av pojkarna.”

En Twitteranvändare skriver:
”Irans utbildningsdepartement tog bort bilden av flickor från omslaget på treornas mattebok. Låt mig påminna om att den iranska matematikern Maryam Mirzakhani var den första kvinnan i världen som mottog den högsta utmärkelsen i matematik! Man kan ta bort bilder som föreställer kvinnor, men inte deras framgångar!”

Ett annat Twitterkonto skrev att Irans utbildningsdepartement deklarerat att bilden av flickorna togs bort på grund av ”konstnärliga, estetiska och psykologiska” skäl samt eftersom det var ”för mycket folk” på framsidan.

Bedrövligt, men inte förvånande! Jag undrar om det överhuvudtaget finns bilder på flickor och kvinnor i det material som de muslimska religiösa friskolorna i Sverige som drivs av islamister använder sig av i undervisningen, eller om man lär ut redan från barnsben att kvinnor ska veta sin plats – det vill säga den lägst stående varelsen i hushållet?

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/09/11/Iranians-call-out-education-ministry-for-removing-images-of-girls-from-math-textbook

9 reaktioner till “Flickor borttagna på omslaget till matteboken i grundskolan i Iran

 1. Ja, detta är något för iranier att ta tag i.
  Personligen anser jag att detta inte rör oss och borde inte heller vara vårt problem.

  Gilla

  1. Instämmer. Vi har verkligen mer än nog med de problem som alla utlänningar med hjälp av våra politiker skapat i Sverige.
   Dessutom, vad ska vi göra rent praktiskt åt saker i andra länder? Oroa oss för det också?

   Gilla

 2. Alla de där länderna har ju egna befolkningar som kan lösa landets problem.
  Undrar hur mycket och hur ofta befolkningen i Syrien, Belarus, Libanon, Iran osv oroar sig för tillståndet i Sverige?

  Tänk om det fanns rubriker liknande denna i de olika länderna? ”Befolkningen förtvivlad. Stackars svenskarna blir inte av med landsförrädaren och statsministern Löfven och ett korrupt Miljöparti. Regeringen föreslår ökat bistånd till Sverige”.

  Gillad av 1 person

 3. Väst kanske anser att färgrevolutioner styrda utifrån behöver kompletteras med mer ‘effektiva’ infiltratörer på insidan?
  Reaktionärer som gör jobbet för väst mot ersättning?

  Skulle väst tveka att göra så om dom kan? Knappast och sen 1979 har dom haft stora möjligheter att ha infiltratörer på insidan förutom att deras mutor ofta funkar..

  Äkta reaktionärer finns säkert men skulle de smartaste Iranierna tillåta dom att pumpa upp missnöjet som sker enligt din artikel?

  Det känns som om dom reaktionära bara kan hållas kvar vid makten av västs önskan om att konservera hatet mot Iran.

  Vitryssland och Iran två stater som väst vill vända till fiender mot Ryssland och Kina.
  Imperiet har inte gett upp hoppet om global tyranni och det är naivt att tro att förändringar i Iran skulle tillåtas utan den haken.
  Men man får hoppas på det bästa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s