Skrämmande att vi har politiker som inte har en aning om vad de beslutar

Lena Mellin har skrivit en bra text om hur våra politiker synes vara helt ovetande om vilka beslut de fattar. Det handlar om avskaffandet av beredskapslagren av skyddsutrustning för vården i samband med pandemier och de återkommande orden bland politikerna är ”hade ingen aning”.

Intressant är att Filippa Ruinfeldt, vår dyraste politiker och tillika ansvarig för förlustbygget av Nya Karolinska, var inblandad även i detta beslut som hon inte ”visste vad det innebar”. Det är för mig en gåta hur Moderatledningen kunde låta henne komma tillbaka som talesperson för HBTQ-frågor – en sådan oansvarig politiker borde vara portad från politiken för all framtid!

Tyvärr tror jag inte att detta är ett isolerat fall, utan många svenska politiker i alla partier är överlag alldeles för lite insatta i de beslut som tas och basala saker som konsekvensanalys är inget man brukar. Det hade verkligen inte skadat att se över kraven för våra heltidspolitiker!

____________________________

”Sveriges radio har undersökt hur Region Västra Götaland och dåvarande landstinget i Stockholm 2013 respektive 2011 avskaffade beredskapslagren av skyddsutrustning för vården i samband med pandemier.

Ekoredaktionen har intervjuat några av de inblandade politikerna och man kan sammanfatta deras svar med orden ”hade ingen aning”.

Det är veckans hittills mest skrämmande nyhet. Utan konkurrens.
– Att de skrivningarna (om att regionen ska hålla lager, red. anm.) försvann i den nya pandemiplanen, det var jag inte alls medveten om, och blev inte heller uppmärksammad på, säger exempelvis Dag Larsson, då oppositionslandstingsråd (S) i Stockholm, i dag riksdagsledamot.

Dåvarande sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), i dag verksam i näringslivet, visste inte heller vad hon beslutade om. Hennes partikamrat Johnny Magnusson är i idag finansregionråd i Västra Götaland. Då satt han i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han vill i likhet med Reinfeldt inte bli intervjuad men visste inte vad han bestämde om. Gert-Inge Andersson (S) som då var ”regeringschef” i Västra Götaland ger inte heller intervjuer.

Om man ska försvara politikerna så kanske inte en ny sjukdom som utvecklar sig till en epidemi och därefter till en pandemi tedde sig aktuell då besluten togs. Men det var trots allt bara ett par år efter utbrottet av svininfluensan.

Om man ska vara mindre förstående, och det ska man vara i det här fallet tycker jag, är det oförlåtligt att inte veta vad man bestämmer om som politiker.

Det här, att avskaffa beredskapslagen, var ett dåligt beslut. Rentav ödesdigert. Men de som tog besluten i landets två största regioner hade ingen aning om vad de gjorde. Noll koll.
I det här fallet var det alltså ett dåligt beslut som fick långtgående konsekvenser för de vårdanställda.

Det orsakade också mycket stora praktiska problem som till och med fick ministrar att ägna timmar åt att få loss ansiktsmasker som satt fast i ett Tyskland som inte ville skiljas från dem.
Men tänk om det handlat om något ännu mer ödesdigert? Om det rört inskränkningar i våra fri- och rättigheter, om demokratins grundvalar. Eller något som direkt hotar våra liv och vår hälsa som användning av farliga kemikalier eller utsläpp av gaser och partiklar. Transporter av plutonium.

Listan av hemskheter som kan klubbas av otillåtet aningslösa, rentav lata, politiker kan göras hur lång som helst.
Dag Larsson i Stockholm säger att han inte ”blev uppmärksammad” på att han skulle besluta att avskaffa beredskapslagren med skyddsutrustning. Det är säkert sant men ursäktar ingenting. Som politiker, liksom i alla andra verksamheter, har man ett ansvar för det man gör. På den punkten finns inga alternativ.

Om alla inblandade, från tjänstemän, politiska staber till beslutsfattare låter bli att flagga för diskutabla delar av ett blivande beslut är vi illa ute som land. Då kan ju vilka beslut som helst fattas – utan att de närmast inblandade ens fattar det.

Några måste i alla fall fattat eftersom lagren de facto avvecklades. Enligt anonyma tjänstemän till Sveriges radio var skälen ekonomiska och miljömässiga. Det var inte klimatsmart att kasta utrustning sedan den blivit för gammal – därför skulle den bara levereras vid behov.

Veckans mest skrämmande nyhet handlar om att politiker bevisligen fattar beslut som de inte har en aning om. De vet inte vad besluten innebär eller ens att de fattat dem.
Det är ruskigt. Som en skräckfilm faktiskt.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/2GrkOx/veckans-mest-skrammande-nyhet

12 reaktioner till “Skrämmande att vi har politiker som inte har en aning om vad de beslutar

 1. Mitt hjärta gråter. ..ska träffa alla mina barn och barnbarn på söndag i vårt älskade hallamölla. ….vad lämnar jag efter till mina älsklingar 🤔🤔

  Gillad av 2 personer

 2. Att offentliga politiker och tjänstemän inte förstår kan givetvis stämma, men det kan också vara medvetet. I första fallet är också väljarna ansvariga som har valt korkade politiker. I det andra fallet har de lurat väljarna och arbetar åt en annan intressent som tycks vilja skapa beredskapsbrist, vill öka antalet dödsfall och ev. vill tjäna pengar på döda pensionärer och övervakning och insprutning av tvivelaktiga vacciner i människor.

  Jag anser att alternativ nr.2 är mer sannolikt. Jag tror att de visste exakt vad de gjorde. Konsekvensen leder till att de medvetet har begått massmord, dessutom ett ganska ruggigt massmord, d.v.s. långsam kvävning till döds. Konsekvensen är även att de medverkar till ett totalitärt samhälle.

  När skall folket vakna och börja engagera sig rätt och rösta rätt för sina egna barn och barnbarns väl?

  Gilla

 3. Tja, den där Filippa Reinfeldt har jag skrivit om många gånger.
  Lena Mellin då, tro inte för ett ögonblick att nu fått någon form av klarsyn. Orsaken till att hon skriver som hon gör är att hon anpassar sig till den nya tiden. Hon är en utstuderat obehaglig PK-människa och gör nu det hon måste för att överleva som sådan i nästa nya tid som vi är i nu. Henne skriverier nu har inte det mista att göra med att hon nu plötsligt insett vad som är rätt och fel, hon har under hela resan dessa många år haft full vetskap och insyn i all skit.
  I ett krig, kanske i Nazi-Tyskland, undrar vad hon skulle haft för position? Vad skulle hon kunnat vara kapabel till, hon som de senaste 10 åren visat vad hon är kapabel till vad gäller att förneka verkligheten och vara maktens lydiga tjänare och därmed fiende till svenska folket?
  ”Låt er inte luras” skrev jag för länge sedan, PK-eliten har fingret i luften och anpassar sig. Mer kommer. De har inte blivit goda plötsligt, de är samma sorts människor inuti. Ytterst obehagliga och farliga.

  Gilla

   1. Fin illustration, kompletterar bilden av fru Mellin. Kanske är så snål också ovanpå allt annat, så snål att hon inte vill lämna ifrån sig någonting? Ett uttryck för vrede? Säkert hittar man nåt svar i en psykiatribok, åtminstone en vägledning. Men, för mig räcker det att veta, nu kan jag också med fog skriva att hon äcklar mig.

    Gilla

   1. Absolut, ingen skugga över dig Jenny, det var absolut inte menat som kritik av dig! Det är så man ska göra som du gjorde nu när man försöker föra en offentlig debatt, man tar in röster och åsikter från olika håll och låter dem komma till tals! Det var absolut på inget sätt någon kritik för att du publicerade hennes artikel, jag tackar dig tvärtom för att du gjorde det så att jag fick tillfälle att skriva mina tankar om henne och hur hon agerar.

    Gillad av 1 person

 4. Alla har vi åsikter och de kan variera med tiden.
  Men de som kan erkänna och ändra sig om de har fel
  Finns det hjälp för.
  Men värre är det med alla politiker som ser och sätt felet men
  Fegat ut att åtgärda det.

  Det har funnits många som påpekat bristerna men ingen reagerar.

  Anledningen är version inom politiken .
  Styrelsen beslutar vem eller vilka som vi röstar på
  Och alla på listan är garanterat ja, sägare till allt styrelsen
  Säger.
  Annars är din karriär slut.
  Alltså ingen vågar på peka felen och styrelsen skulle aldrig
  Erkänna att de gjort fel.
  Alltså kör man med full fart med för stupet med huvudet högt
  Med fallskärm till sig själv men alla andra utan.

  Svenska politiker tror sig veta allt, kunna allt och är alltid
  Bäst fast hela världen står och skrattar åt deras
  Naiva sätt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s