Efter 26 år vid makten hotas Lukashenkos styre av tvåbarnsmor utan politisk erfarenhet vid morgondagens presidentval i Vitryssland

Svetlana Tikhanovskaya är en före detta engelskalärare och hemmafru utan politisk erfarenhet som utmanar Vitrysslands president Alexander Lukashenko i morgondagens presidentval.

37-åriga Tikhanovskaya har två barn och sedan hon beslutade sig för att ställa upp i presidentvalet har hon mottagit flera hot, vilket tvingat henne att skicka ut barnen ur landet tillsammans med sin mormor.

Tikhanovskaya har varit ärlig med sin brist på politisk erfarenhet och uppgett att hon spontant bestämde sig för att ställa upp i presidentvalet som en följd av att hennes man, den populära Youtubebloggaren Sergei Tikhanovsky som försökte ställa upp i presidentvalet, arresterats. Tikhanovskaya hoppades att hennes beslut skulle dra uppmärksamhet till hans fall och leda till att han släpptes fri, men hon hade inte förväntat sig att myndigheterna skulle låta henne ställa upp i valet.

Det som hände sedan förvånade såväl henne själv som de vitryska myndigheterna och erfarna politiska analytiker. Inom några dagar efter att hon registrerat sig som kandidat lyckades Tikhanovskaya samla stora massor vid sina möten runt om i landet. I Minsk kom upp mot 63.000 personer till hennes valkampanjmöte och tusentals mötte upp i mindre provinsstäder där vitrysk opposition normalt sett haft svårt att etablera sig.

Tikhanovskaya har kommit ut som en verklig utmanare till Lukashenkos 26-åriga styre och analytiker förutspår att morgondagens val kan bli en vändpunkt i vitrysk politik.

Tikhanovskayas förvandling från en rädd hemmafru som ville få ut sin man ur fängelse, till en populär oppositionsledare har skett snabbt. Myndigheterna såg henne inte som ett politiskt hot från början eftersom hon framstod som väldigt svag och rädd, vilket var en felbedömning.

Lukashenko uttryckte tidigare i år i ett av sina tal att han är övertygad om att nästa vitryska president ska vara en man, eftersom konstitutionen inte är gjord för kvinnor och samhället inte är tillräckligt moget för en kvinna.

Under kampanjen fick Tikhanovskaya sällskap av två andra kvinnor – Maria Kolesnikova (tidigare chef för den diskvalificerade kandidaten Barbarykos kampanj) och
Veronika Tsepkalo (fru till den diskvalificerade kandidaten Valery Tsepkalo), som hjälpte henne att ge organisatoriskt och logistiskiskt stöd. De tre kvinnorna framträdde tillsammans på kampanjaffischer och valmöten, vilket fastslog bilden av en kvinnoledd kampanj som utmanade Lukashenkos patriarkaliska styre.

Tikhanovskayas popularitet beror också på att hon representerar en ny kraft inom vitrysk politik som centreras runt Barbaryko som är en tidigare bankchef, Tsepkalo som är en tidigare diplomat och Tikhanovskys man Sergei. De lobbar för en ny mer positiv vision för landet, vilken skiljer sig från vad den traditionella oppositionen brukar erbjuda där fokus brukar ligga på gamla politiska krav och nationalistiska slogans. Dessutom har deras kampanj haft fördel av de växande anti-Lukashenko stämningarna i landet.

I takt med att Tikhanovskayas popularitet ökat samtidigt som stödet för den sittande presidenten minskat i väljarundersökningar, har myndigheterna trappat upp motståndet mot Tikhanovskayas kampanj. Myndigheterna har arresterat flera medlemmar och börjat gripa människor på gatan som har försökt deltaga i hennes kampanjmöten. Till slut blev hennes valmöten förbjudna. Statsmedia har även rapporterat att man startat en utredning för att undersöka kopplingarna mellan
Tikhanovskayas man Sergei och en grupp ryska legosoldater som arresterades den 29 juli samt anklagas för förberedelse till terrorbrott i Vitryssland. Svetlana Tikhanovskaya nekar till att sådna kopplingar existerar.

Enligt analytiker är Lukashenko rädd och kommer troligen inte att tillåta ett fritt och rättvist val i morgon. Det kommer inte att finnas internationella observatörer på plats vid morgondagens presidentval och opartiska observatörer har redan trakasserats när förtidsröstningen startade den 4 augusti.

Således upplagt för valfusk av sittande presidenten som knappast vill spräcka sin svit av 26 år vid styrspakarna och han vill garanterat inte förlora makten till en kvinna. Vi får se vad det mynnar ut i, men jag håller två tummar för regimskifte och att Svetlana Tikhanovskaya tar hem segern som Vitrysslands nya president!

#girlpower

https://www.aljazeera.com/indepth/features/woman-challenging-belarusian-president-lukashenko-200807102413488.html

28 reaktioner till “Efter 26 år vid makten hotas Lukashenkos styre av tvåbarnsmor utan politisk erfarenhet vid morgondagens presidentval i Vitryssland

 1. Hej.

  Odds 1:2 att hon drabbas av polonium-förgiftning, tyvärr.

  Sen tror jag inte någon i Vitryssland bryr sig ett dugg om att det är en kvinna, inte med svenska feministögons perspektiv. Däremot ser de en kvinna och fru som tar upp kampen mot förtryck och korruption när hennes make och familj attackeras, något som väl anspelar på och appellerar till både saga och verklighet (t ex partisanförbanden under Det Stora Fosterländska Kriget).

  Vi får väl hoppas på tre saker:

  Att hon är den hon verkar, och inte en nickedocka åt andra intressen.
  Att hon överlever och kan fortsätta driva politisk opposition.
  Att hon inte vinner och det till följd av detta blir kaos som motiverar rysk intervention.

  Ja, och en fjärde: att hon vinner rättvist och kan styra vist och inte faller till föga för EUs locktoner och lögner utan lär sig av Ukraina vad EUs löften är värda.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Du, det har visat sig att det var de rysk-israeliska oliganterna i exil, de som sög ut landet på allt som fanns efter muren och stack till London och Tel Aviv, som förgiftade Litvinenko och senare också hade ihjäl Abromovich för att undanröja spåren. Men ngt sådant skulle du aldrig få läsa i SVT eller BBC.
   Spår efter polonium var löjligt avsiktligt utspridda från hotellrum i London till Moskva. En av värdens bästa underrättelsetjänster skulke 1. Inte välja ett exotiskt gift som bara finns i Ryssland (och Israel) och 2. Lägga ut spår hela vägen fram och tillbaks. Tänk lite är du snäll…

   Gilla

   1. Om du utför ett dåd du vill skylla på någon annan lägger du naturligtvis upp enkla uppenbara spår som endast leder till denna person, barnsligt enkla, tills någon börjar tänka och ana ugglor i mossen…… men inte i detta fall eftersom det inte ligger i london, som gett dessa internationellt eftersökta skurkar fridtad och de självas intresse att plotten avslöjas. Abromovich ångrade sin del och ville bli förlåten mot sina brott i Ryssland och komma tillbaka hem vilket han fick, men de andra han före….

    Gilla

 2. Lukashenko har beskrivits som ”Europas siste diktator” modigt att utmana en sån person, antagligen kommer han att anklaga väst för att ha iscensatt en kupp för att störta honom.
  Det skulle vara fantastiskt om hon lyckades, men knappast troligt, kommunister har inga problem med att göra allt för att få sitta kvar vid makten.

  Gillad av 1 person

 3. Man behöver inte tveka om att väst som inringar Ryssland med missiler ligger bakom det som ser ut som möjligt regimskifte. Splittring är västs melodi och Lukashenkos hårda styre gjorde att landet i morsats till Ryssland klarade sig bättre efter Sovjetunionens upplösning.
  Ryssland som släppte lös nyliberaler, och oligarker med västrådgivare drabbades då av en värre dödlighet än under revolutionen och inbördeskriget( som fö också orsakades av väst)
  Väst erbjuder aldrig förändringar till det bättre.
  Det är väst som orsakat det som nu pågår i Sverige.

  Gilla

   1. Värre dödlighet än under revolutionen och inbördeskriget? Jo god morgon! Ta och låna en bok på biblioteket! Farligt med solsting, vet du!

    Gilla

   2. Nej det är sant, under västs inflytande från 1990 ungefär var överdödligheten större än under den nämnda dramatiska historien. Det berodde på den nyliberala ordningen (dvs kaoset) som väst tilläts introducera i Ryssland. Det ledde till en mängd dåligheter både superi knark och annat men det var nog den äldre generationen som drabbades hårdast. Tryggheten från det gamla systemet försvann.
    Putin har vänt den utvecklingen.

    Källa tex Sergei Glazyev, (jag tror han är verksam i Kanada)
    Genocide, Russia and the New World Order
    A strategy for economic growth on the threshold of the 21st, originalet utgivet 1993-98 engelsk översättning 1999
    Så här skriver han om Ryssland under 1990-talet
    ”Takten av årlig populationsförlust var mer än dubbelt så stor som dödligheten under Stalins repression och massvält under första hälften av 1930-talet …Det har aldrig tidigare hänt något liknande i Rysslands tusenåriga historia.”
    Och liksom jag påpekar han att det var ganska likartade agendor introducerade från väst bakom både revolutionen 1917 och 1990-talet. I båda fallen var Rysslands förstörelse och underkuvande avsikten.

    Gilla

  1. Ja detta sista är en självklarhet! I övrigt tror de flesta mer på vad som stått i tidningarna och vad som förmedlats i statsradion än på smala men djuplodande historieböcker. Verkligheten är alltid värre än dikten. Få ser eller vill se eller har inte ens förmågan att se vad skett på djupet i staten Sverige t ex kring begrepp som yttrandefrihet, rättssäkerhet, verklig demokrati, hur grundlagar inte respekteras etc etc.

   Gilla

   1. Just därför skall man inte smutsa ned Jenny Pipers seriösa blogg med uppenbar bullshit, som en femteklassare kan googla rätt svar på på 10 minuter.

    Gilla

   1. Sakta i backarna, jag hoppas ingenting utom att Vitrysslands nationella självständighet och utveckling slipper västligt inflytande.

    Lukashenko har själv fjärmat sig från Ryssland därför att han hoppades på fördelar från väst men inte för att han ville förstöra för nationen.

    Väst är inte nöjda om han är nöjd. Dom känner blodlukt och fortsätter sina imperialistiska planer.

    Väst vill ha krisande stater att slänga upp sina missiler på.

    Väst vill ha folk som är lätta att korrumpera och ju uslare ekonomin desto lättare att köpa hantlangare.

    Se på Ukraina, hur kan någon där vara så hjärntvättad att dom tror att det som hände 2014 var till fördel?

    Och ändå finns där ett mycket USA-vänligt etablissemang.

    Där och i Baltikum och andra östländer. Överallt finns det där kadrer som har stark USa-anknytning.

    Gillad av 1 person

 4. Efter många, många fler år vid makten än Lukasch och hotas socialdemokraterna inte av någonting alls, inte ens av ett argt och hjälplöst folk.
  I stället är det de som hotar folket jämnt och ständigt.

  Gillad av 1 person

   1. Allt måste förstås utifrån ”tid”! Enpartistyre kan var gott eller ont i olika perioder . Vad som verkar sant är att maktinnehav i längden alltid korrumperar. Omloppstiden i Sydamerika t ex verkar bli kortare och kortare. I Sverige är politiken och samhället förändrat för gott. Hur samhället ska bli för oss medborgare och vem som ska bestämma de villkoren är vad som det nu förhandlas/kämpas om.

    Gilla

   2. Fel! Enpartistyre kan aldrig vara gott, bara av ondo, var det än dyker upp i världen. Därför maximerade grundlagsfäderna i USA presidentens makt till två perioder, vilket Roosevelt mixtrade med. Långt maktinnehav leder till stagnation och fattigdom, förr eller senare.

    Gillad av 1 person

   3. Håller med, var någonstans hittar man ett enpartistyre som verkligen ger ökad demokrati. Enparti ökar korrutionen och skapar ett förtryckt civilsamhälle.

    Gilla

   4. I Kina har dom betydligt bättre folkligt inflytande men partierna kan inte ta makten, dom är rådgivande.
    Och skillnad mot oss i väst är att ledningen drar åt samma håll som folket och vill nationens bästa .
    Därför vill ledningen få in all konstruktiv kritik, till skillnad från våra svenska politiker, som styrs av en utländsk elitagenda utan folklig förankring utöver den indoktrinering som uppstår genom ‘våra’ medier

    Hos oss är det främmande makts trojanska hästar som styr och fullständigt struntar i ursprungsbefolkningen.
    Vanligt folk fattar visserligen inte alltid kloka beslut i svåra ämnen men i Sverige är det nollor som styr och som saknar sunt förnuft.

    Gillad av 1 person

 5. Kul med engagemang! Det mesta som skrivs är baserat på en tro. Det mest angelägna nu är att engagera sig för en förändring av tillståndet i Sverige. Det går före en förändringar i andra länder. Som alltid är det lättare att prata engagerat om något långt borta än på hemmaplan.

  Gillad av 1 person

 6. Inte helt överraskande var även årets val riggat och Lukashenko vann med stor majoritet. Svetlana Tikhanovskaya befinner sig på hemlig ort för att inte bli gripen och tusentals människor protesterar på gatorna, men möts av chockgranater samt vattenkanoner. Återstår att se om folket orkar fortsätta protestera så att de kan sänka diktatorn. DN rapporterar bra om situationen.
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/lukasjenkoregimen-biter-sig-fast-demonstrationer-utlovas-mot-valresultatet/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s