Modig flicka i Afghanistan sköt ihjäl tre talibaner som mördat hennes föräldrar

Förra veckan stormade en grupp med 40 talibaner byn Geriveh i den centrala Ghor-provinsen, där den 16-åriga Qamar Gul bodde tillsammans med sina föräldrar och 12-åriga bror. Talibanerna letade efter Guls far eftersom han stödde den sittande regeringen.

Guls mor vägrade öppna dörren när hon såg att de som stod utanför var beväpnade. Guls mor blev ihjälskjuten direkt och förövarna sköt även Guls far när de kom in i huset. Gul som blev vittne till hur hennes föräldrar mördades, tog upp sin fars gevär samt sköt ihjäl tre av förövarna. Efter det började hon tillsammans med sin bror att under en timmes tid hålla övriga på avstånd genom eldstrid. Flera andra talibaner ska ha anslutit sig till attacken, men flera bybor och regeringsstödda styrkor ingrep.

Afghanska myndigheter förde sedan Qamar Gul och hennes yngre bror, som båda var i chocktillstånd, till en säker plats i provinshuvudstaden. Syskonen, som säger att de agerade för att det var rätt eftersom de inte ville leva utan sina föräldrar, har inga andra släktingar än en halvbror som bor i samma by.

Den afghanska regeringen har lovordat systerns mod och president Ashraf Ghani har bjudit in barnen till presidentpalatset. Sedan incidenten har en bild av Qamar Gul iklädd slöja och med ett maskingevär i sitt knä gått viral på sociala medier.

Minst 100.000 afghaner uppskattas ha dött i konflikten som pågått sedan 2001 när USA tog bort talibanerna från makten. Talibanerna dödar regelbundet bybor som de misstänker är informatörer till regeringen eller säkerhetsstyrkorna.

Mycket imponerande att denna flicka vågade agera och skjuta ihjäl avskummen som mördade hennes föräldrar. Jag är inte säker på att jag hade haft samma kurage. Hon gav verkligen sina föräldrar upprättelse!

https://www.theguardian.com/world/2020/jul/21/afghan-girl-shot-dead-taliban-fighters-who-killed-her-parents-say-officials-qamar-gul

4 reaktioner till “Modig flicka i Afghanistan sköt ihjäl tre talibaner som mördat hennes föräldrar

  1. Det var en fin och modig handling. Flickan kommer väl säkert bli mördad för detta. HON kan gärna få komma till Sverige och inspirera.
    Fint att läsa att Frankrike som tredje land i Europa nu slår fast att Muslimska Brödraskapet är ett hot mot demokratin. I Sverige gullas de med, får statsbidrag och viktiga poster. Min uppfattning, liksom många andras, är att islam i sig själv är ett hot mot demokratin. Självklart.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s