Har ni märkt helomvändningen?

Coronaviruspandemin har dominerat medievärlden hela året och man har i domedagsrubriker inte nog kunnat poängtera hur farlig sjukdomen är och att vi alla måste isolera oss för att inte dö samt att vårt enda hopp är ett virus som ännu inte existerar. Tidningarna har tävlat om att skrämma slag på befolkningen och sociala medier har översvämmats av inlägg eller videos med det ena ryktet värre än det andra, medan människor till slut inte har vetat varken ut eller in eftersom ingen egentligen haft kännedom om hur vi ska hantera viruset.

Men den senaste tiden har det skett en förändring. Sakta men säkert, vartefter fler och fler länder har öppnat upp igen med goda resultat samt några även har flaggat för att de öppnar upp för turister om några veckor, har tonen förändrats. Coronaviruset dominerar inte längre medierapporteringen i samma utsträckning och rubrikerna ger nu vid hand att vi plötsligt ser ljuset samt att vi verkar vara på väg att vinna över viruset i och med att många länder rapporterar att de inte längre har dödsfall eller att talen är på väg ned. Idag kunde man till och med läsa att viruset inte är lika farligt som befarat. Man märker också av att fler människor rör sig ute i affärer och att hålla avstånd verkar inte lika viktigt längre.

Det är inte för inte som man återigen funderar över teorin som vissa har att allt bara var en bluff för att sänka världsekonomin och att det egentligen i grund och botten rör sig om ett vanligt influensavirus som förstorats upp. Det lär vi väl aldrig få veta, men vi får väl se positivt på vändningen och hoppas att Europa och framförallt Sverige inte tagit alltför stor skada i krisen även om det redan syns en del tydliga tecken. Post-corona-smällen väntar runt hörnet och det ska bli intressant att se utkomsten av denna.

Nu återstår att se vad media ska kasta sig över härnäst i sin desperata jakt på klick när intresset för coronakrisen börjar ebba ut. SD-spåret är rätt dött sedan partiet kommit in i värmen, men kanske kan man skaka liv i klimathysterin igen eller hitta nya vinklar i Paolo-gate? Tur att Donald Trump finns – man kan alltid kasta skit på honom när inspirationen tryter!

3 reaktioner till “Har ni märkt helomvändningen?

 1. Joo nog har det vänt ordentligt…. ett är ju att fataliteten nu närmar sig den skapad av rökning årligen….. inte stänger man landet för att det dör 5.000+ pga rökning årligen… i stället beskattar man tobak ordentligt och sätter lite varningstext på paketen. Tänk om man skulle sälja hydro…. (Malariamedicinen) fritt i Apoteken det skulle inte skapa lika många döda som rökningen….
  Sedan att man totalt misslyckats med sin agenda vilken sades vara att skydda de äldre och de äldre-äldre och de med multipla åkommor osv….. tvärtom är alldeles för många fatala bland äldre…. reasoning behind? Ömtåligare eller att smittspridning i deras omgivning varit ”effektiv”, viruset vann sas.
  MEN nu ser det ut som Sverige är ledande rörande fatalitet mhtt befolkningen…..
  Varför skulle en sosse ens erkänna ett misstag…. inte ens så många läkare påstår att detta är en misslyckad agenda….

  MEN som jag skrivit förr så 1957 med en global befolkning som inte ens var hälften av dagens drabbade Asiaten och smittat många miljoner… antal fatala sägs varit mellan 1 till 5 miljoner, WHO säger 2miljoner, f.n så upptäcker vi 100k smittade per dag och fatala är 6-7% dvs 6.000fatala/dag eller drygt 2miljoner/år….. och då stängde man inte ner speciellt mycket mer än förstås social distansering…. precis som nu….

  Effektiv stordrift av äldreboenden skapar motsatsen till skydd
  – för stor blandning smittade/icke smittade
  – varje gäst på ett äldreboende träffar alldeles för många olika dagligen
  – varje USK et. al. träffar/blandas med alldeles för många
  – brist på skyddsutrustning omskrivs som att den utrustning som används i stora delar av världen, se bara bilderna från Kina, inte gör någon nytta…. f-n tro´t
  – man tolkar COVID-19 symtom som Astma och inte nog med det utan man låter de med ”Astma” jobba på…. vet inte om man blir piggare på jobbet av Astma
  – har själv på nära håll sett att personal ”pudrar näsan” inför besök hos äldre… vet dock inte reasoning behind…. men även en svag rinnsnuva sägs ju vara tillräcklig för att stanna hemma…. även som timanställd…..

  Skulle inte en temporär inkomstersättning även för timanställda med symtom skapa friskare personal i hemtjänsten…. notera att säsongsinfluensan och vinterkräksjuka nästan försvunnit i samband med den sociala distanseringen och stanna-hemma-grejen…..

  Gillad av 2 personer

 2. En del på Facebook har missförstått mitt inlägg så får klargöra även här att jag självklart inte menar att sjukdomen i sig är en bluff och all heder åt sjukhuspersonalen som sliter dag som natt för att rädda patienter!

  Gillad av 1 person

 3. Ursäkta, men ni missar ju poängen i det som sker! Det som hände, det som Corona demaskerade, var ju att Corona visade på det ohållbara i hur människan organiserat sig genom ”globaliseringen”. Man måste se det ur ett långt tidsperspektiv och inse att vår historia består av olika perioder. Globaliseringen är inget nytt påfund, världen har hela tiden gått emot större och större expansion sedan hur länge som helst bakåt i tiden. Men, man är tvungen att inse att det som hände genom Corona, det är något ingen på denna jord någonsin varit med om tidigare. Plötslig, för de flesta men väntat för en hel del av oss, kom något som visade på skörheten, sårbarheten i, låt oss kalla det globaliseringen, skörheten i det världsomspännande systemet med transport av varor, människor, tjänster, pengar, allt, allt. Det är som ett dominospel, rubbas en pinne får det återverkningar på hela systemet. Det visade sig att en smitta på nolltid nu sprider sig runt hela klotet och sätter systemet nästan ur spel. Självklart blir det panik och ett värnande om det egna, det egna landet, den egna befolknignen. På så vis är det alldeles nytt för alla det som hände. Det finns inte någon erfarenhet att falla tillbaka på. Corona i sig är inte så allvarlig, men i det system som finns, med den totala osäkerheten hur allt skulle hanteras så fick och får Corona dessa dramatiska följder. Visst är det oerhört det som händer? Om man tänker att det var en ”bluff” (inte sjukdomen i sig) och allt ska återgå till det normala, då tror jag man misstar sig. Det globala ystemet är för sårbart, eller hur, till hösten kommer kanske nästa pandemi? Näringslivet förstår detta bäst eftersom de är vana vid konsekvensanalyser. ”Om jag som företagare gör så här, vilka konsekvenser får det, hur påverkar det mitt företag”, så resonerar näringslivet. Man har redan nästa pandemi i tankarna. Konsekvenserna av Corona är det jag påtalat så många gånger, Corona har visat på nödvändigheten av gränser, av fungerande tull, av fungerande sjukvård, av fungerande äldrevård, att naturen inte tål vad som helst, att det ska finnas ett land som heter Sverige, att vi måste veta ungefär vilka som bor här, vilka som bär smittan vid nästa pandemi osv osv i all oändlighet. Konsekvenserna blir också att man kommer se över allt globalt som det med nödvändighet kommer bli aningen mindre av. Det blir således mer nationellt och mycket mer lokalt. Det blir en nyorientering, globalt, nationellt och lokalt. Och mitt i allt detta har Sverige då flera miljoner oönskade människor här som ska försörjas, som inte alls är med på vårt sätt att hantera kriser, som inte har förtroende för annat än klanen, våld och vapen.
  Vi har ju levt och lever i en tid med så mycket lögner, motlögner och förtal att det är svårt att orientera sig. Som alltid finns det självklart folk, grupper, mäktiga personer som utnyttjar tillfället i det som sker. Men inte ens de har makt eller förmåga att fortsätta som vanligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s