Den sociala kontrollen frodas i Danmark efter nedstängningen och landets migrationsminister befarar mer uppfostringsresor

Nedstängningen av Danmark har hjälpt bra mot coronasmittan, men biverkningarna har varit våldsamma för kvinnor och flickor i invandrarmiljöer.

Migrations- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fruktar nu att kvinnor och flickor i invandrarmiljöer har fallit offer för mer våld och social kontroll medan skolor, offentliga arbetsplatser och fritidsverksamheter varit nedstängda.
”-Jag får rapporter om att markant färre personer har vänt sig till kriscentren eller sökt hjälp på andra sätt under coronakrisen. Det är ett seriöst problem om den sociala kontrollen frodas medan barn, ungdomar och kvinnor i invandrarmiljöer har blivit mer isolerade i hemmet. Ju mer jag dyker ned i social kontroll, ju mer står det klart att det är ett stort problem – den sociala kontrollen är för utbredd.”

Tesfaye har därför skickat ett brev till alla kommuner där han kraftigt uppmanar skolor, fritidsverksamheter och jobbcenter att vara extra uppmärksamma på de utsatta invandrarna under sommaren.
-”Vi går nu in i en säsong där några ungdomar får en enkelbiljett till Pakistan eller Somalia eftersom föräldrarna anser att de har blivit för danska. Det är groteskt och jag är rädd för att vi kommer att se fler uppfostringsresor än normalt, som en konsekvens av nedstängningen.”

Hos RED Safehouse, som hjälper unga som är på flykt från hedersrelaterade konflikter, har man upplevt att nedstängningen av landet har isolerat de berörda kvinnorna och flickorna.
-”När Mette Fredriksen stängde ned landet så slutade våra telefoner att ringa. Det var en överraskande skillnad för den sociala kontrollen har ju inte minskat under nedstängningen – tvärtom. Under nedstängningen var bara 7 av 26 akutplatser upptagna – jämfört med normalt cirka 20 platser När de sitter hemma med familjen är de övervakade, därför har mycket färre personer kontaktat oss.”

I Sverige är situationen likvärdig med många flickor och kvinnor som utsätts för social kontroll dagligen oavsett om vi stänger ned landet eller inte, men till skillnad från sina kollegor i Danmark adresserar inte svenska politiker problemet på samma uppriktiga sätt. Den socialdemokratiska regeringen gör det definitivt inte, även om nya lagar som tagit år av kamp för kvinnorättskämparna att få igenom nu är på plats för att bearbeta den utbredda hederskulturen i landet.

Om det blir någon effekt återstår att se, men om vi hade kunnat diskutera dessa frågor öppet utan påhopp om rasism och islamofobi så fort någon för ämnet på tal så hade vi troligen kommit längre i arbetet med att hjälpa de kvinnor och flickor som inte får välja själva hur de vill leva sitt liv. Nu har frågan blivit stigmatiserad som så mycket annat som handlar om importerade problem och våra styrande vågar inte ta i härdsmältan.

https://www.bt.dk/politik/minister-frygter-mere-vold-og-opdragelsesrejser-blandt-indvandrere-det-er-grotesk

3 reaktioner till “Den sociala kontrollen frodas i Danmark efter nedstängningen och landets migrationsminister befarar mer uppfostringsresor

  1. En trolig och tragisk följd av att samhället blir mera slutet att redan utsatta blir ännu mera utlämnade till att vara i en ohälsosam miljö som kan gälla allt från religiöst förtryck till missbruk i hemmen.

    Gillad av 1 person

  2. Den kommission som ska utreda allt kring Corona leds av Melin, känd för sin politiska hemvist till vänster sedan minst 1968. Han är gift med Melin på Aftonbladet, båda är djupt insyltade i regeringens maktsfär. Melin har själv ett korrumperad förflutet, inte minst sedan den tiden biståndsmedel avsedda för stackars utsatta Sydamerika via Jesus Alcala försvann mm. Kommissions slutrapport kommer lyda att regeringen inte gjorde något fel. Kommissionen kommer vidare konstatera brister i beredskapen till följd av tidigare regerings underlåtenhet samt till följd av att en del myndighetspersoner inte tagit sitt uppdrag på allvar. Det allvarliga, kommer kommissionen att konstatera, det allvarliga är de stora brister som finns i systemet och som gjort att så många utsatta har dött alldeles i onödan. Om myndigheterna tagit sitt uppdrag på allvar och informerat och hjälpt och stöttat de utsatta så hade detta inte hänt. Förtroendet för svenska myndigheter hade då varit bättre. Dessa brister som nu upptäckts kommer nu att snabbutredas, en utredning tillsätts och kommer få i uppdrag att komma med förslag om hur liknande misstag som gränsar till rasism inte ska upprepas. Vad gäller överdödligheten på äldreboenden är det en statistisk missuppfattning. Här vill kommissionen rikta ett djupt och varmt tack till alla de invandrare som gjort fantastiska insatser inom äldrevården trots dåliga förutsättningar. Kommissionen vänder sig slutligen emot den svartmålning som skett i vissa medier och upprepar att i det allvarliga läge Sverige försatts i via Corona så gäller det att hålla ihop och inte motarbeta regeringens försök att skapa ett fritt och enhetligt land utan rasism, ett land där alla kan känna sig hemma, oavsett hudfärg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s