Sverige säger nej till att multinationella företag likt bankerna ska tvingas redovisa sina skatteupplägg till allmänheten – partierna går emot sina egna vallöften

Frågan om land-för-land-rapportering är just nu brännhet under coronapandemin eftersom EU-ländernas regeringar pumpar in skattepengar i sina näringsliv, det är därför uppseendeväckande att Sveriges regering blockerar en EU-lag som tvingar multinationella företag att offentliggöra hur mycket skatt de betalar i olika länder och således lierar sig med skatteparadisen.

Det är DN som för ovanlighetens skull gjort en artikel som granskar makten och konstaterar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna helt klart har svikit sina vallöften om att stötta en EU-lag mot skattefusk.

Bedrövligt och det visar på hyckleriet som finns inom maktens korridorer. Tyvärr lär detta dock inte skapa någon folkstorm eftersom folk inte orkar bry sig om maktmissbruket så länge det inte drabbar dem själva.

______________________

”Sedan fem år kräver en EU-lag att Europas banker redovisar antalet anställda, omsättningen, vinsten, skatten, och de statliga bidrag de får, i varje land de verkar. Och inte bara till ländernas skattemyndigheter, utan inför allmänhet, forskare och journalister. Offentlig land-för-land-rapportering, som det kallas, är lite som att tända en stark lampa som lyser upp det globala näringslivets skrymslen och vrår. Entusiasterna hoppas att lagen kan motverka aggressiv skatteminimering.

I november 2019 träffades representanter från EU-ländernas regeringar i Bryssel. På mötesbordet låg ett förslag om offentlig land-för-land-rapportering för alla stora multinationella företag, inte bara banker.

Storföretagen i Europa skulle tvingas lägga korten på bordet om sina skatteupplägg och inte bara till skattemyndigheterna – en sådan EU-lag finns redan – utan inför allmänheten. Precis som bankerna tvingats göra.

På mötet gick man laget runt, land för land, och frågade om de gick med på förslaget.
Skatteparadisen Cypern, Irland, Luxemburg och Malta avvisade förslaget. Mer överraskande gjorde även den svenska regeringen det. Sveriges vanliga EU-allierade Danmark och Nederländerna sade ja, liksom S-regeringarna i Spanien, Portugal och Slovakien. Så förslaget föll.

I en debattartikel i Aftonbladet den 1 maj 2019 skrev statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att Socialdemokraterna kandiderar till EU-parlamentet på nya åtgärder för att stoppa skatteflykten.

Så varför blockerade den svenska rödgröna regeringen en sådan åtgärd? Enligt finansministern handlar motståndet inte om innehållet i lagförslaget, utan om beslutsproceduren.
– Vi tycker att man ville ta beslutet på felaktig legal grund. För oss i Sverige har det varit otroligt viktigt att skattefrågor beslutas med enhällighet. Som ett litet land är det särskilt viktigt, säger hon till DN.

Den svenska regeringen anser alltså att lagförslaget handlar om skatter. Sådana frågor måste antas enhälligt och varje EU-land har rätt till veto.

EU-kommissionen anser däremot att förslaget handlar om redovisning, och därmed kan klubbas med kvalificerad majoritet bland länderna.

Skattejuristen Peter Sundgren förklarar hur man kan komma till så olika slutsatser:
–Det är ju en redovisningsfråga, det handlar om hur bolagen ska redovisa sina inkomster för allmänheten. Men det är klart, alla vet ju att instrumentet är till för att få insyn i företagens skattepolicy, säger han.

Max Andersson var EU-parlamentariker för Miljöpartiet under förra mandatperioden och arbetade då med lagförslaget i EU-parlamentet. Han är numera aktiv i partiet Vändpunkt. Han ”tror inte ett skvatt på” att det är den juridiska principen som gör att den svenska regeringen skjuter EU-lagen i sank, säger han.
-”Min erfarenhet är att man förespråkar den rättsliga grund som gynnar det beslut som man själv önskar.”


Hur ställer sig då regeringen till sakfrågan: är det en bra idé att tvinga multinationella företag att offentliggöra sina skatter, vinster och liknande?
-Vi har inte tagit ställning till förslaget i sak ännu i regeringen. Det finns både för- och nackdelar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN. Men finansministern har flera gånger tidigare uttryckt sig kritiskt både i riksdagen och EU-nämnden.

Sveriges regering måste enligt grundlagen informera riksdagen om sitt agerande i EU-samarbetet. Strax före mötet i november 2019 i Bryssel, då lagförslaget blockerades med hjälp av Sverige, sökte regeringen mandat i EU-nämnden för sin linje.

Handelsminister Anna Hallberg (S) motiverade då regeringens planerade nejröst med procedurargumentet. Bara två partier opponerade sig: Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Den kristna biståndsorganisationen Diakonia frågade partiledarna inför riksdagsvalet 2018: ”Kommer du och ditt parti arbeta för att EU har gemensamma regler om offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag för att motverka skatteflykt och öka medborgarnas insyn?”

”Ja” svarade Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.
Sverigedemokraterna svarade ”nej”, medan Socialdemokraterna och Moderaterna passade på frågan.

I EU-parlamentet drivs frågan hårdast av den gröna partigruppen. Dit hör Miljöpartiet, som på hemmaplan deltar i en regering som blockerar förslaget.

Har inte MP svikit vallöftet om att verka för öppen land-för-land-rapportering?
–Vi har verkat för land-för-land-rapportering. Men man verkar på olika sätt som politiskt parti. Vi sitter ju i en regering där vi förhandlar om frågor. Där är vi tydliga med att vi tycker att det ska finnas en öppen rapportering och det är något som vi ska arbeta med framåt, säger Janine Alm Ericson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

Varken C eller L opponerade sig mot regeringens linje i EU-nämnden. Centerpartiets Per Åsling säger att partiet delar regeringens inställning om att lagförslaget rör skatter och därför måste antas enhälligt. Medan Liberalernas Joar Forssell säger att det var den mänskliga faktorn som gjorde att L inte opponerade sig i EU-nämnden i november, och att man skulle ha gjort det i dag.

Frågan om land-för-land-rapportering har blivit brännhet under coronapandemin. Just nu pumpar EU-ländernas regeringar in skattepengar i sina näringsliv. Polen och Danmark nobbar företag som är registrerade i skatteparadis, och andra EU-länder funderar i samma banor. Öppen land-för-land-rapportering har föreslagits i debatten som villkor för företag som önskar statligt stöd.

I omröstningen i november föll förslaget med ytterst snäv marginal. I dag skulle det antagligen passera.

Om och när EU-länderna röstar igen, kan det bli Sveriges röst som avgör. Utan att regeringen öppet redovisat sin hållning i sakfrågan och förankrat den i Sveriges riksdag. Och utan någon verklig debatt om sakfrågan.”


https://www.dn.se/nyheter/sverige/partierna-sviker-valloften-om-att-stoppa-skattefusk/

5 reaktioner till “Sverige säger nej till att multinationella företag likt bankerna ska tvingas redovisa sina skatteupplägg till allmänheten – partierna går emot sina egna vallöften

  1. Sverige är ett exportberoende land (50 % av det vi som land producerar exporteras) och beroende av såväl egna som andra länders stora företag. För hårda skatteregler i Sverige kan lätt orsaka att det riktigt stora kapitalet flyttar från Sverige. Så ser verkligheten ut oavsett regering. Det är inte valfritt för Sverige att ha för hårda skatteregler, då får man ta konsekvenserna. Sverige är beroende av utländskt kapital på en mängd sätt. Så länge kapitalet lätt flyttar från pluttelandet Sverige om de vill, så länge möjlighet till bättre skatteförmåner finns på annat håll i världen behövs inte mycket för att kapitalet ska dra.

    Sverige kommer nu gå back med flera hundra miljarder de närmaste åren enligt uppgift igår från Riksgälden. Sverige behöver snarast låna upp mer pengar än under finanskrisen 2008/2009. BNP-fallet i år kommer bli det enskilt största sedan andra världskriget enligt Riksgälden. Det betyder att arbetslösheten de närmaste åren inte kommer understiga 11 %, 15 % är ett troligen mer realistisk siffra. Ökad arbetslöshet betyder behov av ökade bidrag och lägre skatteintäkter. Så ser verkligheten ut, ingen ideologi kan ändra på detta vad man än tycker om multinationella företag och pensionsfonder och kineser, araber med oljepengar eller för den delen amerikaner.

    Arbetarna, som knappt finns längre, kommer vara glada att de har ett arbete att gå till. AI har knappt börjat ge effekter än på arbetslösheten, men det satsas nu för fullt under Corona-epidemin för att vid nästa pandemi stå friare från arbetare som blir sjuka. De som kan arbeta på distans gör det nu, många av dessa arbeten kommer permanentas. Vi minns hur Tegnell nyligen apropå de som hemarbetade sade att ”det är orättvist mot de som inte kan arbeta hemma”. Otroligt korkat politiskt uttalande av ideologisk karaktär. Självklart kommer alltfler att i sin anställning inte bara få möjlighet att arbeta hemifrån, det kommer vara ett villkor för tjänsten. Lägre kontorshyror mm är drivkraften för bolagen. Om ni vill investera i fastigheter, sky kontorsfastigheter som pesten nu, så småningom kommer de byggas om till lägenheter visserligen, men det är långt dit. Lika självklart kan jag inte se annat än att den svenska fackföreningsrörelsen kommer få göra stora eftergifter vad gäller t ex lägsta lön, anställningsvillkor mm. Sverige som land kan inte ha en så stor massa människor gående på bidrag, de måste bidra med det de kan även om lönen kommer bli låg är låg. Bättre någon produktivitet och mindre bidrag än bara ett leverne på bidrag. Rättigheter kommer betonas mindre och skyldigheter mera. Men allt detta kommer fullt ut först efter 2022, efter valet. I väntan på valet ser vi alla redan nu hur regeringen gör allt för att framstå som brottsbekämpare, ansvarstagande osv osv, allt sådant som skulle ha genomförts för många år sedan.

    Slutligen, det är intressant att se hur länge en statsminister kan ducka för ansvaret som landets ledare i den värsta kris Sverige varit i mannaminne. Se på hur andra länders ledare träder fram som just ledargestaltar för nationen. Nån gång måste gänget som håller honom undan pressen släppa fram karln mer kontinuerligt. Hittills har han varit ett totalt misslyckande. Vilken fattigdomsbevis att en så stor rörelse inte kan få fram bättre ledare, mer kunniga, välutbildade och allt det där som karln saknar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s