Först Linnéstatyerns och nu minnesmärket av Karl XII – vad blir det härnäst?

Här har vi återigen någon som antingen är i behov av uppmärksamhet eller så har det brunnit några säkringar i skallen på honom, för inte finns det något logiskt i att börja orera om att vi nu ska upphöra med att freda minnesmärken samt kalla Karl XII för förtryckare.

Men i dagens Aftonbladet menar Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör för Umeå kommun som tillika fick sparken som regiondirektör på Gotland, att det absolut inte har med historierevidering att göra, utan att sluta upplåta allmänna platser åt spridning av antidemokratiska värderingar.

Riksantikvariens hållning bör således vara att freda allmänheten från symboler för onda gärningar och förlegade värderingar i våra offentliga rum, för att istället fylla våra parker och torg med sådant som främjar sammanhållningen och den goda samhällsandan i landet.

Björinge vänder sig därför direkt till stadsfullmäktige med sitt kontroversiella förslag: Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg, eller åtminstone Dag Hammarsköld då bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld.

På vilket sätt Greta Thunberg gjort världen mer mänsklig förtäljer inte historien eftersom hennes idoga arbete med att skapa klimathysteri faktiskt inte bidragit till någon specifik förbättring varken för mänskligheten eller moder jord. Dessutom har jag mycket svårt att se att Thunberg främjar sammanhållningen i landet – snarare tvärtom har hon skapat två polariserande grupper!

Det är dock inte första gången liknande förslag förs fram, 2012 krävde två miljöpartister att statyerna av Karl XII och Gustav II Adolf skulle flyttas eftersom krigarkungarna är dåliga symboler för det moderna Sverige. De fick dock mothugg direkt av Dick Harrisson som menar att det var det dummaste han hade hört. (https://www.expressen.se/nyheter/mp-politiker-vill-flytta-statyerna/)

Vi får väl se om någon ens ids skriva replik på detta märkliga debattinlägg från Björinge, eller ännu bättre- låt det falla i glömska!

#onlyinsweden

#rörintevårastatyer

6 reaktioner till “Först Linnéstatyerns och nu minnesmärket av Karl XII – vad blir det härnäst?

 1. Dick Harrisson har många gånger tidigare behövt förklara hur man inom t ex museivärlden ser på detta med minnesmärken, att lämna tillbaka krigsbyten när samhällsandan förändras osv. Han är en strålande historiker med oerhörd kunskap, lyssna på honom i poddar (ofta i SR, Vetenskapsradion Historia), läs hans böcker.
  I övrigt, vad säger man, sådana där udda människor som Jan Björinge dyker alltid upp under historiens gång. Ibland kallas de rövslickare, numer ofta politiskt korrekta osv. Deras mål är alltid att behaga makten och få belöning. De kan bli oerhört farliga människor beroende på omständigheterna. Under andra världskriget, för att ta ett tydligt exempel, ville många behaga makten, i Tyskland, i Ryssland, i USA osv osv. Dessa människor fick då utrymme att ta livet av vanliga medborgare, få dem internerade, få deras liv och tillvaro att slås i spillror.
  Man blir inte av med dem så lätt. Välts en sådan gubbe eller gumma omkull kommer strax nya, alla anpassade för var tid som kommer. Det gäller bara att ha koll på dem och benämna dem (som ovan i artikeln) för vad de är.
  De är onda människor.

  Gillad av 2 personer

 2. Tycker det är en fruktansvärd utveckling när man censurera böcker, TV-program, plockar bort statyer och allt annat som hör till historien om vårt eller någon annans land, bara för en liten klick av som Realist skriver onda människor får vara med och bestämma. Varför inte förklara för barnen och de andra som inte kan sin historia, att det var så man såg på dåtidens samhälle på den tiden, alla gör misstag och fel genom historian det viktigaste är att prata om det och förklara varför det blev så. Men det förstås vill man inte se eller förstå är det kanske inte så enkelt.

  Gillad av 2 personer

  1. Det är högst medvetet gjort av de som står bakom BLM., detta att ge sig på statyer t ex. Så har fiender alltid gjort genom historien, gett sig på olika kulturella yttringarna av ett folk, sådant som binder folket samman, som är den gemensamma historien, språk (samebarnen i Sverige fick inte tala sina språk t ex), klädedräkt, böcker osv osv.
   Häromdagen gjorde 4 poliser razzia och beslagtog lagret av den nya S-kritiska boken ”En svensk tiger”. Det finns många historiska bottnar i detta. Själva handlingen att beslagta är oerhört allvarlig. Det är direkt jämförbart med vilket diktatoriskt land som helst och ett flagrant brott mot grundlag och andra lagar i Sverige. Det är det som är demokrati, detta att tillåta kritik av en regering.
   Tyvärr har den bara uppmärksammats av alternativa media. Jag är rätt säker på att denna handling kommer att tas upp till debatt av människor högt upp i hierarkin i Sverige så småningom. S har skickligt motiverat beslagtagandet med juridiska finter.
   Det är oerhört allvarligt och en synlig yttring och handling från en maktfullkomlig regering som har regeringskontrollerad media, som har en avgörande kontroll över rättsväsendet när så behövs.
   Något sådant skulle aldrig kunna ske i Polen, Tyskland, Danmark, England eller vilket västland ni vill utan att allt vändes upp och ner, utan att det blev våldsamma protester.
   Här i Sverige har S och regeringen sådan kontroll över allt att det hela kan tystas ner.

   Gillad av 2 personer

 3. Ännu en PK-nisse tittar fram för att göra sig märkvärdig i sina likars ögon, det är samma människor som utmärker sig hela tiden. De verkar tro att man kan ändra på historiska händelser och människors åsikter genom att ta bort minnesmärken och barnböcker. Effekten blir snarare motsatt eftersom pk-normen alltmer genomskådas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s