Danska Folketinget ska diskutera förbud mot omskärelse av pojkar

I höst ska danska Folketinget behandla ett medborgarförslag med krav på ett förbud mot omskärelse av friska barn under 18 år, i syfte att skydda barns grundläggande rättigheter tills de uppnår en ålder då de är mogna nog att själva fatta beslut.

”Förslag till folketingsbeslut om införande av 18-årsgräns för omskärelse av friska barn. Folketinget uppmanar regeringen att lägga fram ett lagförslag om en könsneutral lägsta ålder på 18 år för omskärelse som inte är nödvändigt av hälsoskäl.”

Förslaget kommer från initiativ av Lena Nyhus som är ordförande för föreningen ”Intact Denmark”, som både i Danmark och internationellt är en gemenskap av ofrivilligt omskurna och deras allierade. Lagförslaget ska gälla alla barn under 18 år oavsett kön, kulturell bakgrund eller föräldrarnas religiösa tro så att de har samma rättsliga krav på kroppslig integritet och autonomi.

Styrelsen for Patientsikkerhed säger ok till omskärelse av barn eftersom det generellt är ett ofarligt ingrepp med få komplikationer. Hälsoorganisationer, sjuksköterskor och barnmorskor säger däremot ifrån.

Folketinget har tidigare behandlat ett liknande medborgarförslag i november 2018, som på olika grunder blev avvisat av samtliga partier. Den generella hållningen då var att man istället borde säkra en bättre kontroll vid könsstympning samt att ett förbud skulle medföra att fler barn skadas.

Nu när Danmark har fått en ny statsminister som även kallar sig ”barnens statsminister”, återstår det att se hur Folketinget resonerar den här gången. Argumentet att omskärelse istället kommer att göras i ett annat land om man inför ett förbud, är inget som hördes när Folketinget exempelvis beslutade om att förbjuda tvångsäktenskap.

Jag tror dock personligen inte på att Danmark kommer att införa dylikt förbud – precis lika lite som jag tror att Sverige kommer göra det – eftersom såväl de judiska som muslimska samfunden kommer att protestera högljutt. Men jag lever så klart på hoppet om att alla pojkar som föds, oavsett vilken religion de tillhör, ska få välja själva om de vill ta bort förhuden eller inte först när de fyller 18 år.

https://denkorteavis.dk/2020/nu-husker-du-ozlem-cekic-og-hendes-omskaeringsfest-koenslemlaestelse-af-boern-er-paa-programmet-naar-folketinget-moedes-efter-ferien-2/

7 reaktioner till “Danska Folketinget ska diskutera förbud mot omskärelse av pojkar

 1. Hej Jenny,
  jag hopps att de beslutar i enlighet med förslaget. De filmer jag sett när små pojkbebisar blir av med förhuden var fruktansvärda. Förhuden sitter fastvuxen med penis huvud normalt tills pojkar närmar sig puberteten. Därför måste förhuden lossas från penis huvud. Detta görs såklart oftast utan bedövning och därefter är förhuden fri att skäras loss. Detta är ett ganska svårt ingrepp även om det låter enkelt eftersom de flesta bebisars penisar är ganska små och bebis skriker och sprattlar för att slippa undan förmodligen en vedervärdig smärta. Dessutom misslyckas ingreppet ibland. Jag förstod inte hur detta fungerade innan jag läste på ordentligt.
  Det finns t o m en grupp som verkar för att detta barbari ska upphöra.
  Tack ditt engagemang och för allt du skriver
  Katarina

  Gillad av 1 person

 2. Omskärelse av människor p.g.a. vidskepelse (= religion) är att likställa med tortyr.
  Om en lärare tar tag i en bråkig elev, kan läraren åka dit för misshandel (vilket redan hänt). Men att omskära ett barn, dessutom utan bedövning, är tydligen helt ok, eftersom det är en ”kulturellt sedvänjat”…

  Gillad av 1 person

 3. Omskärelse (brit mila) av pojkar vid den åttonde dagen praktiseras av så gott som alla judar i världen. Traditionen går tillbaka tusentals år och är ett sätt att upprätthålla judisk identitet. Muslimerna omskär sina småbarn också som vi alla vet. De fortsätter sedan flitigt med kniven även i vuxen ålder som vi vet, t ex för att skära huvudet av Wilma Andersson. Vi vet också nu genom avancerad ”DNA-teknik” att palestinierna är de judar som blev kvar när israelerna knallade iväg till Egypten. Vill någon veta mer angående detta hänvisas till Engelsbergsseminarierna som Axess ordnar. Vid ett sådant seminarium talade Nathan Shachar initierat och kunnigt om denna ”hemlighet”.
  Vi har en Socialstyrelse som inte sköter de uppgifter de är ålagda. Omskärelse är omöjlig att förbjuda. Däremot är det väldigt enkelt att förbjuda stympning av barn vid köksbordet. Det är inget annat än tortyr och grovt våld mot spädbarn. Men det är ju så islam är, en synnerligen våldsbejakande och våldsam religion med politisk agenda och ett framträngande av militärt snitt (t ex beväpnade vakter vid vägspärrar i Göteborg, när gjorde hinduismen eller buddismen sådant senast i Sverige?). Annie Lööfs senaste barn är ju en dotter, om det varit en son skulle hon ju ha kunnat lämna över honom till en slaktare som omskurit honom i Lööfs kök. Sådan behandling ger hon ju legitimitet åt, även åt stympning av småflickor. Även där brister Socialstyrelsen, de blundar och följer politiska order. Vidriga människor.

  Gilla

 4. Temat var omskärelse, tillåter mig en reflexion kring islams förkärlek att med kniv eller machete hugga, sticka och skära i människor som är oförberedda och försvarslösa. Det finns otaliga exempel på det, vi minns mannen i London t ex som med glädje i blick högg intet ont anande människor till döds med en machete. IS och de där andra mördargängen har ju också visat en stor förkärlek för att långsamt skära av luftstrupe, matstrupe och andra strukturer på framsidan av halsen. Är det deras Gud som befaller dem att göra sådant eller är de bara vidrigt onda människor? Förkärleken för att stympa flickor i underlivet har ju pågått i hur många hundra år som helst. Det är självfallet ett sätt att kontrollera kvinnan. I modern tid är det ett uttryck för att en sådan man inte klarar av att möta en vuxen kvinna med egen sexualitet. Alla dessa otaliga överfallsvåldtäkter, helst attacker bakifrån, gärna många, i grupp, vad är det annat än ett sätt att straffa och dominera? Yngre män stal en get i södra Sverige häromdagen och for iväg med den i en bil. Vad gjorde de med den?
  Nån som inbillar sig att klanerna inte kan stoppa detta om de vill?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s