Massmedias bildval lämnar en del i övrigt att önska

Jag brukar ofta kritisera svensk massmedias bildval och rubriksättningar i sina artiklar – nu är det dags att ifrågasätta bilder igen.

Det första fallet gäller SvD som idag skriver om den afghanska flickan som tillsammans med sin yngre bror sköt ihjäl flera talibaner efter att hennes föräldrar mördats – en historia jag skrev om den 21 juli. Jag använde mig av den bild som spridits på sociala medier där Qamar Gul sitter med enbart slöja och geväret i knä – rejäl girlpower. SVD väljer däremot att publicera en bild av Qamar i niqab, där hon mer ser ut som en förtryckt liten varelse istället för den hjältemodiga flicka hon faktiskt är.

I det andra fallet handlar det om gränshandeln i Värmland som idag kom igång på allvar när Norge beslutade att öppna gränsen mot Sverige, vilket DN belyser i en artikel om att livsmedelsaffärna inte hunnit få fram tillräckligt med kött för att möta den stora efterfrågan. Bildvalet går så klart i klassiskt DN-manér där ”norrmannen” Ali Hussein från Kongsvinger agerar frontfigur. Haakon Marcello från Oslo finns på bild längre ned i artikeln, men han var antagligen för vit för att passa tidningens agenda. Det är trots allt kutym att numera lyfta fram mångkultur i svensk massmedia oavsett om det går till överdrift, medan vit hy och ljushåriga placerats i skamvrån.

6 reaktioner till “Massmedias bildval lämnar en del i övrigt att önska

  1. Public Service måste vi via skatten betala och jag tycker att det är en befrielse måste jag säga.Att slippa slänga en jutesäck över tv-apparaten för att dölja den för Radiotjänsts kontrollanter underlättar tv-ägandet.

   Gillad av 2 personer

   1. Jag har ingen TV och undviker systematiskt SVT och SR då jag mår illa av den vänsteragenda de håller sig med. Att tvingas betala är inte OK. Gör om statsmedian till betalkanaler så får de som uppskattar den typen av produktion betala för det.

    Gillad av 2 personer

 1. Återigen, så bra med exempel på hur statskontrollerad media fungerar. Är på besök hos vänner i annat län, här spelar lokalradion påfallande ofta arabisk musik. Flockar med mörkhyade män driver runt och spanar. Dagtid är det fler mörkhyade än vita på stan.
  Allt detta har ett slut, förr eller senare. Vi kommer minnas deras namn, de på DN, på Aftonbladet och alla dd andra.
  Det trodde man inte om en försagd svetsare.

  Gilla

 2. Jag skulle tro att redaktionerna på DN och SvD använder de muslimska siktinskränkande niqab och burka när dom gör sina ”reportage” eftersom dom med all tydlighet inte ser verkligheten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s