Volkswagen anklagad för rasism och gör en pudel

Den tyska biltillverkaren Volkswagen har dragit tillbaka en reklamsnutt på sociala medier efter att det skapat ramaskri då klippet klassificeras som rasistiskt.

10-sekundersklippet som delades på Instagram var tänkt som reklam för den senaste Golf-modellen och visar en stor hand tillhörande en vit person som knuffar iväg en svart man från en ny bil, för att sedan flytta honom till en öppen dörr genom att lyfta honom i huvudet samt placera honom inne på ett café. Vit hand som lyfter svart man genom att hålla honom i huvudet = rasism!

Många reagerade också på att de flytande bokstäverna i videoklippet bleknar bort på ett sådant sätt att det ser ut att forma n-ordet på tyska., medan andra tog illa vid sig av att det på skylten ovanför byggnaden som mannen försvinner in i står ”Petit Colon” som refererar till kolonialism.

Efter utbrottet på sociala medier har Volkswagen bett om ursäkt, medgett att videon är smaklös och olämplig samt deklarerat att de ska ta reda på hur detta kunnat ske och att det kommer bli konsekvenser.

OMG! Måste människor se rasism överallt? Har folk inget bättre för sig än att särskåda reklamsnuttar? Jag såg videon innan jag läst färdigt artikeln och då noterade jag inte varken n-ordet eller skylten, utan det var först när jag tittade andra gången som det kunde uppfattas eftersom de specifikt skrivit om det. Kanske bättre att företag bara använder sig av helvita människor i reklam framöver för att undvika att någon ska bli kränkt, men då är vi så klart inte tillräckligt inkluderande.

Fånigt av VW att pudla, men det var samma sak med H&M som för några år sedan drog tillbaka Lego-strumpor för barn för att en muslimsk man sett det arabiska ordet för Allah i en bild om man höll strumpan upp och ned samt deras t-shirt för barn med en bild på en apa med texten ”coolest monkey in the jungle” där man absolut inte fick använda en svart pojke som modell eftersom det var vedervärdig rasism som skapade upplopp på vissa håll i världen. Vidare har vi exemplet med Nike som fick dra in en ny skomodell för att halva världens muslimer löpte amok för något tecken under skon som gick att härröra till Allah, vilket skulle innebära att man trampade på deras gud. Dessutom var det inte så länge sedan Kinderägg och någon annan chokladtillverkare anklagades för rasism, för att inte tala om Guccis rasistiska tröja.

Så tröttsamt!

#generationsnowflake

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/volkswagen-pulls-racist-advert-apologises-outcry-200520134305838.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s