Studieförbunden har blivit ett slags parallella socialkontor på skattebetalarnas bekostnad

Dagens måsteläsning är ett debattinlägg i Expressen där Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbolm avslöjar nya problem som rör studieförbundet Ibn Rushd – förutom att statliga medel finansierar islamism så finns det starka kopplingar till organisationer som bjudit in hatpredikanter som sprider antisemitism och odemokratiska budskap samt tvivelaktiga imamer som ägnar sig åt parallell lagstiftning.

Herrarna ställer sig frågan om Folkbildningsrådets styrelse kommer att vidtaga nödvändiga åtgärder och jag tror faktiskt inte att vi kommer att få se någon större aktivitet som syftar till att stoppa det som pågår – särskilt inte när den svenska regeringen verkar hålla sin hand över Muslimska Brödraskapet och indirekt medverkar till att deras verksamhet kan fortgå ostört.


”Det stormar kring Folkbildningsrådet efter avslöjanden om omfattande och systematiskt fusk i nästan alla studieförbund. Enbart i Studiefrämjandet ströks en tredjedel av all verksamhet i Stockholms län. Flera studieförbund har betalat för ”fejkkurser” och hela åtta av tio studieförbund i Järva har upptäckt felaktiga eller bedrägerirelaterade utbetalningar.
Till oss beskriver en uppgiven studieförbundsveteran att tillståndet är allvarligt och att studieförbunden tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor där de som vill fuska fått ett obegränsat bankomatkort med gemensam pinkod. Luftfakturor, förfalskade hyresavier, och en tystnadskultur inom och mellan studieförbund där alla tycks veta om att fusk förekommer. Trots det håller man varandra bakom ryggen och skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Det handlar inte om några få ”rötägg” utan fusket verkar mycket utbrett och systematiskt inom studieförbunden.

Folkbildningsrådet klarar heller inte uppdraget att säkerställa att demokratin stärks när det gäller studieförbundet Ibn Rushd. Frågan handlar inte bara om statliga medel bör ges till islamism eftersom Ibn Rushd har tydliga kopplingar till Muslimska brödraskapet. I dag kan vi även avslöja flera nya problematiska exempel.

En av de sex medlemsorganisationerna i Ibn Rushd är Eritreanska kulturforum. Mellan 2016-2019 har de bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som huvudgäst och föreläsare nästan varje år till sitt sommarläger Mukeyem på Sjövik folkhögskola. Saudiska imamen As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden då han (vid flertal tillfällen) uppmanat att judar ska dödas, slaktas och utrotas. 2016 uppträdde As Sayegh på Eritreanska sommarlägret som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief.

Nyligen beslutade Göteborg stad att frysa sitt stöd till Ibn Rushd då det uppdagades att salafistiska Bellevuemoskén var en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar och samarbetspartners. Även Kulturföreningen Amaneti är en sådan lokal medlemsförening som bjudit in antisemitiska hatpredikanter från Balkan.
En av dessa är Dhulkarnein Ramadani som bjöds in till Göteborg moské 2017 på en konferens som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief. Året innan hade Ramadani predikat ”Sanningen om judar” där han benämner judar som ”smutsiga mikrober” och dessa ”apor och grisar” måste botas genom antibiotika. Vidare anklagade han judar för att döda muslimska barn som ”sakrala offer på altaret till Gud.”

Göteborgs unga muslimer (GUM) är en annan samarbetspartner till Ibn Rushd. År 2013 bjöd GUM och Ibn Rushd in till Göteborgs moské den kontroversiella predikanten Kamal El-Mekki som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam.
Nära kopplat till Göteborgs moské och dess imam Ahmed al-Mofty är Islamiska informationsföreningen (IIF). Enligt IIF:s hemsida är polygami accepterat enligt islam och hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor. Att Ibn Rushd samarbetar så nära med Göteborgs moské som återkommande hamnar i blåsväder för deras demokrati- och kvinnosyn är djupt problematiskt.

Ytterligare en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar är den islamistiska organisationen Göteborg Diyanet camii vars moské är Erdogans förlängda arm i Göteborg. Ibn Rushd är ofta organisatör till turkiska nationalistiska dagarna för denna organisation.
Trots fortsatta skandaler kring Folkbildningsrådet och Ibn Rushd visar våra granskningar att det råder stora brister inom Folkbildningsrådets förmåga att leva upp till de krav som regeringen ställer för statliga bidrag till folkbildning. Frågan är om Folkbildningsrådets styrelse kommer vidta svåra men nödvändiga åtgärder eller om man väljer att se åt andra hållet och bara låta miljoner fortsätta flöda ner i fickorna på organiserat fusk och brottslighet samt islamistisk och odemokratisk verksamhet?

Av Magnus Ranstorp
Docent vid Försvarshögskolan
Peder Hyllengren
Analytiker vid Försvarshögskolan
Aje Carlbom
Biträdande professor vid Malmö universitet”

https://www.expressen.se/debatt/ska-miljoner-fortsatta-ga-till-fusk-judehat-och-islamism/

19 reaktioner till “Studieförbunden har blivit ett slags parallella socialkontor på skattebetalarnas bekostnad

 1. Lugna dig, Jenny, snart blir det HBTQ-P via skattemedel…
  Hur många fel har jag haft??
  Vi har öppet krig i landet idag…
  Varför tog jag soldateden??
  Ge mig vad jag kan…
  Logiskt??
  Vilka avvecklade försvaret??
  Kolla Bildt(Moses Marcus Levi)..

  Mvh Per

  Gilla

 2. Kolla Palme(von Knierim/en)..
  Skriv när jag har fel..
  Man kan inte låta utländsk makt bestämma. Punkt.

  ”$kithålslandet nr 1”

  Gilla

 3. Varför polisanmäler herrar Ranstorp med flera inte dessa påstådda brott? Min förklaring är att då synas herrar Ranstorp med fleras påståenden och tänk ifall herrar Ranstorp med flera driver lögner.Jag tror att deras påståenden är rena lögnerna.Det borde väl vara kriminellt att inte polisanmäla misstänkta brott? Ranstorp är en ful djävel.Vad gör han själv mer än att påstå obevisade brott?

  Gilla

   1. Men snälla Jenny,det är ju kriminella handlingar de beskriver.Är det inte bättre att bevisa och göra polisanmälan än att på till synes lösa grunder hetsa i Expressen? Vad är det som du vill att jag skall motbevisa? Substanslösa påståenden?

    Gilla

   2. De påstår att det finns luftfakturor,varför presenteras inte dessa fakturor i Expressen? Var finns Ranstorps källor? Jag vill se bevis mer är Ranstorps påståenden! Show me baby.

    Gilla

 4. Grejen är att sådant här måste polisanmälas ifall man önskar förändring.Myndigheter måste ju ha något konkret att jobba från.Ett hetsande debattinlägg i en kvällstidning är inte mycket att gå vidare på.Presentera bevis för polisen är lösningen.Kommer det att ske? Trolugtvis inte för då spricker en lögn och Ranstorp kanske ifrågasätts som expert och forskningspengar riskerar att frysa inne.Jag är så trött på lösa påståenden.

  Gilla

 5. Banden mellan sossarna och muslimska organisationer har sedan i slutet av 90-talet varit starka. Det var sossarnas Tro och Solidaritet som började bygga upp relationerna och hjälpte dem starta Ibn Rushd.

  Gillad av 1 person

 6. Ja herregud, det här är ju välkänt och välbekant sedan minst 50 år, inga nyheter precis! S resa med armkrok med islam för att få röster känner de flesta numer till, även denna information fanns för 30 år sedan minst. Själva sättet att regera genom att via ett vittförgrenat och finmaskigt nät av organisationer, studieförbund, stiftelser osv osv dela ut villkorade pengar, det är ju så S byggt upp sin maktapparat! Det är ju så de utövat sin makt!
  En homage till Johan Westerholm på ledarsidorna.se som försett polisen och SÄPO med fakta kring islam och socialdemokraterna, om hur islam trängt fram i samhället på alla områden, inte minst i politiken och myndigheter.

  Gilla

   1. Det är bekymmersamt då man tror att två oberoende källor kommit till samma slutsats.Nu riskerar förtroendet att devalveras rejält.En lögn blir som bekant inte sann oavsett hur många gånger den upprepas.Jag tror numera inte ett skit av något som de skriver.

    Gilla

   2. Jo men han skriver ju, dagligen vilket gagna dig och mig och Sverige! Solen har fläckar, inget är svart eller vitt. Även Åland, Finland och allt annat har för- och nackdelar. Inget politiskt parti är att lita på, så fungerar både politiken och verkligheten. Vi får göra som på Gröna Lund när vi vill upp för de där trapphalvorna, de rör sig icke synkront. Vi sätter en fot på den som bär uppåt och så andra foten på andra halvan när den är på väg uppåt. Stod vi still så stod vi still. Ont och gott samtidigt. Det är de villkor människan har och har att leva med.
    I all vänlighet.

    Gilla

   1. Jodå, jag känner till det där. Men inneslutna i en bok har detta inte gagnat oss. Spridningen av detta har gagnat oss. Livet är inte rättvist. Om man idylliserar och har för stora förväntningar gör man sig själv illa för ofta. Westerholm har fyllt en uppgift, tack för den. Så spanar vi efter nästa som vi behöver för att minimera skadeverkningarna av det som sker.
    ”Alla” plankar i viss mån andra jämt och ständigt, vad det än rör sig om i livet. Musik, litteratur, klädmode, idéer som omvandlas osv. Globalismen är väl ett gott exempel på hur andra tar till sig en idé och sedan gör något med den som den personen/gruppen etc själva kan ha nytta av. Det är jobbigt att kryssa mellan Skylla och Karybdis, men så fungerar nu en gång världen.

    Gilla

 7. Som jag skrev för ett tag sedan, ”vem trodde detta om en försagd svetsare” (det är statsminister Löfven jag avser)? Att en folkhemsnisse skulle förvandlas från töntig och försagd fackföreningsgubbe till en maktfullkomlig despot? Så är världen, ständigt dessa dubbla sidor av myntet, ”aldrig får något vara bara fint och rätt”. Nä!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s