40% av grundskoleeleverna som läser svenska som andraspråk är födda i Sverige

Enligt skollagen ska svenska som andraspråk ordnas för elever som har ett annat modersmål än svenska om det behövs och det är rektorerna som avgör vem som ska få undervisning.

Men enligt en granskning som Sveriges Radio låtit göra är det oklart vem som ska få svenskundervisning. Nästan 200 rektorer uppger att de inte alls, eller bara ibland gör egna bedömningar och att besluten istället bygger på tidigare skolors bedömning eller hur många år eleven bott i Sverige. Upp mot 90 rektorer uppger också att de saknar tydliga riktlinjer för vilka elever som ska läsa ämnet. Flera elever som SR pratat med uppger dessutom att de tycker att de redan behärskar svenska språket väl, men att de ändå måste fortsätta gå där.

Som med mycket annat i skolvärlden saknas det tydliga riktlinjer, vilket medför onödiga kostnader för samhället. Osäkra rektorer verkar hellre ta det säkra före det osäkra, varför elever kommer i kläm. Samtidigt är språkbrister i svenska ett stort problem i svenska skolor, vilket inte minst visade sig i den senaste PISA- undersökningen där man fick räkna bort 11% av eleverna som deltog eftersom de hade för svaga kunskaper i svenska språket, vilket är mer än dubbelt så många som i andra länder.

När ett litet land har mycket hög invandring på kort tid samtidigt som samhället saknar resurser att ta hand om de som kommer hit på ett korrekt sätt samt dessutom inte ställer krav på motprestation, till exempel att alla måste lära sig svenska språket, blir det så klart konsekvenser och haveriet i svenska skolan är ett av dem som vi kommer att få leva länge med eftersom generationer av barn kommer att gå ut skolan med en undermålig utbildning när resurserna slukas av de som har störst behov av extra stöd.

Det hade varit lätt att rycka på axlarna och konstatera att så blir det när makthavarna tar sig vatten över huvudet i sin strävan efter godhetspoäng, men det här rör inte mig personligen. Några som garanterat inte bryr sig är våra politiker, vars enda intresse är att sälja sig själva för att få sitta kvar vid makten. Nu handlar det handlar dock om de som ska ta över efter oss en dag, så nog finns det fog för en mycket stor oro!

#detnyasverige

Källa: SR

5 reaktioner till “40% av grundskoleeleverna som läser svenska som andraspråk är födda i Sverige

 1. Tidigare i livet brukade jag sakna att ha egna barn men med dagens samhällsutveckling är det närmast motsatsen. Ett lands välstånd bygger på utveckling och här går utvecklingen i rakt motsatt riktning. Sverige var en gång ett högteknologiskt välutbildat folk men den tiden är förbi nu när högskolorna läser det som förr var gymnasiekurser och kompetenskraven måste sänkas på de flesta yrken för att få några som kan söka. Framtidens pension och sjukvård får nog individen själv sköta genom försäkringar och sparande från en allt magrare lön.

  Gilla

 2. Tolkbolagen skär guld! De styr via klanerna och bestämmer att tolk behövs och vilken tolk de ska vara. Man har delat upp marknaden. Kolla vilka vansinnigt stora pengar det handlar om.
  Visst var det så att ett av de dominerande tolkbolagen t o m var nominerade av SVD som ”årets affärsbragd”?
  Det kan man ju säga förstås, här fanns en möjlighet att få gratis pengar utan ansträngning och allt betraktades och bedömdes som att de utför en god gärning. På samma sätt förhåller det sig med SIDA och de 80 miljarderna de delar ut/år. Pengarna håller nere folk, förhindrar eget ansvarstagande eller revolt mot den egna regeringen som har massor med pengar. Tolkarna befäster situationen, de försvårar integrationen förstås, de bevarar det mesta av skiten.
  Visst blir man trött.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s