Kolumnist på New York Times slutar efter intern mobbning – kallades rasist och nazist på grund av sina åsikter

En kolumnist på en av de största amerikanska tidningarna, The New York Times, valde idag att sluta sin anställning efter att hon trakasserats av sina kollegor i en fientlig arbetsmiljö baserat på hennes åsikter som inte passade in på den ortodoxa tidningen.

I ett skarpt uppsägningsbrev som hon tillställt Times chefredaktör AG Sulzberger, skriver Bari Weiss att hon tackade ja till tjänsten med glädje och optimism för tre år sedan i tron att hon skulle vara en röst för centrister (anhängare av mittenpolitik), konservativa och andra som normalt sett inte känner sig hemma på The Times.

Weiss anger att anledningen till hennes beslut att ta jobbet grundade sig i tidningens misslyckande med att förutse resultatet av valet 2016 och bristen på förståelse för det land som det avser att täcka nyhetsmässigt. Weiss anser dock att man inte har lärt sig läxan utan istället har en ny konsensus uppstått i pressen, men kanske särskilt på denna tidning, där sanningen inte är en process för kollektiv upptäckt utan en ortodoxi som redan är känd för en upplyst liten skara som har till uppgift att informera alla andra.

Weiss menar att hon regelbundet utsatts för mobbning av sina kollegor som inte håller med om hennes åsikter. Hon ska ha kallats både nazist och rasist samt frekvent blivit förminskad på företagsomfattande meddelandeplattformar fullt synlig för tidningens redaktörer. Medarbetare ska ha insisterat på att hon måste ”utrotas” om tidningen ska vara ”inkluderande”. Weiss ifrågasätter i sitt brev till Sulzberger hur han har kunnat tillåta det här beteendet internt på företaget inför all personal.

”Att gå till jobbet som kolumnist på en amerikansk nyhetstidning ska inte kräva mod.”

Som jag skrivit om tidigare sade även redaktören James Bennet, som rekryterade Weiss, upp sig från sin tjänst på tidningen förra månaden. Bennet tvingades bort efter att ha publicerat en debattartikel av den amerikanska senatorn Tom Cotton som ansåg att man skulle sätta in militära styrkor mot de antirasistiska Black Lives Matter-protesterna som blev våldsamma i några amerikanska städer. Svarta medarbetare på tidningen menade att senatorns artikel fick dem att må psykiskt dåligt.

Weiss nämner även i sitt avgångsbrev att debattartiklar som skulle ha kunnat publiceras utan att ha ansetts som kontroversiella för bara två år sedan nu kan få såväl skribenter som redaktörer avskedade. Intellektuell nyfikenhet är således numera en börda för personer som skriver för nyhetstidningar. Om en persons ideologi överensstämmer med den nya ortodoxin förblir de och deras arbete oövervakade, medan alla andra lever i rädsla för det digitala drevet. Elakheter på nätet är ursäktade så länge det riktas mot rätt mål enligt Weiss.

Weiss avslutar med att konstatera att unga skribenter ser hur de måste agera för att kunna göra karriär i tidningsbranschen.
-Regel 1: Stå för dina åsikter på egen risk.
-Regel 2: Riskera aldrig att publicera en nyhetsstory som strider mot berättelsen.
-Regel 3: Tro aldrig på en redaktör eller förläggare som uppmanar dig att gå emot det politiskt korrekta. Så småningom kommer förläggaren att falla till föga för mobben, redaktören får sparken eller förflyttas och du kommer att bli uthängd.”

Hear hear – definitivt ett sanningens ord från denna Weiss! Det här stämmer lika bra in på de svenska mediehusen, vars brister jag belyst många gånger tidigare. Tyvärr är det precis så här det går till och det är därför vi har en extremt smal åsiktskorridor i Sverige där människor förföljs samt hängs ut på grund av sina åsikter som inte passar den politiskt korrekta massan. Jag undrar om vi någonsin kommer att få se en svensk journalist hoppa av tåget i protest och tala ur skägget om hur verkligheten ter sig på landets tidningsredaktioner?

#justdoit

https://www.aljazeera.com/news/2020/07/ny-times-columnist-quits-cites-bullying-centrist-views-200714173059125.html

3 reaktioner till “Kolumnist på New York Times slutar efter intern mobbning – kallades rasist och nazist på grund av sina åsikter

  1. Se där en riktig journalist som till skillnad från de skribenter som skriver med en agenda inte känner sig kan jobba kvar. All heder och kärlek till en människa med en stark ryggrad.

    Gillad av 1 person

  2. De har väl lärt sig av Sverige. Här är sådana saker inte ovanliga. Det sker lite diskret och på flera olika sätt. Men tystade blir journalisterna i Sverige. Här har man tom tystat ett helt folk genom att kalla dem rasister.
    Undrar om jänkarna kan matcha det?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s