Gör vi dagens elever en otjänst genom att inte ställa högre krav?

I mina barns låg- och mellanstadieskola får de knappt några läxor – i ett av barnens klass har de inga hemläxor överhuvudtaget och när jag frågat en av lärarna om detta så försöker de se till att göra uppgifterna i skolan under lektionstid istället för att skicka med läxor hem eftersom alla barn har olika förutsättningar samt varierande hemförhållanden.

Det är förvisso skönt för barnen att bara kunna ta det lugnt efter skolan och inte behöva arbeta med läxor som vi fick göra när vi var små, men samtidigt lär man sig att ta ansvar genom att i tid utföra samt redovisa den uppgift som man blivit tilldelad av sin lärare.

Förr i tiden var det väl dessutom ännu sämre förutsättningar för föräldrarna att hjälpa sina barn med läxorna – tänker då på bondesamhället samt att föräldrarna själva inte alltid hade gått i skolan.

Ser man på många andra länder så drillas de i kunskap och disciplin från tidig ålder samt får läxor regelbundet i syfte att kunna ha en chans att konkurrera på den globala arbetsmarknaden. Samtidigt ligger Sverige rätt långt ned på listan när man jämför skolresultat. Gör vi således våra barn en otjänst genom att det ”daltas” med elever på det här sättet eller är det bra med en mjukstart med tanke på att det blir allt tuffare ju äldre de blir?

Jag är tveksam och spontant känns det som att vi borde ställa högre krav för att kunna leva upp till internationell standard, men samtidigt hör man från många håll i skolvärlden att kraven på ungdomar i svenska skolan av idag blir allt hårdare samt att det är stor press på att de måste prestera, vilket verkar medföra att många mår dåligt.

En annan märklig sak jag reflekterat över är att skolornas iPads saknar barnfilter och att eleverna i princip kan titta på vad som helst. Eleverna får iPads från skolan från årskurs 2 och har tillgång till bland annat Youtube. När jag ifrågasatte detta till rektorn och påpekade olämpligheten i att barn i åk 2-6 kan titta på allt från våld till porr, fick jag dock veta att allt är i sin ordning och att man i hela kommunen arbetar efter tesen ”frihet under ansvar” – det vill säga spärrarna för olämpliga sidor måste finnas ”i huvudet” på eleverna och eleverna måste lära sig att hantera ansvar utan spärrar i datorerna.

Så man räknar kallt med att det inte finns så många elever som saknar dessa ”spärrar”, trots att det finns gott om exempel på hur vuxna på diverse arbetsplatser varit inne på olämpliga sidor under arbetstid. Det bästa borde givetvis vara att ha ett gemensamt barnfilter för alla kommunens skolor för att undgå problem, men forskare säger annat så vi får hoppas att de har rätt. 🙄

15 reaktioner till “Gör vi dagens elever en otjänst genom att inte ställa högre krav?

 1. Man kunde ju prova med diciplin och auktoritära lärare. Då blev det kanske studiero i skolan och rent av mindre behov av läxor…
  Men eftersom vi tydligen ska ha vänsterliberal dekadens så blir det slit av alltihopa…
  Men väljarna verkar gilla det sistnämnda.

  Gillad av 2 personer

 2. I finland har man tydligen inte heller läxor, i alla fall enligt Michael moore, som gjorde en dokumentär om europas skolor och arbetsplatser. Det som förstört skolorna är vansinnespedagogik, där man infört någon slags resonemangspedagogik, dvs. elever ska resonera sig fram till svar på frågor som inte ens högskoleutbildade föräldrar kan svar på!
  Har för mig att P1 hade en serie om detta förra året, eller kanske -18. Hur som helst har dessa pedagoger som får sin livslust( och inkomst ) genom sin ogenomtänkta ”GODHET”
  Dessutom har IT-månglarna täljt guld med täljkniv, dock med kommentaren häromdagen om telefonens betydelse för asperger och liknande drabbade som undantag.

  Gilla

 3. Kan du komma på en enda anledning till att det inte finns surffilter? En anledning skulle kunna vara att se hur barnens surfvanor ser ut.Man kan också tänka sig att myndigheter genom barnen försöker få en bild av föräldrarna.Som barnen surfar gör föräldrarna det också kan man kanske tänka? Jag kan tänka mig vilken upprördhet det skulle bli ifall eleverna refererar till Nordfront i nåt arbete.Är jag alltför konspiratoriskt lagd?

  Gillad av 1 person

 4. Läxor behövs inte. Betyg behövs inte, enbart ett kurssystem med tentor som är antingen IG eller G och att man enbart går vidare på nästa kurs när man får G. Det är motivation nog. Stress behövs inte. Gör man lärandet roligt så kommer kunskaperna sitta och lärandet bli livslångt.

  Man kan istället skilja agnarna från vetet via högskoleprovet. En dags stress och press.

  Gilla

 5. Märkte själv när jag gick i skolan på 1970- och början på 1980-talet, att lärarens engagemang och kunskapsnivå betydde mycket för hur mycket man lärde sig. I gymnasiet hände det inte mycket under de [få] lektioner vi hade vikarie. Vi insåg snart att dessa inte kunde mycket mer än vi själva i ämnet. Extra tydligt blev det när vikarien fick frågor denne fick läsa innantill i kursliteraturen, för att kunna svara på … Däremot hade jag två mycket bra lärare under lågstadieperioden, som erkände att de saknade kunskap i matematik, då jag och en klasskompis gjort klart alla uppgifter redan under höstterminen i tredje klass. I stället för att ge oss åk 4:s böcker (som de inte vågade att släppa oss på), så fick vi hjälpa våra klasskamrater i stället.

  Läxor hade inte jag några förrän i högstadiet, men det berodde inte på att vi inte fick några, utan för att jag hann med allt under lektionstid, t.o.m. att plugga glosor.

  Gillad av 1 person

  1. I tillägg kan jag nämna att jag aldrig har haft en anställning (sedan 1985) där arbetsgivaren ens brytt sig om att studera mitt cv. Mycket beroende på att de flesta kännt till att betyg inte ovanligt sätts subjektivt, dvs beror på personkemin mellan läraren och eleven. Intressant för arbetsgivaren har i stället varit att man kan visa utföra det man har fått i uppgift att göra och att visa ‘framfötterna’. Det får man inte riktigt ut ifrån ett betyg.

   Gillad av 1 person

  2. Vikarierna puttade man i kopiatorrummet och hällde stencilvätska i håret.Så var den dagen slut,vikarien gick hem och bölade och kom aldrig mer tillbaka.Skolan var en rolig tid.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s