IS kan vara på väg tillbaka om konflikten i Libyen fortsätter

En ny studie varnar för att den Islamiska Staten i Irak och Levanten (ISIL eller ISIS) fortsätter att vara ett konstant hot i Libyen, som kan återkomma såvida inte landets långdragna inbördeskrig avslutas.

Studien som genomförts av Strategic Studies Institute vid United States Army War College, menar att ISIL omgrupperar sig och tyst expanderar sin kapacitet tills de är starka nog att kunna utmana i Libyen.

Den beväpnade gruppen behåller sin kapacitet genom att starta ”småskaliga” attacker i Libyen som är nödvändiga för att etablera sig i det kriminella smugglarnätverk som länkar Afrika söder om Sahara till den libyska kusten i norr, vilket är en avvikelse från deras tidigare strategi av högprofilerade räder som syftat till att sprida chock och rädsla.

Efter att Muammar Gaddafi 2011 avsattes och senare dödades i ett NATO-stött uppror, var Libyen ett land i kaos. Sedan dess har det oljerika landet delats mellan den internationellt erkända Government of National Accord (GNA) i väst och rebelledaren Khalifa Haftars självutformade libyska nationella armé (LNA) i öst. Varje fraktion backas upp med stöd av miliser och utländska regeringar – GNA stöds av Turkiet, medan LNA backas upp av Egypten, Förenade Arabemiraten och Ryssland.

Efter en månadslång kampanj från GNA-styrkor förbjöds ISIL i kuststaden Sirte i maj 2016, vilket är det största territoriet som den beväpnade gruppen kontrollerat utanför Syrien och Irak. Enligt studien har ISIL:s aktiviteter istället flyttats till Fezzan i den södra delen av den libyska öknen, där gruppen alltmer engagerat sig i den lokala människohandeln och olaglig handel med varor – särskilt längs migrantrutterna genom Libyen.

IS i Libyen består främst av icke-libyska utländska milismän, vilket ytterligare minskar deras möjligheter att smälta in i det lokala politiska landskapet.

Så länge instabiliteten kvarstår och Libyen saknar en central regering som inte behöver kämpa mot alla andra utan kan hålla ett närmare öga på vad ISIS samt andra grupper gör i inlandet, desto större är chansen att ISIS eller någon annan terrorgrupp kommer göra en storskalig återkomst.

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/isil-bounce-libya-civil-war-doesn-study-warns-200809142820086.html

12 reaktioner till “IS kan vara på väg tillbaka om konflikten i Libyen fortsätter

 1. Ja inte är det fråga om demokrati precis i de där länderna. IS och allt vad de kallar sig bor i människors hjärnor, vapen finns överallt därneråt, precis som i Sverige. Samma lätthet med vilken man där tar livet av de som står i vägen finns här i det nya fräscha Sverige, Strandhälls, centerpartiets och många andras nya, glada, mångkulturellt berikade svenskars nya paradis på jorden. Det GRÖNA Sverige! Visst har många i Mellanöstern grönt som krigsfavoritfärg? Kanske dags för SIDA att skänka några miljarder till demokratirörelser i området? Den nöden är ju stor. Att skänka stålar till kvinnors frigörelse där avråder jag ifrån.
  En kul grej, med modern DNA-teknik har man enligt Natan Shachar kunnat visa att palestinierna är de judar som blev kvar i området när de övriga judarna utvandrade till Egypten. Detta och en massa annat intressant framförde han 2019 i ett av de fina Engelsbergsseminarierna (bekostat av Antonia Axelsson-Johnson).
  Undrar hur många IS-gubbar och andra terrorister från Mellanöstern, från Afrika och andra platser runt jorden som bor i Sverige och som försörjs av dina och mina skattepengar? Säkert många tusen. Vi har ju Syriens förra försvarsminister här igen med familj. Gåendes på bidrag.

  Gillad av 1 person

 2. Med hjälp av olika extrema islamister kan USA och Israel destabilisera land efter land i Mellanöstern för att sedan kontrollera naturtillgångarna. Det finns naturligtvis en anledning som den fantastiska fredsdrottningen Tulsi Gabbard lade följande förslag till USA:s kongress: https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/608

  …samt att fulmedia, ägt av bankmaffian, därefter valde att mörka henne.

  USA:s Israels, Turkiets och Saudiarabiens regimer skapar krigsförbrytelserna och terrorismen för att komma åt naturresurser, sprida extrem islamism, samt sälja vapen. De lever på konflikt. Sekt-medlemmarna utnyttjas av dessa psykopater.

  Gilla

  1. Gabbard är demokrat och därför medansvarig för det krig och elände som härskar i Nordafrika och Mellanöstern efter det att krigshetsarna Obama och Hillary Clinton ödelagt Libyen. Detta krigstillstånd har spridit sig till Europa. Tack USAs demokrater. Obama, fredspristagaren som startade tre krig. Men han har ju rätt hudfärg och är vänster så klart han får ett sånt pris.

   Gilla

   1. Så kan man se det, Magnus, och hade jag varit Gabbard hade jag haft mycket dåligt samvete för det, men hon gör i alla fall många bra saker.

    Vägvalet kan ev. bero på att USA är ett land med en mycket märklig demokratisk ordning, Wall Street-korruption och fulmedia-diktatur som ger ett mycket märkligt presidentval, i vilket hon mörkas nästan helt. USA:s folk upplever i princip att de får valet mellan två ytterst frånstötande alternativ via fulmedierna.

    Och det är därför jag har uppmuntrat Både Gabbard och Sanders att göra en utbrytning som är fredlig och demokratisk på riktigt, samt genom detta parti försöka nå en fredlig regnbågsallians med de gröna och ev. med libertarianerna, så att USA:s folk får ett verkligt starkt fredligt alternativ och därigenom kan skapa ett fungerande förenta staterna med ex. Gabbard som president, för hon är ju oerhört karismatisk, helt oavsett hur USA:s stater bör förenas.

    Stater som utgör skatteparadis i en union är naturligtvis inget etiskt försvarbart, vare sig i EU eller USA, men katastrof, så jag föreslår att det måste röra sig om en annan rättvisare form av samverkan.

    Själv ser jag massvis med fördelar av att bryta upp alla unioner i självständiga stater, både i EU och USA, samt införa tullmurar, främst av ekologiskt hållbara skäl, men även vad gäller att bygga upp en lokal beredskap mot alla möjliga utrotningsevent som är välkända för vetenskapen.

    Om man förutsätter att man kommer kunna transportera förnödenheter långa sträckor ex. efter en kraftig solstorm så är man naiv.

    Sveriges politiker har ex. gjort Sverige mycket sårbart de senaste 30 åren. Beredskapen är numera MYCKET dålig och det beror på politikeradelns kortsiktig dumgirighet.

    3 år utan somrar om ex. Yellowstone-kalderan skulle få utbrott skulle ganska omgående leda till svält och kannibalism. Ibland tror jag att de hoppas på ett sådant event och att de önskar livet ur oss alla, eftersom vetenskapsmännens råd knappast motsäger det jag säger.

    Gilla

   2. Martin:

    Du skriver ”Och det är därför jag har uppmuntrat Både Gabbard och Sanders att göra en utbrytning som är fredlig och demokratisk på riktigt, samt genom detta parti försöka nå en fredlig regnbågsallians med de gröna och ev. med libertarianerna, så att USA:s folk får ett verkligt starkt fredligt alternativ och därigenom kan skapa ett fungerande förenta staterna med ex. Gabbard som president, för hon är ju oerhört karismatisk, helt oavsett hur USA:s stater bör förenas.”

    Redan genom att blanda ihop Sanders med de gröna (som ju inte är gröna utan kommunistiskt illröda) och libertarianer har du förlorat mig. Finns absolut inget att vinna med en sådan extremt samhällsfarlig ”regnbågsallians”. Och det är ännu ett uttryck som jag skarpt ogillar p.g.a. dessa personers aggresiva och nedlåtande syn på alla som inte har en lång bokstavskombination förknippad med sin könssyn.

    Gilla

  2. USA har, som vi alla vet, hållit ihop landet genom att ständigt ha nya, yttre fiender. Det var priset världen fick betala för någon form av stabilitet även om det låter konstigt. Det är inte något försvar, jag delar helt din beskrivning och bild av vad usa gjort. Det funkar nu inte längre för usa detta med yttre fiender. Den nationen måste göra upp med sitt förflutna för att kunna ”gå vidare”. Kanske är det den processen som pågår på djupet även om den är svår att se därför att vårt tidsperspektiv är för kort, vi är för nära för att kunna se det?
   Som jag skrivit tidigare, under museibesök i New York ville jag se hur landet presenterade ursprungsinvånarna. Det fanns några tält och lite grejer under den stora trappan ner till undervåningen. Jag blev för övrigt bryskt bortmotad när jag vilade mig en stund på kanten av trappen och spanade efter bänk och en toalett. Ingetdera hittade jag.

   Kina bedriver ju sedan decennier omfattande rovdrift i Himalaya för att få fram metaller till MP:s batterier, vindkraftverk, mobiltelefoner osv.

   Nu har vi 2 supermakter som båda absolut inte vill ha krig dem emellan. Kinas ledare har i Davos bl a för några år sedan när han resonerade kring Thukydidesfällan visat att han är ytterst medveten om problemet. Taiwan och Nordkorea är väl de gnistor som skulle kunna utlösa något värre. USA drar sig tillbaka från världsscenen som världspolis alltmer, trupper flyttas från Europa etc etc. Ovanpå allt detta pågår kampen om att definiera vad som komma ska angående uppvärmningen och konsekvenserna för mänskligheten. Här ser sig MP som alla gudars utvalda med ensamrätt att besnatta svenska folket att betala både för invandring och för att visa upp exemplet som världen tänks vilja följa. Nästa år kostar en kaffemugg med minsta gnutta plast i 5 kr mer och en engångstallrik med minsta gnutta plast i 7 kr mer. Pengarna behövs för att försörja de införda och för att visa upp låtsasframsteg i kampen mot uppvärmningen. Om det partiet får fortsätta påverka kan Sverige vinka adjö till att tillhöra gruppen framstående industrinationer så småningom. Tro mig, kärnkraften är ett måste och nya kärnkraftverk kommer byggas överallt. Det finns inte någon annan lösning.

   Gilla

   1. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) hävdar att det inte är möjligt att bedöma och jämföra de faktiska nivåerna av våldsbrott mellan länderna, men att ökningen i Sverige till stor del förklaras av förändringar i sexualbrottslagstiftningen 2005 och 2013 där numera våldtäkt även omfattar de fall där offret reagerat med passivitet. Dessutom har polisen börjat registrera alla misstänkta och upprepade våldtäkter med separata polisrapporter, vilket naturligtvis ökar på statistiken ytterligare. BRÅ hävdar att jämförelser baserade på offerundersökningar placerar Sverige på en genomsnittlig nivå bland europeiska nationer.

    Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5ldt%C3%A4kt#Sverige_2

    Gilla

 3. Turkiet och USA har redan omdirigerat sina ISIS terrorister i Syrien till Libyen. USA flög ut sina från ställen som togs över av den nationella Syriska armen innan de hann göra slut på dem till en liten ISIS fristat nära gränsen till irak, dessa har nu fått nya direktiv och skickats till Libyen. Turkiet har hur många som helst i norra Syrien och inne i Turkiet som är på väg. Men mot Egypten som är en lika stark eller starkare militärmakt som Turkiet och precis intill med allierade som Ryssland kan de inte göra mycket.

  Gilla

  1. Robotsystem 70 är ett defensivt system som kan avbryta krigsförbrytares luftherravälden betydligt bättre än flygplan som nästan direkt blir utslagna och borde utgöra ryggraden i ett svenskt modernt försvar, anser jag.

   En person på cykel med en cykelvagn kan i princip transportera systemet. Således är det ett mycket ekologiskt hållbart system och ett reellt hot mot det militärindustriella komplexets ständiga invasioner av suveräna stater. Jag får inga pengar av Saab Bofors Dynamics AB eller Ericsson Microwave Systems för att marknadsföra systemet.

   Tyvärr var Sverige en av krigsförbrytare-staterna mot Libyen ihop med USA vid den förra öppna statsterrorn, ihop med terroristerna. Jag skäms för alla svenska medbrottslingar i mitt land som röstar för krigsförbrytelserna som leder till så många oskyldiga barns slaveri, våldtäkter, lidande och död, val efter val. Det är alltså inte enbart rasism och krigsförbrytelse, men våldtäkt och massmord av oskyldiga barn av andra raser.

   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2019/01/13/jag-star-inte-ut-manga-svenska-politiker-militarer-och-journalister-ar-medskyldiga-till-massmord-slavhandel-och-tortyr/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s