Namninsamling för att ta bort Linnéstatyer

För ett tag sedan skrev jag om att en svensk Black Lives Matter-profil ville riva ned statyerna av Carl von Linné. Nu har man tagit steget ut och startat en petition med krav på att statyer av Carl von Linné ska plockas bort.

Hittills har man samlat ihop över 1.600 namnunderskrifter och anledningen sägs vara att Linnés forskning ”bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen, som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”.

Gunnar Broberg som är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, menar att tilltaget baserar sig på att Linné klassificerat människan. Även om Linné inte använder begreppet raser, trodde han på olika människoarter som han rangordnade och satte de afrikanska folken lägst i hierarkin.

Med tanke på hur effektivt vänstern brukar organisera sig, vilket vi inte minst såg prov på i helgen när de såg till att Alexander Bard sparkades från TV4, skulle det inte alls förvåna mig om vi innan månaden är slut får se syltryggar till politiker som med mössan i hand förklarar att vi nu måste ta bort alla statyer och annat som har koppling till Linné för att människor inte ska känna sig kränkta.

Det är väl märkligt att den klick som är så besatta av rasifiering inte gräver djupare. Rasbiologiska institutet å ena sidan och tvångssteriliseringar som bejakades av Alva Myrdal å andra sidan torde vara av intresse, men offren är väl inte svarta nog för att det ska vara intressant.

#onlyinsweden

https://www.svt.se/kultur/carl-von-linne?fbclid=IwAR1-dPhhvfFiJalN-O8AYkQJt0uphX2BzFa23bJIKpuY8FWzPgQ0feam4gw

4 reaktioner till “Namninsamling för att ta bort Linnéstatyer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s