Situationen mellan Turkiet och Grekland eskalerar

Läget mellan Turkiet och Grekland blir alltmer spänt. Tidigare i dag meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Ankara inte kommer att äventyra det som är deras samt att de är fast beslutna att göra vad som är nödvändigt för att få sina rättigheter i Svarta havet, Egeiska havet och Medelhavet samtidigt som han uppmanade Grekland att undvika fel som kommer att leda till deras undergång.

Senare deklarerade den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis att Grekland planerar att utvidga den västra gränsen för dess territoriella vatten i Joniska havet från sex till tolv mil – en plan som Italien och Albanien officiellt har informerats om och ett lagförslag i ärendet kommer att läggas fram för parlamentet mycket snart.

Premiärminister Mitsotakis talade dessutom nu i kväll med USA:s president Donald Trump om utvecklingen i östra Medelhavet, där han tog upp frågan om Turkiets destabiliserande åtgärder som äventyrar fred och stabilitet i den bredare regionen samt testar Nato:s sammanhållning.

Mitsotakis betonade också att Grekland är beredda att bidraga meningsfullt till en nedtrappning under förutsättning att Turkiet omedelbart upphör med alla provokativa åtgärder.

Återstår att se om konflikten kan lösas med fredliga metoder eller om parterna närmar sig ett krig. Jag har inga stora förhoppningar om att EU ska våga ta aktiv ställning mot Turkiet, men möjligtvis kan Trump som troligen backar Grekland respektive Putin som haft möte med Erdogan dra sitt strå till stacken.

https://www.ekathimerini.com/256265/article/ekathimerini/news/greek-pm-speaks-with-us-president-about-east-med-tension

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/erdogan-turkey-concessions-eastern-mediterranean-200826093937574.html

En reaktion till “Situationen mellan Turkiet och Grekland eskalerar

  1. Tur vi har en trygg och stadig utveckling i Sverige, så bra att det är något som fungerar och är stabilt – Sveriges utvecklingen mot att bli ett nordligt Turkiet, ett land där muselmaner bestämmer! Tyvärr kan Turkiet inte längre kontrollera Iraks ekonomi genom sina dammbyggen i Eufrat och Tigris. Den som kontrollerar vattnet har ju makten i regionen. MEN nu har ju Irak fått tillgång till annat än flodernas ytvatten genom akvifererna (tack till det franska geniet Alain Gachet) som FN använt sig så flitigt av. Så, självklart behöver Turkiet stärka positionen genom oljeletning i fel zon. Alla progressiva stater behöver en yttre fiende som bekant, det är bara Sverige som själmant skaffat sig en inre fienden. Är akviferer inte bekant?? Läs på nätet. Just nu kartläggs hela jordens tillgångar på vatten djupt nere.
    Så bra då att allt är frid och fröjd i konungariket Sverige när världen där ute är så otrevligt orolig. Det är bara de där andra ute i stora världen som alltid bråkar.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s