Man i Iran avrättad efter att ha druckit alkohol

I går var vi på Borgholms slott och tittade på en intressant utställning om slottets historia. Det som fångade barnens uppmärksamhet bäst var ett par enorma byxor som visade hur kung Karl X Gustav hade ett midjemått på över 2 meter och under hans tid på slottet serverades ofta upp till 24 rätter som i snitt sköljdes ned med tre liter öl och tre liter vin per person.

Svenskar har väl alltid historien igenom varit glada i alkoholhaltiga drycker och även om vi haft tillfälligt alkoholförbud samt en del restriktioner till och från, så är det inget i jämförelse med andra länder där befolkningen i nutid tvingas lägga band på sina begär.

I till exempel den islamiska republiken Iran är det sedan 1979 helt förbjudet att konsumera alkohol och i nordöstra Iran avrättades en 55-årig tvåbarnsfar i onsdags för att ha druckit alkohol för sjätte gången.

Det finns ingen officiell statistik på antalet avrättningar på grund av alkoholkonsumtion i Iran eftersom de flesta avrättningar i landet inte offentliggörs av myndigheterna. Trots förbudet dricker många iranier alkohol privat.

Individer som döms för att ha druckit alkohol eller för innehav straffas ofta med prygling. De som döms mer än två gånger riskerar dödsstraff.

Enligt statsmedia dömdes en turist i östra Iran i februari i år till 80 piskrapp för att ha druckit alkohol.

Alkoholpolitiken i Sverige har alltid varit omdebatterad och det har föreslagits alkoholförsäljning i mataffärer samt att Systembolaget ska ha öppet även på söndagarna. Jag tycker personligen att det är bra som det är i dag, men vi får se om det blir några förändringar på sikt. Må vi aldrig bli en islamisk republik i alla fall – individens valfrihet måste bevaras.

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/07/10/Iran-executes-man-for-drinking-alcohol-Rights-group.html

4 reaktioner till “Man i Iran avrättad efter att ha druckit alkohol

  1. Inget uppseendeväckande med det i ett islamiskt land. Värre och bisarrare är väl alla som dödas i Sverige för att de inte lyder order, främst kvinnor då. Vi är ju inte ett muslimskt land ännu.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s