Är Turkiet på väg att bilda ett nytt kalifat med Erdogan som kalif?

I det senaste numret av det turkiska tidningsmagasinet ”Gercek Hayat” som utkom idag, uppmanar man till etablerandet av ett islamiskt kalifat som en följd av konverteringen av Hagia Sophia till en moské.

På tidningsomslaget, vilket visar de arabiska orden i den muslimska trosbekännelsen som kallas shahada, står det ”Nu är Hagia Sophia och Turkiet självständigt – gå samman till ett Kalifat”. Det finns även en underrubrik på både turkiska och engelska där det står: ”Om inte nu, när? Om inte du, vem?”

Vissa tolkar detta som en uppmaning till Erdogan att etablera ett islamiskt styre som överskrider Turkiets gränser.

Den turkiska journalisten Abdurrahman Dilipak, som delade tidningsomslaget på sitt Twitterkonto, sade i en intervju förra året att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjort sig förtjänt av titeln ”Kalif” – en titel som härskarna i det ottomanska riket använde sig av som ett försvar för att de var de verkliga härskarna i den islamiska världen. Termen kalif har använts av terroristorganisationer som IS för att symbolisera deras önskan att kontrollera den muslimska världen och föra den under ett extremistiskt islamiskt styre.

Gercek Hayat har kopplingar till den turkiska regeringen och utgivarna äger en av de ledande pro-Erdogan dagstidningarna i Turkiet, vilken har fått märkbart ekonomiskt stöd från regeringen och pro-regeringsenheter genom åren.

Magasinet har en historik av att kommentera mot religiösa minoriteter i Turkiet, inklusive kristna och judar. I maj fördömde kristna minoriteter i Turkiet magasinet för att man kopplat ihop tre religiösa minoritetsledare –
chefsrabbin, den armeniska patriarken och den grek-ortodoxa ekumeniska patriarken – till terrorism.

Kritiker menar att om Erdogans regering hade varit uppriktigt oroade över att Gercek Hayat har religiösa minoriteter som måltavla, så hade de enkelt kunnat stoppa det ekonomiska stödet.

Intressant att se vad detta mynnar ut i – kommer vi på sikt att få se Turkiet blomma ut som en helt islamistisk nation där man siktar på att bli ett nytt kalifat, eller kommer Erdogan fortsätta upprätthålla balansen? Jag tror på det sistnämnda då det handlar om att förutom att hålla sig väl med en stor del av väljarna, även är av vikt att ha en god relation med väst – vilket är i gungning efter Turkiets många utspel det senaste halvåret där inte minst grannen Grekland har fått nog. Men vi får väl se hur läget utvecklar sig framöver.

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/07/27/Turkish-magazine-calls-for-founding-Islamic-caliphate-after-Hagia-Sophia-conversion.html

5 reaktioner till “Är Turkiet på väg att bilda ett nytt kalifat med Erdogan som kalif?

 1. Än sedan? Låt dem hållas. Kraftsamling Sverige. Täta gränserna. Arbetsplikt. Sänk bidragen. Inga bidrag alls till religiösa samfund. Bidrag är ett koppel, kommer alltid med villkor. Sluta vara statens lydiga undersåte Återta Sverige från regeringen. Bekämpa islamisering av Sverige.

  Gilla

 2. Han är ändå helt öppen med detta. Iallafall när han adresserar sin väljarbas bestående av lågutbildade jihadister, nationalister och analfabeter på landsbygden. Erdogan har själv bara gått i koranskolor uppvuxen i ”Istanbuls” slumkvarter som han är.

  Det han siktar på är att återupprätta ottomanska imperiet och som han själv säger, ”rätta till historiska fel”, dvs ockupera länder, helt eller delvis, som ingick i detta, något som alla dessa folk som varit ockuperade av detta blodiga imperium i flera hundra år inte vill vara med om. När han säger att ”Syrien hör till Syrierna” eller irak till irakierna så menar han de ”Turkmener” som placerats ut när turkiet ständigt försöker flytta fram sina positioner med eller utan armens hjälp.

  Gilla

  1. Ett annat ”historiskt fel” var att turkarna gick bet i Österrike, tack vare det imperiumet. Något som nu rättas till med muslimska migranter som kommer att lägga grunden för Erdogans muslimska sultanat. En sak som lägger käppar i hjulet för den lömska och notoriskt opålitliga Erdogan är att landet är lusfattigt och för sin energi helt beroende av ärkefienden Ryssland. Hans fälttåg med ISIS styrkor i Libyen (vars olje tillgångar han tänkte lägga beslag på) gick åt helvete tack vare Ryssland och Egypten och försöken att lägga beslag på oljetillgångarna runt Cypern ser också ut att gå i stöpet…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s