Imorgon avgörs om Hagia Sophia ska göras om till moské

Imorgon ska det turkiska statsrådet, landets högsta förvaltningsdomstol, gå igenom en begäran från en grupp som är hängivna att göra om Hagia Sophia i Istanbul till en moské. De pressar på för att annullera ett beslut från 1934 taget av ministerrådet som leddes av det sekulära Turkiets grundare Mustafa Kemal Ataturk och som förvandlade den historiska konstruktionen till ett museum. Den över 1.400 år gamla byggnaden är en del av UNESCO:s världsarvslista och lockar årligen miljoner turister. Beslutet kan komma imorgon eller inom två veckor.

Greklands regering har tidigare försökt uppmana den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan att ta tillbaka förslaget om att återställa den ovanliga byggnaden till moské och idag uppmanade även USA den turkiska regeringen att respektera traditionerna och historien genom att låta Hagia Sophia få ha kvar sin nuvarande status som muséum samt vara tillgänglig för alla.

I tisdags deklarerade även den Istanbulbaserade ekumeniska patriarkan Vartholomaios att om Turkiet gör verklighet av förslaget så kommer miljoner kristna världen över att vända sig emot islam.

Erdogan som leder ett islamiskt parti har tidigare pratat om möjligheten att förändra Hagia Sophias status till en moské, men sagt att hans regering ska vänta på domstolens beslut.

Låt oss hoppas att förvaltningsdomstolen kommer fram till rätt beslut så att man inte fördärvar denna historiskt viktiga byggnad, i annat fall lär det bli ännu mer polarisering i världen.

https://www.ekathimerini.com/254269/article/ekathimerini/news/pompeo-urges-turkey-to-maintain-the-status-of-hagia-sophia-as-museum?fbclid=IwAR2Ke6V8eadVzgSCH5iZyLRPeJBjjLlYyhiz6p0Wf6yFFlyEB37qtj6Agm0

7 reaktioner till “Imorgon avgörs om Hagia Sophia ska göras om till moské

 1. För några år sedan visades det en dokumentär från Hagia Sofia och bland annat visades det en inristning som är en runa från vikingatiden.Inskriptionen uttydes till att ”här byggde Rolf,den mäktigaste vikingen i Särkland,Guds boning”.Mitt namn var med redan då.Noblesse oblige och hur man skall leva upp till förfäderrnas bedrifter blir mig nog övermäktigt.Man får nöja sig med pyttesmå bedrifter i vardagen.Men nog lockar tanken på att bygga en katedral som minst Hagia Sofia.
  Trevlig torsdag!

  Gillad av 1 person

 2. Jag har varit där och sett de där inristade orden….stor och luftig byggnad, jag är dock inte speciellt förtjust i alla de där blomsterliknande slingorna i all oändlighet, det karga nordiska, enkla men ändå så vackra talar mer till mitt hjärta….

  Gilla

 3. Turkarna påminns varje gång de gräver i jorden eller dagligen ser fantastiska kristna underverk som Hagia Sophia och Galatatornet ovan jord i Konstantinopel som staden egentligen heter, att de är en främmande ”kultur” som inte har någon egen historia, i landet som förutom några våldsamt blodiga få hundra år under turkisk ockupation alltid varit framförallt grekiskt, assyriskt och armeniskt för att nämna några få. Vill de hitta sin egen verkliga historia får de gräva i Mongoliet i långtbortistan där de kommer ifrån. Att hänga upp islamska tecken och omge byggnaden med primitiva minareter som bölar ändrar inte på det.

  Gillad av 1 person

  1. Du blandar nog ihop det med den blodtörstiga svenska staten som brutalt försvenskade Skåne genom att låta tyska knektar flytta in i de skånska gårdarna,mörda männen och ta över gård och kvinnor.Det är ingenting vi har fått höra om i skolan för segraren skriver historien.Har du tex hört när de skånska snapphanarna halshöggs och att deras huvud sattes upp på pålar längs med allfartsvägarna.Snacka inte skit snälla!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s