Apartheid har återuppstått i USA – professor fick sparken då han vägrade ge svarta en gräddfil, chefredaktör tvingades avgå och Uber slopar avgifter för svarta

Häromdagen skrev jag om hur studenter på Washingtons universitet startat ett uppror där man i en petition som fått över 26.000 underskrifter kräver att svarta studenter inte ska behöva genomgå sluttentor eftersom de måste få fokusera på att engagera sig i demonstrationerna efter George Floyds död, vilket märkligt nog har bemötts positivt av universitetsledningen.

Det mindre genomtänkta initiativet, som bara kommer att slå tillbaka på eleverna själva, har spritt sig i landet och en professor vid University of California Los Angeles’ Anderson School of Management har blivit avskedad efter att han vägrat ge svarta studenter särbehandling.

En grupp elever som bestod av minoriteter skickade förra veckan e-post till professor Gordon Klein och bad honom att låta svarta studenter slippa den här veckans tentor i ljuset av de senaste händelserna efter Floyds död. Klein vägrade dock och i sitt svar förklarade han sitt ställningstagande.

”Vet ni namnet på era klasskamrater som är svarta? Hur ska jag kunna identifiera dem eftersom vi bara har online-lektioner? Finns det några elever som har blandad bakgrund – som halsvart-halvasiat? Vad föreslår ni att jag ska göra med dem? Ska de få slippa helt eller bara hälften? En sista sak som slår mig: Kom ihåg att Martin Luther King sade att människor inte ska dömas baserat på sin hudfärg – tror ni att er begäran bejakar MLK:s förmaning?”

Detta fick gruppen att se rött, varför de startade en petition för att få professorn avskedad baserat på att han är en bedrövlig rasist och de lyckades samla nästan 20.000 signaturer. I fredags blev Klein således avskedad och skolan motiverar uppsägningen med att hans svar till eleverna var besvärande samt att respekt och jämställdhet är grundpelarna hos UCLA. Man ber även eleverna om ursäkt.

En universitetsprofessor får alltså sparken för att han inte vill bli inblandad i rasdiskriminering – jösses! 🤦‍♀️

Det är dock inte bara i universitetsvärlden som galenskaperna pågår, chefredaktören för Philadelphia Inquirer, Stan Wischnowski, lämnade sin tjänst i lördags efter 20 år på tidningen då en grupp av hans journalister gjort uppror i samband med en rubriksättning. Tidningen hade nämligen ifrågasatt konsekvenserna av upploppen som förstört stadens historiska center som aldrig skulle kunna återuppbyggas på samma sätt igen och i rubriken skrivit ”Buildings Matter, Too”. Detta föll inte väl ut och trots att man skrev en publik ursäkt i tidningen så sjukanmälde sig 44 journalister i protest över att rubriken ”satte deras liv på spel”, varpå Wischnowski fick lämna sin post.

Även New York Times har varit i blåsväder efter en intern revolt i samband med att tidningen vågat publicera en kolumn från den republikanska senatorn Tom Cotton (Arkansas), som krävde att den amerikanska militären skulle släppas loss på gatorna för att stävja upproret. Precis som i Philadelphia deklarerade journalisterna på Times att kolumnen satte deras liv i fara och över 800 anställda klagade, medan 160 hotade med att säga upp sig.

Samåkningsföretaget Uber har också gett sig in i leken och förra veckan annonserade man att leveransavgifterna till restauranger som ägs av svarta tas bort.

Nu föreslår dessutom en guvernör i Kentucky att alla afroamerikanska invånare i staten ska få gratis vård.

Det verkar inte finnas någon ände på de tokigheter som utspelar sig i USA just nu och man kan undra hur det kommer sluta eftersom det inte är en majoritet av befolkningen som stödjer galenskaperna.

https://www.rt.com/usa/491234-university-professor-fired-racist/

https://www.rt.com/usa/491122-philadelphia-editor-resigns-headline/

https://www.rt.com/usa/491247-kentucky-governor-racist-healthcare/

#alllivesmatter

2 reaktioner till “Apartheid har återuppstått i USA – professor fick sparken då han vägrade ge svarta en gräddfil, chefredaktör tvingades avgå och Uber slopar avgifter för svarta

  1. Visst är det intressant! Globala företag som pratar om orättvisa klassklyftor, Trump som inte startat ett enda krig och tar hem militär fortare än alla avtal. Någon betydelse har det nog hur det ser ut demografiskt, hur många vita det finns, hur många så kallade latinos (är det inte kränkande att benämnas så?) det finns osv. Ekonomin, USA:s enorma skuldsättning där det unika att de kunnat trycka hur mycket pengar de velat, den skuldsättningen med sviktande förtroende, med Kina som tar varje tomrum USA lämnar efter sig, visst rör det på sig. Corona verkar ha gjort det svårt för de som var på marginalen hela tiden med lågbetalda 1-2-3 jobb att klara sig…..det rör på sig, få se vad vi nu kommer att direktimportera från USA.
    Gangsterkepsarna, guldhalsbanden och gangsterrappandet har vi direktimporterat, företeelsen passar ju svenskarna sällsynt dåligt, grejen stämmer inte alls med vår kultur, hur vi haft det i Sverige. Men de importerade tog stilen till sig och blev hyllade av PK-eliten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s