Hur tänker man som politiker när man motarbetar svenska traditioner?

Miljöpartisten Ann-Marie Viblom i Uddevalla har tydligen anmält kommunens beslut att ge gymnasieskolan ansvar för att upprätthålla traditionen med luciatåg, med motiveringen att det strider mot skollagen eftersom skolan ska vara konfessionsfri och luciatåget hör till en kristen tradition.

Enligt Viblom är det riktigt illa att varken nämnd, styrelse eller fullmäktige har lyssnat på tjänstemän på förvaltningen som kan lagboken.

Jag tycker däremot att det är riktigt illa med folkvalda politiker som aktivt motarbetar våra svenska traditioner och helst verkar vilja få oss att förtränga att vi i grunden är ett kristet land, även om vi numera ska föreställa ett sekulariserat land.

Det är väl en utmärkt idé att låta gymnasieskolan sköta luciafirandet i kommunen, annars blir det som här i Ystad där Lions som tidigare hade hand om Ystads lucia frånsade sig uppdraget på grund av minskat intresset från ungdomarna, varför vi inte längre har något luciafirande alls i kommunens regi till mångas förtret. På det här sättet kan traditionen leva vidare och det är en sann glädje för både gammal och ung när lucia kommer med ljus i hår tillsammans med sina tärnor och stjärngossar. Det är inte ens något religiöst budskap som framförs så varför är regelboken så viktig i det här fallet?

Om Viblom är för en helt konfessionsfri skola borde hon även kräva slöjförbud när hon ändå är igång, som många motiverar att de bär på grund av sin religion. Eller är det bara inslag av kristendomen som inte är välkommen i skolan?

Bedrövligt med aktivister inom politiken och det skulle inte alls förvåna mig om förvaltningsrätten går på Vibloms linje, för självklart måste vi upprätthålla svensk lag till punkt och pricka – även om det sker på bekostnad av vår vackraste svenska tradition!

Källa: SvD

10 reaktioner till “Hur tänker man som politiker när man motarbetar svenska traditioner?

 1. Miljöpartister är oikofober som systematiskt motarbetar Sverige och svenskarna.
  Det sorgliga är att detta subversiva parti ska få styra och ställa trots att de knappt kravlar sig över spärren till riksdagen.
  Men väljarna verkar acceptera det mesta…

  Gillad av 3 personer

 2. Så här säger Martin Pettersson som skrev motionen. Helt rätt agerat – en eloge till honom! 👏

  ”November 2019 skrev tidningen Bohusläningen att Luciatåget utgår med anledning av bristande intresse från gymnasieeleverna.

  I en tillvaro med splittring och segregation ansåg det viktigt att traditionen upprätthålles. Jag anser nämligen att våra traditionerna binder samhället samman, att de bidrar till samhörighet och gemenskap.

  Jag skrev därför motionen i viken jag ville att fullmäktige skulle ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att genom gymnasieskolans estetprogram ansvar för att traditionen med Lucia upprätthålles som en del av utvisningen.

  Förvaltningschefen tillförsäkrade mig före motionens upprättande om den politiska rådigheten och sade att Skolverkets beslutade läroplan för estetprogramMer ställde krav på genomförandet av musikarrangemang under studietiden, men att vi lokalt beslutar om vilka typer av arrangemang som skall genomföras.

  Gymnasieskolans chef var dock inte ende med förvaltningschefen. Han ansåg att politikens rådighet tog stopp vid gymnasieskolans rektor. Därför gjorde jag ett ändringsyrkande. Jag föreslog istället att kommunfullmäktige ger barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att genom gymnasieskolan ansvara för att traditionen med luciatåg upprätthålles som en del av utbildningen.

  Jag utelämnade alltså utpekandet av estetprogrammet. Det råder dock inte tvivel om vad jag vill åstadkomma och gymnasieskolans rektor har fått uppdraget för verkställande då både barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige beslöt att bifalla ändringsyrkandet.

  Naturligtvis har både ledarkrönikörer och miljöpartister sett rött över att man vill värna sammanhållande krafter i vårt samhälle. Strax före det att motionen skulle avhandlas publicerades en ledarkrönika i lokaltidningen med rubriken ’Säg nej till Sverigedemokraternas luciatvång’.”

  Gillad av 4 personer

 3. MP är inte nöjda förrän vi har ett kalifat, och alla har ersatt svenska traditioner, och vår egen historia. Det är av väldigt viktigt att C, MP och sossarna förlorar valet 2022, det kan t.om vara försent redan nu, att vända alla galenskaper kommer att bli svårt, riktigt svårt, En försmak fick vi redan 2018, när tjänstemännen på UD gjorde ett upprop, och de deklarerade att de inte tänkte följa sitt uppdrag om det skulle bli en borgerlig regering. Det sitter massa aktivister i nämnder och ute i kommuner som kommer att motarbeta alla försök att få till en annan politik. Dessutom har jag tvivel på att (M) kommer att vara det parti som tillsammans med SD och KD kommer att klara att ta över.

  Gillad av 1 person

 4. Vissa Svenskar säljer sin själ för att visa
  Hur snälla de är.
  När de tar bort våra traditioner återstår endast
  Terroristernas traditioner
  Och de traditioner för människor utan själar.

  När man serverar terroristerna vapen
  Så blir man förr eller senare död.
  det är inte frågan om snällhet eller att vara naiv,
  utan brist på insikt och normal begåvning.

  Gilla

 5. En människa utan historia (och traditioner) är som en människa utan minne. Verkar som något Viblom i sin jag-utslätnings-iver ser som ett kall att applicera på landet i stort.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s